Saveti za traženje posla

Prvi posao: Da li je plata najvažnija?

30.05.2022.
6 min

Plata koja je mladima dovoljna za pristojan život, prema istraživanju Krovne organizacije mladih (KOMS),  iznosi od 80.000 do 100.000 dinara. Sa tolikim iznosom plate bilo bi zadovoljno 48,7% mladih, dok njih 20,8% navodi zaradu od 50.000 do 80.000 mesečno

Prvi posao: Da li je plata najvažnija?

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Takođe, podaci istraživanja pokazuju da 90,3% mladih u Srbiji smatra da im je prilikom zaposlenja najvažnija plata, a samo 18% mladih ima platu veću od prosečne zarade (koja je za mesec mart 2022. godine iznosila 74.644 dinara). 

Prilikom prvog zaposlenja, često je nedostatak iskustva, bez obzira na stepen obrazovanja, razlog zbog kojeg mladi imaju niže plate. Kada smo pitali mlade kako pokrivaju svoje troškove života, dobili smo različite odgovore. Njihovi najveći troškovi se odnose na račune za struju, internet, telefon i smatraju da je za kupovinu nekretnine neophodna plata oko 150.000 dinara. 

Zanimalo nas je koliko iznose plate na prvim poslovima i da li su mladi njima zadovoljni?  

Za sajt Startuj.com, razgovarali smo sa mladima čija su iskustva različita, a neke od njih ni visina prve plate nije sprečila da napreduju i ostvare svoje ciljeve. 

26.000 od države i 20.000 dinara od poslodavca

Tamara (25) je inženjerka poljoprivrede i trenutno radi kao prodavac u poljoprivrednoj apoteci, a taj posao je dobila na konkursu Moja prva plata. 

- Plata koju dobijam od države je 26.000 dinara, a poslodavac mi uplaćuje još 20.000 dinara. Kada razmislim o ovoj cifri zaista je niska, s obzirom na to da sam fakultetski obrazovana, ali sam zahvalna na prilici da bez iskustva radim u struci. 

Naša sagovornica navodi da faktor novca u njenoj trenutnoj životnoj situaciji nije bio toliko bitan zato što živi sa roditeljima, ali svaki dinar joj naravno znači.

- Smatram da, ne samo ja, već većina mojih vršnjaka nakon završenih fakulteta radi za sitan novac, dok neko bez akademskog obrazovanja radi za mnogo veću zaradu. To nije fer, ali je trenutna realnost i nešto što treba da prihvatimo privremeno. Znam da će me ovaj posao odvesti do kompanija u kojima želim da radim i da trenutno stičem sva neophodna iskustva i znanja. 

Zarada nije najbitnija, ali ona na neki način motiviše da budeš uspešniji u poslu kojim se baviš. Tamara smatra da na početku rada ne postoji osnov za traženje visoke plate, ali da sa godinama i iskustvom treba da se povećava. Nažalost to se ne dešava baš u svim oblastima, ističe naša sagovornica. 

Postavite realna očekivanja

Ana Vujkov (24) je master pedagoškinja i trenutno je zaposlena u jednoj privatnoj predškolskoj ustanovi u Novom Sadu, kao pripravnica.

- Posao sam pronašla sama tako što sam prvo nekoliko meseci tražila ustanovu koja bi želela da zaposli pripravnika. Plata koju dobijam je značajno manja od minimalca, ali prilikom traženja posla zarada mi uopšte nije bila bitna. Bilo mi je važno da pronađem ustanovu u kojoj mogu da završim pripravnički staž, kako bih što pre dobila posao u inostranstvu, što mi je krajnji cilj.

Ana navodi da je visina plate veoma važna, pogotovo mladima koji moraju samostalno da finansiraju sve svoje troškove. Ali, savetuje da ukoliko su u mogućnosti biraju da rade i posao za manju platu zbog iskustva koje radom stiču. 

Naša sagovornica misli da je važno imati realna očekivanja prilikom traženja posla i visine zarade

- Visina prve plate, pre svega, zavisi od oblasti rada. Za početak je potrebno postaviti realna očekivanja i steći uvid u to kolike su prosečne plate u oblasti za koju ste se obrazovali. Takođe, brzina napredovanja nije ista u svakoj oblasti rada, npr. rad u IT sektoru i u obrazovanju ne može da se poredi po brzini napredovanja. Očekivati jednaku platu kao neko ko ima decenije radnog iskustva iza sebe prosto nije realno, jer ta osoba sasvim sigurno nosi sa sobom više znanja i iskustva nego neko ko je nedavno završio fakultet. 

Od pola minimalca do svog salona

Nevena Petrović (23) po profesiji je frizerka i u toku svoje srednje škole radila je godinu dana u frizerskom salonu kako bi stekla iskustvo. 

- Uvidela sam da znanje koje stičem u srednjoj školi nije dovoljno i da želim više. Živim u malom mestu i pitala sam moju frizerku da radim kod nje u salonu. Godinu dana sam svaki dan nakon škole dolazila u salon i primala nadoknadu koja je bila kao pola minimalca. Moja motivacija nije bila zarada, već sticanje iskustva od nekoga ko je uspešan u ovom poslu već 20 godina. 

Nevena ističe da koliko god učili iz knjiga, dok to znanje ne primenite u praksi ne možete znati kako je. 

- U profesiji kojom se ja bavim iskustvo je najbitnije i tih godinu dana rada su bili prekretnica u mom životu. To je nešto što me izdvojilo od svih vršnjaka iz razreda. Nakon završene prakse ja sam naučila mnoge stvari iz moje struke i zbog toga sam i brzo pronašla posao. 

Plata je bitna kako bi zadovoljili sve naše potrebe i ne čudi što se mnogi trude da dobiju platu o kojoj maštaju, ali to ne može preko noći da se desi. Potrebne su godine rada, truda, grešaka, usavršavanja kako bi svo znanje koje smo stekli i primenili, zaključuje Nevena. 

- Veoma mlada sam počela da radim i zarađujem i moje iskustvo sam iskoristila tako što sam otvorila svoj salon i sada ja imam priliku da zapošljavam mlade ljude koji su u istoj poziciji kao ja pre nekoliko godina. Znanje i iskustvo koje posedujete niko vam ne može oduzeti, to je oduvek bio moj glavni motiv u radu, a isto savetujem i ostalim mladim ljudima. Učite, usavršavajte se, stičite iskustvo i bićete na dobrom putu ka uspehu, navodi za kraj Nevena. 

Naši sagovornici su se složili da postoje bitnije stvari od zarade, a to je definitivno sticanje iskustva i učenje. Naoružajte se strpljenjem jer će vam biti potrebno kako bi došli do svih vaših ciljeva. Ponekad je potrebno da prođete sve korake u svojoj karijeri, a to podrazumeva i da pozicija nekog direktora prvo podrazumeva da negde budete i početnik. 

Kopiraj link

Zorica Đukić

Po profesiji master pedagog, u duši večni kreativac. Uživam u šminkanju, čitanju knjiga, pisanju i šetnji sa mojim kucama.