Vesti

Najveći izazov kombinovane nastave - praktični deo

12.10.2021.
3 min

Nastava na većini fakulteta Univerziteta u Novom Sadu za oko 50 hiljada studenata počela je uz kombinovani model. Iskustvo iz prethodnih semestara nastavnicima je pomoglo da se organizuju u virtuelnom prostoru i studentima ponude kvalitetne sadržaje.

Najveći izazov kombinovane nastave - praktični deo

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Međutim, najveći izazov, kao i prethodne godine, je izvođenje praktične nastave. 

Studenti brucoši i oni na višim godinama zastupaju stav da neposredna nastava nema alternativu.

Prve dve nedelje, na Fakultetu tehničkih nauka nastava se odvija putem interneta. Posle tog perioda, uz preporuke Nastavničkog veća fakulteta I resornog ministarstva, biće doneta odluka za novi model nastave, objašnjava prodekan za nastavu FTN profesor doktor Aleksandar Kupusinac.

On očekuje da će biti realizovan kombinovani model nastave u kojem će manje grupe studijskih programa imati nastavu uživo, dok će veće nastavu slušati putem interneta. Prošlogodišnja iskustva su veoma pozitivna, ističe Kupusinac.

Kombinovanu nastavu pohađaju i studenti Filozofskog fakulteta. Rad sa studentima u zgradi fakulteta biće organizovan isključivo u manjim grupama, napominje prodekan za nastavu tog fakulteta profesor doktor Jasmina Kodžopeljić.

Na osnovu analize uspešnosti i prolaznosti studenata u nastavi na daljinu uočeno je da nema razlike u ocenama, osvojenim bodovima i obezbeđivanju uslova za upis u narednu godinu u odnosu na školske godine pre pandemije.

Vežbe za studente Tehnološkog fakulteta biće organizovane u laboratorijama fakulteta uz poštovanje protivepidemijskih mera, kaže prodekan za nastavu profesor doktor Marina Šćiban.

Specifičnost po pitanju odvijanja praktične nastave imaju studenti Medicinskog fakulteta. Za ovu godinu predviđeno je da u svojim bazama u kojima se održavaju vežbe, Klinički centar Vojvodine i tri Instituta u Sremskoj Kamenici praktičnu nastavu pohađaju studenti pod određenim uslovima, ističe prodekan za nastavu profesor doktor Zoran Komazec.

Komazec dodaje da je odluka o načinu izvođenja praktične nastave u klinikama i institutima jednoglasno doneta u Zajednici medicinskih fakulteta Srbije, ističući značaj bezbednosti pacijenata u sprečavanju širenju zaraze virusom korona i da ni u jednom momentu nema diskriminacije studenata.

Na osnovu prošlogodišnjeg iskustva nastava putem interneta nije u potpunosti zadovoljila kriterijume ni nastavnika niti studenata Medicinskog fakulteta. Razlog jesu specifičnosti različitih.

Međutim, na osnovu testa retencije znanja koja se uobičajeno daje studentima četvrte, odnosno šeste godine, nivo uspešnosti je jednak onom pre pandemije, navodi Komazec. Najveći izazov bio je nedostatak praktične nastave.

Da se ne bi ponovio scenario od prošle godine, kada studenti nisu imali uslove za praksu u bolnicama i klinikama, Zajednica Medicinskih fakulteta je odlučila da takav vid nastave mogu da pohađaju studenti koji su vakcinisani, ili imaju PCR ili antigentski test.

Na Univerzitet u Novom Sadu u školskoj 2021/2022. godini upisano je oko 16 hiljada dve stotine studenata, od toga osam hiljada tri stotine će se školovati iz budžeta, dok će njih oko sedam hiljada osam stotina svoje studije platiti iz sopstvenih sredstava.

 

Izvor: RTV

Kopiraj link