Saveti za traženje posla

Odlike dobrog promo lidera

19.05.2023.
2 min

Promo lider je pozicija koja opisuje osobu koja organizuje i nadgleda promotere koji imaju zadatak da pomažu u izgradnji svesti i interesovanja za proizvod/uslugu koju predstavljaju. U nastavku ćemo proći neke od osnovnih karakteristika koje svaki dobar promo lider treba da poseduje.

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Poznavanje posla „na terenu”

Kako bi neko bio uspešan lider, on najpre treba dobro da poznaje operativnu stranu posla kako bi razumeo sve izazove, ukazao na potencijalne poteškoće, predvideo neke okolnosti i na pravi način usmerio članove tima na pravo rešenje.

Jake veštine komunikacije

Sposobnost vođenja spontanog razgovora, davanja preciznih informacija i držanja fokusa sagovornika su neke od osnovnih veština koje jedan promoter treba da poseduje. Sa druge strane, lider svoje veštine komunikacije treba da usmeri ka tome da jasno prenese ideje svom timu. 

Jake organizacijske sposobnosti

Kako bi sve teklo po planu i dogovorenom rasporedu, rokovi bili ispoštovani i posao koji nekada i nema jasno radno vreme jer se promotivne aktivnosti mogu odvijati od ranih jutarnjih časova, do kasne večeri, radnim danima ili vikendom, bio odrađen, potrebno je da lider bude odlično organizovan i ima sposobnost da te veštine prenese na članove svog tima.

Sposobnost brzog odlučivanja

Kako posao promotera iziskuje dosta terenskog rada – rad na različitim lokacijama, sa različitom opremom, promotivnim i poklon materijalima, izbrendiranom garderobom, mnoge nepredviđene okolnosti mogu uticati na promenu plana i baš u tim trenucima je uloga lidera od velikog značaja.

Lider pre svega treba da poseduje autoritet koji se temelji na iskustvu i poštovanju ljudi za čiji rad je odgovoran, a potom i sposobnost brzog sagledavanja situacije i donošenja odluke koju će članovi tima ispoštovati i dosledno sprovesti.

Mentorske veštine

Pored organizovanja i upravljanja timom, dobar lider treba da bude i dobar mentor i osoba koja će svaku propuštenu priliku pretvoriti u naučenu lekciju. 

Ovo su bile neke od osnovnih veština dobrog lidera promotera. Ova pozicija se razlikuje od industrije, do industrije i nekih pojedinosti poslovanja, međutim, ove veštine čine osnovicu svakog dobrog lidera.

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."