Vesti

Mladi malo znaju o seksualno prenosivim bolestima

26.01.2017.
2 min

U okviru projekta “Moj ginekološki podsetnik”, Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Novog Sada nastavlja zdravstvenu edukaciju mladih iz oblasti reproduktivnog zdravlja.

 

Istraživanje među studentima medicine

 

Anketirano je 355 studentkinja i studenata prve godine Medicinskog fakulteta u Novom Sadu o planiranju porodice, kontracepciji, seksualno prenosivim bolestima, s posebnim akcentom na informacije o infekciji humanim papiloma virusom (HPV). 

- Rezultati istraživanja pokazali su da studentkinje i studenti imaju nedovoljno znanja iz oblasti seksualno prenosivih bolesti, ali imaju želju za dodatnim informacijama. Stoga je u okviru projekta u decembru održano pet edukativnih radionica za buduće zdravstvene radnike i vršnjačke edukatore, odnosno za 163 studenta, s eminentnim predavačima. Na osnovu rezultatata istraživanja, prof. dr Ljiljana Mladenović Segedi i prof. dr Aleksandra Kapamadžija sačinile su edukativnu brošuru sa informacijama iz oblasti zaštite reproduktivnog zdravlja i seksualnosti - kažu u Kliničkom centru Vojvodine.

 

Rezultati ankete i edukativnih radionica pokazali su da 92 odsto studentkinja zna da bi kod ginekologa trebalo da idu preventivno jednom godišnje, ali da je samo 6,2 odsto ispitanica bilo u ginekološkom savetovalištu. 

- Postoji potreba za edukacijom i zdravstvenim prosvećivanjem studenata u cilju podizanja svesti o seksualno prenosivim bolestima. Posebno je značajno širenje znanja o HPV infekciji kao glavnom faktoru rizika za nastanak raka grlića materice, jer je 55,6 odsto studentkinja stava da nisu dovoljno informisane o HPV infekciji i raku grlića materice, dok 92,6 odsto ispitanih studenata izražava želju za dodatnim informisanjem kroz predavanja i radionice - navode u KCV. 

Samo 45 odsto studenata prve godine Medicinskog fakulteta zna da Papa test služi za rano otkrivanje raka grlića materice, 37,2 odsto misli da služi za otkrivanje HPV infekcije odnosno 9,9 odsto za otkrivanje seksualno prenosivih infekcija. Oko 90 odsto studenata čulo je za HPV infekciju, ali nisu dovoljno upoznati o uzročnicima infekcija, načinima prenošenja, dijagostici i mogućnostima lečenja. HPV vakcinu bi primilo 53,2 odsto studenata, ukoliko lekar insistira.

 

Kontracepcija im nije strana 

Seksualno aktivni studenti koriste različite metode zaštite od neželjene trudnoće, a najčešće je to kondom u 29 procenata, prekinut odnos u 9,5 odsto slučajeva, 8,5 odsto njih kombinuje metode, 6,5 odsto koristi kontraceptivne pilule. Međutim 4,2 odsto studenata ne koristi nikakvu zaštitu.

Kopiraj link