Vesti

Održan vebinar: Naučite kako napisati dobar CV i motivaciono pismo

20.10.2022.
10 min

U okviru Regionalnog sajma poslova održan je vebinar na temu „Naučite kako napisati dobar CV i motivaciono pismo“ u organizaciji sajta Startuj.infostud.com. Na njemu su govorile Jelena Branković iz kompanije Mercator-S d.o.o., koja broji preko 350 objekata i preko 8000 zaposlenih i Jelena Đorđievski iz kompanije Brose d.o.o., iz Pančeva koji se bave auto industrijom i proizvodnjom delova za automobile, elektromotora i elektronike. Moderator vebinara bio je Željko Skenderović sa sajta Startuj.infostud.com.

Održan vebinar: Naučite kako napisati dobar CV i motivaciono pismo

Učesnici su na vebinaru imali priliku da čuju šta je potrebno da sadrži jedan CV, zbog čega je bitno poslati i motivaciono pismo, šta bi trebalo da sadrži motivaciono pismo, da li treba koristiti fotografiju, kao i da li bi trebalo koristiti templejte za CV. Ovo su bila ključna pitanja na kojima su se bavili eksperti na vebinaru, a na kraju je publika imala priliku da postavi razna pitanja na datu temu.

Šta treba da sadrži jedan CV?

Momenat kada mlada osoba polako korača ka poslovnom svetu susreće se sa jednim od važnih pitanja, a to je kako treba da izgleda i šta treba da sadrži jedan CV da bi privukao pažnju regrutera? Na ovo pitanje Jelena Branković je rekla da svaki CV treba da sadrži lične informacije, link do neke društvene mreže (najpoželjnije Linkedin), obrazovanje i iskustvo koji treba da budu poređani hronološki od najskorije aktivnosti do najstarije, veštine (da li znamo da koristimo MC office, neke korisne programe ili aplikacije, posedujemo li vozačku itd.), kao i hobije po kojima vas regruter može zapamtiti.

- CV predstavlja ličnu kartu kandidata za ulazak u poslovni svet. Sve što navedete u CV-u treba da pokrijete određenom situacijom, pogotovo ako su osobine u pitanju. Sve se to proverava na intervjuu kroz pitanja. Ako ste naveli da ste timski nastrojeni, na intervjuu ćemo vas pitati da navedete situaciju u kojoj ste uradili nešto u timskom radu – kaže Jelena Branković.

Jelena Đorđievski se složila sa Jelenom Branković i dodala CV uvek treba da prilagodite za poziciju za koju konkurišete i da je potrebno uvek da proveravate i upoređujete sa tekstom oglasa.

- Bitno je da kada navodite iskustvo u CV-u ili obrazovanje, navedete godinu kada ste počeli i završili fakultet ili aktivnost u nekoj firmi, naziv pozicije, naziv fakulteta, smer koji studirate ili ste završili. Takođe je u redu navoditi volonterske pozicije ako ste na početku karijere. Važno je da regruteru date informaciju da ste osim studiranja vi bili i u praksi – objašnjava Jelena Đorđievski.

Takođe Jelena Đorđievski je skrenula pažnju učesnicima da ukoliko kandidat navede neki jezik, potrebno je da uz to navede i nivo znanja koji poseduje uz njega.

- Ukoliko ste se samo dotakli sa učenjem nekog jezika i ne znate da vodite osnovnu konverzaciju na njemu nemojte ga pisati u vaš CV. Mi smo imali situaciju gde kandidat napiše da zna neki jezik na nivou A1 i kada ga pitamo da kaže neku rečenicu na njemu, on ne zna – istakla je Jelena Đorđievski.

A kada je u pitanju jezik na kome slati CV, sagovornice savetuju da to bude na onom  jeziku na kom je konkurs napisan.

Pored toga su se složile da je u redu da u CV navedete ukoliko ste pohađali neki seminar, vebinar, radionice ili stipendije, jer regruter voli da vidi da ste bili aktivni na još nekim poljima koji nisu toliko u vezi sa konkursom. Kada je u pitanju prosek na fakultetu, sagovornice savetuju da stavite ukoliko imate isključivo visok prosek i ako to može dodatno da vas istakne. Takođe važna stavka na koju kandidati treba da obrate pažnju je istinitost i preglednost CV-a. Ukoliko imenujete fajl i informacije u CV-u poređate da idu nekim logičnim redosledom, to će o vama reći dosta, u smislu da vodite računa o detaljima.

Kada je u pitanju grad ili adresa stanovanja i privatne informacije, to nije neophodno navoditi. Sagovornice savetuju da je u redu navesti grad kako bi regruter imao ideju o mestu stanovanja kandidata, ali to nikako ne sme biti presudno, jer možda određeni kandidat ima želju da pređe u drugi grad i započne neki posao. Takođe informacije koje se tiču bračnog statusa ili bilo kog dela privatnog života ne treba stavljati u CV.

Fotografija – da ili ne?

Jedna od stalnih dilema sa kojima se kandidati susreću je da li je potrebno staviti fotografiju u CV. Obe sagovornice su se složile da fotografija ne predstavlja prepreku i da ukoliko kandidat ne želi da je istakne, ne mora.

- Do kandidata je da li želi da stavi sliku ili ne, ovako nešto poslodavac ne bi trebalo da zahteva. Međutim praksa u Srbiji je na žalost da poslodavci traže fotografiju. To ne bi trebalo i Brose ovako nešto ne traži. Podjednako obraćam pažnju i na CV sa fotografijom i bez – kaže Jelena Đorđievski.

- Slika nije obavezna i u nekim državama je i zabranjena zbog diskriminacije. Ja lično volim da vidim fotografiju da bih mogla vizuelno da zapamtim kandidata, ali podjednako se ceni CV i sa i bez fotografije. Međutim, ako neko planira da stavi CV sa plaže ili Snapchat filterom, onda je bolje da CV ostane bez fotografije – savetuje Jelena Branković.

Kada je u pitanju izgled fotografije obe sagovornice su se složile da neutralna pozadina, prirodno svetlo i osmeh neće biti promašaj.

Kako istaknuti veštine koje smo stekli?

- Volim da vidim kurseve, seminare i šta je sve pohađao kandidat, čak iako nema veze sa pozicijom. Lepo je videti da se neko dodatno interesovao za nešto – kaže Jelena Branković.

Jelena Đurđevski se složila sa Branković i dodala da je odlično videti da je kandidat pohađao nešto što je u vezi sa pozicijom.

- Takođe nemojte dodavati sve seminare ikad i nemojte slati sve fajlove istih poslodavcu, pogotovo nemojte slati ako vam poslodavac to ne traži – svetuje Jelena Đurđevski.

Šta staviti u CV ako nemate dovoljno iskustva?

Jelena Branković je savetovala mlade učesnike da bi fokus uvek trebalo da bude na veštinama koje poseduju, projekte na kojima su učestvovali, takmičenja, hobiji i motivaciono pismo.

Uz to je Jelena Đorđievski dodala da ponekad mogu da objasne neki predmet na fakultetu ili u srednjoj školi za koji su posebno bili zainteresovani i opisati šta su učili na njemu, jer regruteri nisu dobro upućeni u neke predmete.

Kako da se baš naš CV istakne?

Jelena Đurđevski savetuje da CV ne treba da bude dugačak, već da bi sve trebalo da stane na jednu, najviše dve strane, jer regruter potroši svega 5 do 10 sekundi da pregleda nečiji CV. Takođe savetuje da kandidati mogu danas koristiti i templejti koji postoje na internetu.

- Izbegavajte preopširne templejte, možete koristiti u boji ali i ne morate. Danas imate mnogo dostupnih aplikacija za kreiranje CV-a, jedan od njih je recimo Canva – kaže Jelena Đorđievski.

Jelena Branković je dodala da bi uvek trebalo da se fokusira na istinitost i neformalno iskustvo, jer je to ono što privlači pažnju regrutera.

Obe sagovornice su se složile da kada je u pitanju estetski izgled CV-a, ne bi trebalo koristiti previše boja i da one nisu presudne. Pogotovo ako se štampa CV, on se štampa u crno-belom formatu i ako nije dobar kontrast boja, neće se videti lepo informacije o kandidatu.

Motivaciono pismo – kako treba da izgleda?

Motivaciono pismo treba da predstavlja kandidatovu želju i motivaciju za određenu poziciju. Ono treba da sadrži nekoliko pasusa u kojima treba navesti gde ste videli oglas, zašto ste se zainteresovali i koja je motivacija za prijavu.

- Napišite zašto ste motivisani, da li je to kroz neki predmet na fakultetu, da li ste pratili rad kompanije i slušali o njoj. To je ono što može da vas istakne i navede regrutera da vas pozove na intervju. Takođe tu možete malo detaljnije da napišete i pojasnite neke podatke o sebi – savetuje Jelena Đurđevski.

Jelana Branković se složila sa Đurđevski i dodala da je to lično obraćanje kandidata nekoj kompaniji ili poslodavcu i ono predstavlja pordužetak CV-a.

- U 3-4 pasusa navedite zašto ta kompanija, zašto taj sektor, istaknite vaše veštine i kompetencije, kako ste došli do nekih sertifikata ili dostignuća. Ukoliko se ne osećate ugodno da pišete motivaciono pismo, onda ga bolje nemojte ni poslati. To je bolje, nego da uzmete i prekopirate neko drugo pismo sa interneta – ističe Jelena Branković

Linkedin – zašto je potreban u današnje vreme?

Jelena Branković je objasnila da putem Linkedin-a može da se dogodi da regruteri traže kandidate za neke više pozicije i da se tu onda mogu direktno prijaviti. Takođe putem ove aplikacije kandidati mogu dosta toga saznati o poslodavcu i kompaniji.

Đurđevski Jelena je dodala da upravo putem Linkedin-a regruteri šalju poziv kandidatima. Takođe kandidat može da iskoristi aplikaciju i prijavi se sam za neku poziciju ili se javi za određenu informaciju o kompaniji. To ukazuje na samoinicijativnost i proaktivnost. Odnosno da je kandidat sam nešto istraživao i dodatno se zainteresovao.

Povratna informacija i kako je dobiti?

Kada je u pitanju feedback regruteri obično koriste mogućnost automatskog odgovora, jer nije moguće odjednom svima odgovoriti ili obavestiti svakog kanidata o ishodu prijave. Međutim kada je u pitanju intervju, regruteri se trude da odgovore personalno kandidatu. Danas, međutim postoji mogućnost i da kandidati sami traže više informacija jer postoje i zvanični mejlovi gde mogu da se obrate regruterima. Ova mogućnost je pogotovo dostupna u kompanijama Brose i Mercator-S.

Starosno ograničenje za praksu

Kada su u pitanju godine postoji zakonsko ograničenje prakse do tridesete godine, međutim prakse su obično i namenjene mlađim ljudima.

- Obično se daje prednost mlađim kolegama koji su na početku karijere da prođu određenu praksu – kaže Jelena Branković.

- Ako je pitanje kome ćemo pre dati mogućnost da rade praksu, pre će se pružiti prilika nekome ko strudira tri godine, u odnosu na nekog ko studira petnaest godina. Brose svake godine ima programe praksi gde prima preko 30 studenata, a u međuvremenu se otvorila i praksa za HR – objašnjava Jelena Đurđevski.

Ovogodišnji vebinar u okviru Regionalnog sajma poslova ispratilo je dosta mladih ljudi koji su dobili korsne informacije o tome kako treba da izgleda CV. Na kraju, najvažnije je da kandidati obrate pažnju na strukturu, istinitost, preglednost, obratiti pažnju i napisati i motivaciono pismo, voditi računa o jeziku na kom se prijava šalje i ukoliko nemate iskustvo sasvim je u redu navoditi i određeni volonterski rad ili angažovanje na fakultetu koje vas može izdvojiti za određenu poziciju.

Kopiraj link