Vesti

Kako je pandemija promenila studentske navike?

07.04.2021.
3 min

Oko 65 odsto studenata izjavilo je da je održalo kontinuitet predavanja i vežbi tokom pandemije korona virusa, a 56,5 odsto smatra da su predavanja na fakultetima bolja, a oko trećini odgovara kombinovani model, pokazuju danas predstavljeni rezultati istraživanja koje je sproveo Centar za međunarodnu javnu politiku.

 

Kako je pandemija promenila studentske navike

Foto: NajStudent (Adobe Stock)

Kako je rečeno na onlajn konferenciji, istraživanje je obavljeno od 14. novembra do 25. decembra, učestvovalo je 1.800 ispitanika, među kojima su 64 odsto bili studenti Univerziteta u Beogradu, 20 odsto studenti Univerziteta u Novom Sadu. Oko 60 odsto studenata reklo je da je većina predavanja održana preko onlajn platformi, da su se komunikacije odvijale uglavnom preko mejla i onlajn sastanaka.

 

Na pitanje da li su profesori redukovali gradivo za 20 odsto tokom pandemije, 56,9 odsto studenata je reklo da se to nije desilo, dok je 16,9 odsto reklo da je mera poštovana, a na pitanje da li je bilo dodatnih termina kako ne bi dolazilo do gužvi na ispitima, 67,92 odsto studenata reklo je da su imali dodatne termine.

 

Kada je reč o predispitnim obavezama, 36 odsto reklo je da im je bila data mogućnost da odvojeno polažu predispitne obaveze od ispita, ali je oko 27 odsto predispitne obaveze i ispite polagalo zajedno, dok je 17,9 odsto reklo da su predispitne obaveze urađene kroz izradu eseja, seminarskih radova i prezentacija. Na pitanje da li su profesori menjali kriterijume tokom pandemije, 52,2 odsto je reklo da nisu.

 

Kada je reč o motivaciji studenata, 52,1 odsto je rekao da je bilo teže da se motivišu da uče, a na pitanje šta im je najviše nedostajalo, svaki četvrti student je rekao da mu je nedostajalo fizičko prisustvo na predavanjima, a zatim druženje, vežbe i učenje u čitaonici.

 

Predstavnik Ministarstva prosvete Bojan Tubić ocenio je tokom debate "Kvalitet obrazovanja u Srbiji u doba epidemije kovid-19" da kvalitet nastave nije mnogo opao. Tubić je rekao da nije bilo konsenzusa da se uvede polaganje onlajn ispita i da bi za tako nešto bilo potrebno promeniti zakon, jer zakon propisuje da se ispiti polažu u sedištu visokoškolske institucije, te dodao da atmosfera još nije zrela za takvu inicijativu.

 

Dodao je da se sada menja Zakon o visokoškolskom obrazovanju i da izmena u pogledu onlajn polaganja ispita nema. Profesor Fakulteta političkih nauka Darko Nadić čestitao je danas svim studentima Dan studenata 4. april. On je rekao da se FPN dobro organizovao preko platformi, a da on sebi dok drži predavanje preko platformi izgleda kao "ludi jutjuber", ali da i dalje misli "bolje išta nego ništa", jer je bolje da se bar na neki način nastava odvija.

 

Rekao je da misli da bi možda trebalo doneti nekakvo rešenje da postoji mogućnost polaganja ispita onlajn u nekim situacijama, poput vanrednog stanja, a da je veliki protivnik toga da se studenti posmatraju kao neki ljudi koji će sigurno prevariti ako su onlajn.

 

Nadić je dodao da kada je reč o redukciji gradiva misli da je došlo do loše komunikacije na nivou svih fakulteta, jer je pored preporuke za redukciju gradiva postojalo i neformalno uputstvo da se ne spuštaju kriterijumi, te dodao da je on sam odmah smanjio obim gradiva, ali da je kod nekih kolega prevladala sujeta - kako oni da smanje gradivo koje predaju. "Imao sam dobru komunikaciju sa studentima, oni su bolje razumeli situaciju nego neki profesori", rekao je Nadić.

 

 

 

 
Kopiraj link

Slični tekstovi

Mladi pravnik iz Niša ostao u Engleskoj uprkos pandemiji i diplomirao na uglednom univerzitetu
23.12.2020.
4 min

Mladi pravnik iz Niša ostao u Engleskoj uprkos pandemiji i diplomirao na uglednom univerzitetu

Vesti
Rektorka: Studenti sa pravom negoduju
06.07.2020.
2 min

Rektorka: Studenti sa pravom negoduju

Vesti
Milica i Darko prošli studentsku praksu u NIS-u, a potom dobili i posao u toj kompaniji
25.04.2024.
9 min

Milica i Darko prošli studentsku praksu u NIS-u, a potom dobili i posao u toj kompaniji

Vesti