Vesti

Brucoši i studenti druge godine da prate nastavu uživo

27.07.2021.
3 min

Studentska konferencija Univerziteta Srbije (SKONUS) predložiće nadležnima da u narednoj školskoj godini brucoši i studenti druge godine obavezno prate nastavu na fakultetima, bez obzira na epidemiološku situaciju u oktobru.

Brucoši i studenti druge godine da prate nastavu uživo

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

„Jedan od naših zahteva za realizaciju nastave u narednoj školskoj godini biće da brucoši moraju da idu uživo na nastavu, jer je to bio veliki problem u ovoj školskoj godini. Čak razmatramo da tražimo da prva i druga godina prate nastavu uživo“, rekla je za Euronews Srbija predsednica SKONUS-a Margareta Smiljanić.

U upitniku koji je Studentska konferencija sprovela u osam državnih i dva privatna akreditovana univerziteta u Srbije, skoro 80 odsto (79,3) akademaca izjasnilo se da nastava u narednoj školskoj godini (2021/22) treba da bude održana uživo na visokoškolskim ustanovama.

Smiljanić je navela da studenti koji sada upisuju drugu godinu ne znaju kako izgleda nastava uživo na fakultetima i da bi za njih bilo loše da još jednu godinu prate onlajn predavanja.

„Prošlogodišnja generacija brucoša nije ušla na fakultet na predavanja. Zamislite da ne uđe još jednu godinu, to bi bilo dve godine predavanja na daljinu“, rekla je ona.

U upitniku SKONUS-a došli su do podataka da je nastava u letnjem semestru školske 2020/21. godine organizovana 58,6 odsto po kombinovanom modelom, dok je 31 odsto organizovana u potpunosti na daljinu.

Predstanici studenata kvalitet predavanja u letnjem semestru ocenili su najvišom ocenom pet - 46,6 odsto njih, dok je kvalitet vežbi sa ocenom pet dalo njih 41,4 odsto.

Visokoškolske ustanove su nastavile da studentima zaraženim korona virusom omogućavaju dodatne termine polaganja fakultetskih obaveza i za to se 87,9 odsto studentskih predstavnika izjasnilo pozitivno, dok je 56,9 odsto visokoškolskih ustanova omogućilo popravljanje predispitnih obaveza na samom ispitu.

Predispitne obaveze bile su uslov za izlak na ispit na nivou 63,8 odsto fakulteta, dodatni ispitni rok usvojen je za sve studente na 56,9 odsto fakulteta, a apsolventski ispitni rokovi organizovani su na 77,6 odsto fakulteta.

Kolokvijumi su se polagali uživo na 84,5 odsto fakulteta, dok je na 5,2 odsto ova obaveza prebačena u ispitno gradivo, a 3,4 odsto prebačeno u pisanje seminarskih radova.

Na fakultetima Univerziteta u Beogradu u školskoj 2019/2020. godini, koju je obeležila pandemija, prolaznost na ispitima bila je za 17,8 odsto veća nego u prethodnoj školskoj godini. Položeno je ukupno 122.356 ispita, dok je godinu ranije taj broj iznosio 104.503 ispita.

Na nekim fakultetima, kao što su Tehnički i Matematički, prolaznost je bila bolja za čak 40 odsto. Izuzetak su jedino Medicinski i Poljoprivredni fakultet, gde su studenti imali lošiji skor, podaci su Univerziteta u Beogradu.

 

Izvor: Danas

Kopiraj link