Vesti

Gde žive brucoši koji studiraju van rodnog mesta?

09.06.2021.
5 min

Studenti koji studiraju van svojih mesta prebivališta mogu da se odluče za jeftiniju varijantu i smeštaj u nekom od 45 studentskih domova u 11 različitih gradova ili za komforniju i skuplju varijantu u privatnom smeštaju.

Gde žive brucoši koji studiraju van rodnog mesta?

Foto: Pixabay

Prednost u studentskim domovima imaju akademci koji se finansiraju iz budžeta, a svi su podeljeni u nekoliko kategorija, u skladu sa kvalitetom. Sobe u njima mogu biti jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne, po pravilu poseduju terasu, čajnu kuhinju, zasebno kupatilo ili kupatilo koje dele dve ili više soba.

U većini domova sobe su opremljene sa krevetima, radnim stolovima, stolicama, lampama, plakarima, policama, internet priključkom, a neki od njih imaju i zasebne blokove za smeštaj devojaka i zasebne za smeštaj muškaraca, dok su neki mešoviti.

Pored portirnice i video nadzora, mnogi domovi za akademce raspolažu i sa dodatnim sadržajima kao što su sportski tereni, čitaonice, biblioteke, TV sale, vešeraj, teretane, ambulante, pošte.

Posebna pogodnost su studentske menze u kojima mogu da se hrane svi studenti, samo se cene razlikuju. Budžetski studenti plaćaju obroke po prilagođenoj ceni, a ostali plaćaju punu cenu obroka.

Svaki je dom poželjan na svoj način i pruža studentima određene sadržaje i pogodnosti. Nekim studentima je najvažnije da dom bude u blizini visokoškolske ustanove na kojoj studiraju, dok drugi ipak radije biraju mesta u domovima prve kategorije - rekli su ranije za “Blic” iz Studentskog centra Beograd.

I studenti i SC “Beograd” dele mišljenje da su dva najpoželjnija doma u prestonici “Kralj Aleksandar I”, poznatiji kao “Lola” i Studentski grad, popularni Studenjak. Prvi je atraktivan zbog svoje lokacije, tačnije neposredne blizine centra grada kao i mnogih fakulteta.

Stanarima ovog doma su dostupni svi gradski sadržaji, a poželjan je i zbog svog izgleda, tradicije i visokog nivoa usluga koje se u njemu nude, pa mesto u ovom domu sebi mogu obezbediti samo najbolji studenti - kažu nadležni.

Među studentima, “Lola“ je dom koji je poznat po disciplini koja u njemu vlada, a s druge strane “Studenjak” važi za dom sa najvećim brojem studenata, dosta njih je i iz inostranstva, kao i za dom sa najboljim provodom. Ipak, krenimo redom.

 

Pravo na smeštaj

Pravo na smeštaj u ustanovi za smeštaj studenata u Republici Srbiji (RS) imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač RS, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su upisani prvi put u određenu godinu na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta RS, koji imaju državljanstvo RS i čije prebivalište nije u sedištu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju. Pravo na smeštaj u ustanovi mogu da ostvare, pod određenim uslovima, i studenti koji imaju državljanstvo države u regionu.

 

Konkurs

Predavanje konkursne dokumentacije za smeštaj u domovima obično se obavlja između 1. i 15. septembra. Pravo na smeštaj student ostvaruje na osnovu konkursa koji raspisuje Ministarstvo, najkasnije tri mesece pre početka školske godine. Konkurs sadrži: uslove za prijem studenata, broj raspoloživih mesta, kriterijume za utvrđivanje redosleda kandidata, postupak sprovođenja konkursa, obaveštenje o potrebnim dokumentima i rokovima za prijavljivanje na konkurs.

 

Dokumentacija

Konkursna dokumentacija obuhvata:

 • Prijavu za studentski dom (obrazac se kupuje i popunjava prilikom konkurisanja);
 • Overene fotokopije svedočanstava I, II, III i IV razreda srednje škole (pre predaje originala za upis na fakultet-visoku školu overiti fotokopije);
 • Uverenje o upisu prve godine studija (prvi put) na teret budžete RS (izdaje fakultet - visoka škola);
 • Uverenje o prosečnom mesečnom prihodu po članu porodice za period od 1. januara do 30. juna 2021. godine i
 • Indeks i lična karta (na uvid).

 

Kriterijumi

Kriterijumi za utvrđivanje redosleda na rang-listama:

Uspeh ostvaren u prethodnom školovanju, i to:

  • opšti uspeh u srednjoj školi (za studente I godine studija)
  • uspeh na visokoškolskoj ustanovi (za studente ostalih godina studija)

Socijalno-ekonomski status porodice

Socijalno-ekonomski status porodice utvrđuje se na osnovu proseka ukupnih mesečnih prihoda po članu porodice studenta, za period januar-jun tekuće godine.

 

Rangiranje

Rang-lista za smeštaj u ustanovu za studente prve godine studija radi se odvojeno od ostalih rang-lista studenata. Prednost u rangiranju ukoliko veći broj kandidata ostvari isti broj bodova ima onaj:

 • Koji je ostvario veći broj ESPB bodova;
 • Koji ima manji broj godina studiranja;
 • Koji ima veću prosečnu ocenu i
 • Koji ima manji prihod po članu porodice.

 

Izvor: Blic

Kopiraj link

Slični tekstovi

NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 
12.04.2024.
9 min

NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 

Vesti
Poziv za vršnjačke edukatore i edukatorke
11.04.2024.
3 min

Poziv za vršnjačke edukatore i edukatorke

Vesti
Osvoji putovanje u Pariz popunjavanjem Infostud profila!
09.04.2024.
4 min

Osvoji putovanje u Pariz popunjavanjem Infostud profila!

Vesti