Vesti

NIS Energy program: Iz fakultetske klupe na dobar posao

15.09.2023.
7 min

Oni o karijeri tek sanjaju. Savladali su akademska znanja, ali iščekuju da ih primene u praksi. Mladi diplomci, kroz program NIS Energy prvo radno iskustvo, obuku, platu, i ove godine mogu da steknu u jednoj od najvećih kompanija u zemlji - Naftnoj industriji Srbije. Godinu dana rade uz mentore i usavršavaju se na izazovnim projektima. Najbolji ostaju da rade u NIS-u, a u prethodne tri godine tu šansu su dobili i iskoristili svi polaznici.

NIS podmlađuje svoj tim otvarajući vrata y i z generaciji. Očekuje talentovane, inovativne i agilne diplomce. U ovom programu veliko iskustvo nije ključna prednost. Dobro su došli i oni bez, kao i  oni sa malo prakse.

Šansa za 25 mladih

Ove godine NIS Energy traži 25 mladih, energičnih ljudi. Prilika se otvara diplomcima i master studentima Mašinskog, Tehničkog, Tehnološko-metalurškog, Elektrotehničkog, Rudarsko-geološkog, Fakulteta tehničkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka, ali i Ekonomskog, Saobraćajnog, Prirodno-matematičkog i srodnih fakulteta. Kroz ovaj program NIS pokazuje nekoliko njima jako važnih stvari, ono što zapravo jesu - PROaktivan, PROduktivan, PROveren, PROfesionalan i PROmišljen poslodavac.

 Mladi stručnjaci, koji su zahvaljujći NIS Energy programu već postali deo NIS tima, ističu da im je najviše značila pružena šansa u trenutku kada su praktično tek izašli iz amfiteatra. Ivana Đorđević je završila Ekonomski fakultet i znala je da želi da bude deo velike korporacije. To joj se ispunilo prošle godine. Sada je koordinator za ključne veleprodajne kupce.

- Kada izlazimo sa fakulteta, tada smo u najvećem strahu - smatra Ivana i dodaje: - Ne znamo gde ćemo završiti. Ne znamo još koliko vredimo. I, skoro svako od nas ima neku svoju želju, ideju gde bi voleo da radi. Tako je bilo i u mom slučaju. Ispostavilo se da je posao u NIS-u ispunjenje moje velike želje i ostvarenje ideje o kojoj sam razmišljala dok sam još studirala. Sa ove distance mogu da kažem da mi je program NIS Energy mnogo značio. Pružio mi je sigurnost i osećaj stabilnosti. Doprineo je mom samopouzdanju, jer sam tek tada mogla da vidim koliko znanja već imam. Niko nam nije garantovao zaposlenje, što i nije loše. Ali smo svi znali da što se više trudimo i napredujemo, to nam je veća šansa da dobijemo posao - rekla je Ivana.

Akcenat na obuci

Želja NIS-a je da mlade obrazovane ljude, koji još nisu stekli iskustvo, kroz praksu, mentorski rad i dodatne obuke pripremi da mogu da preuzmu važne poslove u procesu proizvodnje. Da se pridruže širokom krugu profesionalaca. Svakog polaznika dočekuje stariji kolega, koji je posvećen njegovoj obuci od početka do kraja programa.

Milan Mihajlović danas je mlađi inženjer rotacione opreme. Ušao je u program NIS Energy pošto je završio Mašinski fakultet i probio se među konkurencijom od čak 1.600 diplomaca. On je jedan od 16 polaznika prve generacije.

- Selekcija je bila žestoka i ja sam se pitao da li je uopšte moguće da prođem. Sav taj trud i učenje na fakultetu ušlo je u taj jedan odsto kandidata u koji sam se probio. A kada su me izabrali, prvi dan, u Rafineriji u Pančevu, dočekao me je mentor i kolega iz ljudskih resursa. Imao sam uvodno predavanje, upoznao sam se sa timom. Objasnili su nam šta ćemo sve proći, kako ćemo savladati sve korake. Prvih šest meseci smo imali i dodatne obuke. Na primer to su bile veštine prezentovanja, komunikacije. U dugoj polovini godine smo dobili individualni projektni zadatak. Verovatno bih negde bio odmah bačen u vatru, pa ako se snađem ostajem. Meni lično više prija NIS-ov pristup - kaže Milan.

Interesantan put imao je i Ivan Anufrijev, danas mlađi procesni inženjer. Završio je Tehnolološko - metalurški fakultet. Nije odmah uspeo da se zaposli u NIS-u, ali jeste u jednoj velikoj firmi u potpuno drugoj industriji. Ipak, posle samo tri meseca, ukazala mu se šansa da uđe u NIS Energy.

- Ma, ja uopšte nisam ni oklevao. Pristao sam odmah da pređem - priznaje Ivan, i kaže da je za to imao dobar razlog:

- Kada neko studira hemijsko inženjerstvo kao ja, posao u rafineriji mu je najveći izazov i san. Realno niko nema tako kompleksan proces proizvodnje kao NIS. Najveća prednost je što ste okruženi inženjerima koji imaju ogromno iskustvo. Bavim se direktno procesom. Početak jeste težak, naročito prvih šest meseci, ali puno znači što se na svaka tri meseca programa radi evaluacija i tako dobije feedback o vašem radu. Ovo je veliki sistem, a rafinerija ima više od 1.000 zaposlenih. Mnogo je ljudi, treba shvatiti i kako se komunicira. Ali, u mom slučaju, brzo su se sklopile sve kockice. Najviše mi se dopada što te u kompaniji svi nekako “guraju” da postigneš svoj cilj i da se ne plašiš nepoznatog.

Nesebično deljenje znanja

U drugoj polovini programa mladi dobijaju i poseban individualni projekat. Rešavaju određeni poslovni izazov, a konačno rešenje se predstavlja menadžmentu sektora na samom kraju programa. Polaznici su tokom obuke prošli i onu koja ih priprema za prezentaciju.

Dobio sam zadatak i imao sam potpunu slobodu da mu pristupim kako smatram da treba - dodaje Ivan. - Problem je bio prskanje kondenzata i trošenje viška vode. Trebalo je da vidim šta je po projektu, a šta u stvarnosti i da dam predlog rešenja. Bio je bitan pristup. I tu sam imao podršku mentora. On ima iskustva i sugeriše kako treba da se razmišlja. Bilo je zaista zanimljivo. Nisam bio siguran da ću uspeti da ostanem u NIS-u. Nije bilo izvesno da ću moći da budem u istom postrojenju, ali se, ipak, sve poklopilo. Ostao sam i vrlo sam zadovoljan. Stalan posao zavisi pre svega od toga koliko se kandidatima svidi rad u NIS timu i koliko žele da svoju karijeru nastave baš tu. Svi koji se dobro pokažu u toku godinu dana, ukoliko postoje otvorene pozicije (a planira se tako da jesu), dobiće posao. Posle dva ciklusa svi su nastavili da rade. I rade i dalje, a treća sezona je u toku.

Kako kroz selekciju, pa do bonusa

Regruteri NIS-a čitaju sve pristigle biografije. One koji prođu, čekaju testovi. Sledeći korak su intervjui, ali NIS obećava pomoć kada je reč o pripremi kandidata.

Najuspešniji nakon HR intervjua idu na finalni razgovor sa budućim menadžerom. Kandidati svakako posle svakog koraka imaju povratnu informaciju.  

Program je plaćen, a od ove godine svima koji ga završe i dobiju dobre ocene na finalnoj evaluaciji sleduje i bonus.

Mladi, uspešni, ambiciozni diplomci bez dileme treba da se osmele i prijave ovde. Program će trajati od 15. januara 2024. do 15. januara 2025. godine.  To je dobra šansa da se prvo iskustvo stekne u jednoj od najuspešnijih kompanija na našem tržištu.

Kopiraj link