Vesti

H-Bridges tim Elektrotehničkog fakulteta osvojio drugo mesto na IFEC takmičenju

29.12.2020.
6 min

H-Bridges tim je na nedavno završenom takmičenju IFEC 2020. osvojio drugo mesto, odnosno nagradu "The Outstanding Performance Award".

 

Tim u Americi

 

U izuzetno jakoj konkurenciji sa preko 40 univerziteta širom sveta, ovo je veliki uspeh za nas i potvrda našeg kvalitetnog rada tokom protekle godine. Ponosni smo na činjenicu da je jedan tim iz Srbije uspeo da ostvari ovakav uspeh na prestižnom svetskom takmičenju.

 

IFEC (International Future Energy Challenge) je najveće svetsko takmičenje u oblasti energetske elektronike, koje sprovodi međunarodna organizacija  IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers). Ovo takmičenje okuplja timove najboljih svetskih univerziteta koji godinu dana rade na multidisciplinarnom projektu. H-Bridges timu  ovo je peta uzastopna godina učešća i možemo se pohvaliti da smo se svaki put vratili sa zapaženim rezultatima, od kojih je svakako najveća pobeda 2019. godine, kao i ovogodišnji rezultat.

 

Zadatak tekućeg tima je razvoj novog rešenja u vidu trostepenog pretvarača za priključenje solarnog mikrosistema sa galvanskom izolacijom na mrežu. Mi ćemo, kao i uvek, pokušati da napravimo uređaj koji će ispuniti sve tehničke zahteve u pogledu energetske efikasnosti kao i pouzdanosti rada samog uređaja pri svim eksploatacionim uslovima.

 

Posebnu zahvalnost dugujemo svim našim sponzorima i  partnerima jer bez njihove pomoći ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Takođe ovim putem zahvaljujemo i Elektrotehničkom fakultetu koji nas podržava sve ove godine. Nadamo se da će sponzori i u budućnosti prepoznati našu inicijativu i podržati nas u daljem radu.

Imamo godinu dana da kroz timski rad steknemo znanje i ljude za čitav život.

 

O timu

H-Bridges je tim studenata sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji učestvuje na najvećem svetskom takmičenju u inovacijama vezanom za energetsku efikasnost International  Future Energy Challenge(IFEC).

 

Logo H Bridges

 

Tim čine studenti Beogradskog univerziteta, u okviru kog su četiri podtima:

 • Hadrver
 • Softver
 • PCB
 • Marketing

Iako je takmičenje na kome učestvujemo usko vezano za energetsku elektroniku, naš tim svojim članovima pruža mogućnost da kroz timski rad nauče osnove funkcionisanja rada u kompanijama, kao i da se upoznaju sa veštinama koje nisu obuhvaćene fakultetskim gradivom.

 

O takmičenju

IFEC je takmičenje koje sprovodi međunarodna organizacija inženjera iz oblasti elektrotehnike - Institute of  Electrical and Electronics Engineers(IEEE). 

 Testiranje prototipa

 

Svake godine studentima najboljih univerziteta širom sveta zadaje se jedinstvena multidisciplinarna tema na  kojoj se radi narednih godinu dana. Takmičenje obuhvata tri faze: u prvoj fazi šalje se predlog rešenja, zatim se pozivaju najbolji timovi da učestvuju u polufinalu, a u završnoj fazi najuspešniji timovi odmeravaju svoje snage u finalu.

 

Za IFEC je specifično da studenti samostalno realizuju prototip od samog početka do finalnog patenta. Oni sami rade  na svim aspektima projekta od razvijanja idejnog rešenja, preko fizičkih komponenata uređaja, do pribavljanja svih potrebnih elemenata za rad i sredstava za učestvovanje na takmičenju.

 

Polufinalna i finalna faza takmičenja održavaju se širom sveta, te članovi tima imaju priliku  da putuju, razmenjuju ideje i steknu nezaboravno iskustvo.

 

Svake godine organizatori takmičenja se trude da tema ide u korak sa savremenim trendovima u tehnici i prati razvoj elektronike i energetike. Zahvaljujući tome, članovi tima susreću se sa  najmodernijim dostignućima u oblastima koje izučavaju tokom studiranja.

 

Naš tim je prvi put učestvovao na ovom takmičenju 2005. godine i odneo pobedu. Tema je bila monofazni motor promenljive brzine. Druga značajna godina je 2019, kada je tema bila izrada pogona za električni bicikl, a naš tim je ponovo završio kao pobednički. Tada je ostvarena efikasnost od preko 98% i svih 15 tehničkih testova su iz prvog pokušaja prošli bez greške. Prošlogodišnje takmičenje je prolongirano usled virusa COVID-19, ali je naš tim, uprkos svemu uspeo da osvoji drugo mesto. Tema takmičenja je bila izrada napajanja za nanosatelit sa dva ulaza i tri izlaza snage, maksimalne ulazne snage 60W i kontrolisanog punjenja i pražnjenja integrisane baterije.

 

Zadatak tekućeg takmičenja je razvoj trostepenog solarnog invertora snage 1kW za prikljucenje fotonaponskog sistema na mrezu. Idući u  korak sa trendom dizajniranja uređaja energetske elektronike, naš primarni cilj biće postizanje što veće gustine snage  pretvarača, odnosno njegova kompaktnost. Da bi što verodostojnije pristupili rešavanju problema i svoj prototip testirali u realnim uslovima, uz saglasnost fakulteta, studentima je omogućeno da invertor, kao i  sama solarna elektrana, budu implementirani u samu zgradu tehničkih fakulteta i da se ceo sistem priključi na gradsku mrežu.

 

Glavni zahtevi su:

 • inovativnost
 • efikasnost
 • kompaktnost
 • priuštivost
 • rad sa jediničnim faktorom snage u svim režimima
 • kontrola aktivne i reaktivne snage u tački priključenja na mrežu
 • postizanje galvanske izolacije zarad bezbednosti uređaja

 

Pored Elektrotehničkog fakulteta i samog Beogradskog univerziteta podržavaju nas brojne domaće i strane kompanije koje prepoznaju značaj ovog takmičenja i tema kojima se bavimo. Glavni izvor finansiranja našeg tima jesu donacije ovih firmi kao i spozorstva u vidu opreme ili novčanih sredstava koja su neophodna da bi tim mogao da učestvuje na finalnim fazama takmičenja, koja se održavaju u inostranstvu. 

 

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na međunarodnom takmičenju
04.08.2022.
3 min

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na međunarodnom takmičenju

Vesti
Studenti ETF-a osvojili 2. mesto na međunarodnom takmičenju
01.08.2023.
2 min

Studenti ETF-a osvojili 2. mesto na međunarodnom takmičenju

Vesti
NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 
12.04.2024.
9 min

NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 

Vesti