Vesti

Igor prošao sve prepreke i postao jedan od 50 najboljih studenata sveta

24.09.2021.
5 min

Student Akademije tehničkih nauka iz Beograda Igor Jovanović je među 3.500 studenata iz celog sveta ušao u 50 najboljih. Krajem septembra biće poznato i da li će Igor proći u sledeći krug i biti u 10 najboljih, od kojih će biti izabrana prva tri mesta.

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

U konkurenciji više od 3.500 studenata sa najprestižnijih svetskih univerziteta, Igor je dosadašnjim radom prošao sve "prepreke" i dospeo u najboljih 50 u takmičenju koje organizuje "Global teacher prize".

Do ove godine ovo takmičenje je bilo poznato po izboru najboljih profesora, a sada se prvi put uz njih biraju i najbolji studenti. Krajem septembra biće poznato i da li će Igor proći u sledeći krug i biti u 10 najboljih, od kojih će biti izabrana prva tri mesta.

Igor Jovanović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da je svoju prijavu za takmičenje nazvao "od sladoleda do diplomatije", jer ga sada interesuje i diplomatija, a prvi profesionalni ugovor potpisao je još u osnovnoj školi. Tada je smislio reklamnu kampanju za sladoled koja je završila na svim bilbordima širom naše zemlje, a on kao nagradu izabrao samo sladoled.

"Od sladoleda do diplomatije" 

"Ja sam sa 15 godina potpisao prvi ugovor sa jednom velikom kompanijom koja proizvodi sladolede, tako da sam faktički kao malo dete potpisao prvi ugovor i dobio veliku količinu sladoleda", objašnjava Jovanović kako je došao na ideju da svoju prijavu za takmičenje nazove "od sladoleda do diplomatije".

Igor Jovanović, student Akademije tehničkih nauka iz Beograda je između 3.500 studenata iz celog sveta ušao u 50 najboljih. Da li će biti i u 10 najboljih, znaće se krajem septembra.

"Bilo je više hiljada prijavljenih studenata, ali je 3.500 prošlo tu prvu selekciju i nakon 3.500 kandidata, mi konkretno nemamo informaciju koliko je bilo krugova sa tim da smo obavešteni da smo ušli u top 50", navodi Jovanović. 

Dodaje da nema konkretnu informaciju kako se bira najbolji student na svetu.

"Znam da oni povezuju konkretno događaj koji smo mi uradili u tom nekom periodu između top 50 i top 10 najboljih studenata na svetu. Stvari koje njih interesuju su da studenti nisu bazirani samo na jednom segmentu svog obrazovanja, već da svoje obrazovanje stiču na različitim mestima, da su povezani na međunarodnim odnosima, konferencijama i događajima. Takođe da su povezani sa svojom lokalnom samoupravom i da na neki način imaju veliki uticaj na obrazovanje i u svojoj sredini", objašnjava Jovanović.

"Sada u tom nekom periodu koristimo da se medijski pokažemo, da pokažemo šta imamo, da naša družina pokaže šta može, da pokažem šta ja mogu kao pojedinac. Želimo da pokrenemo nove projekte da pokažemo šta možemo kao mala država da uradimo u svetu", ističe gost Jutarnjeg programa.

Navodi da je takmičenje na engleskom jeziku i da kandidati koji su se prijavili dolaze sa "Kembridža", "Jejla" i ostalih velikih univerziteta u svetu.

"Međutim, mi ne razmišljamo o našoj konkurenciji, već samo o tome kako da pokažemo sebe u najboljem mogućem svetlu i pobedimo, ali novac nam nije preko potrebna motivacija za sve to", ističe Jovanović.

"Ako pobedim, podeliću nagradu sa ostalim kandidatima"

Dok iščekuje da li će biti izabran za najboljeg na svetu, Igor marljivo uči i sprema ispite na specijalističkim studijama, a istovremeno je aktivan i u oblasti inovacija. Sa svojim timom bavi se elektromobilnošću, električnim automobilima i pametnim sistemima grejanja velikih objekata.

"Mi smo već napravili svoj prototip i već imamo proizvod koji možemo da plasiramo sa tim da nam je potrebna još veća pomoć i od strane Republike Srbije i od nekih institucija, kako bismo našu inovaciju na još veći način zaštitili i jednostavno napravili brend. Trenutno imamo neke zainteresovane kompanije iz Indonezije, tako da pregovaramo sa Indonežanima", navodi Jovanović.  

Zamisao mu je, takođe, da ako pobedi i osvoji nagradu od 100.000 dolara, da je podeli sa svim kandidatima koji su se našli u izboru za top 50.

"Ukoliko osvojim nagradu podeliću je sa svih 50 studenata koji su trenutno u užem izboru. Imaćemo na najbolji mogući način ulazak u medije u 50 različitih država, tako da ćemo moći da dobijemo i projekte i saradnju iz drugih država. Jednostavno, ne želimo da damo do znanja da nam je baš stalo do nagrade, 100.000 dolara jeste veća cifra kad razmišlja pojedinac, ali nije toliko velika da bismo se bazirali samo isključivo na novcu, većina se bazirala na obrazovanju, inovacijama, mladim ljudima koji mogu nešto da ponude", kaže Igor. 

Trenutno je na specijalističkim studijama, dobio je stipendiju za studije u Rusiji, ipak izabrao je da znanje stiče u domovini.

 

Izvor: RTS

 

Kopiraj link