Vesti

Senzori misle o kući

02.02.2022.
3 min

Apsolventi FTN-a u Čačku, na predmetu internet inteligentnih uređaja osmislili čak 29 malih patenata.

Senzori misle o kući

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Studenti Fakulteta tehničkih nauka u Čačku podneli su, od prošle godine, republičkom Zavodu za intelektualnu svojinu čak 29 prijava za priznavanje malih patenata. Sedam je već prihvaćeno, ostali su još na proveri kod stručnjaka.

Oni u zavodu imaju ispitivače koji to čitaju, pretražuju svetske baze podataka, proveravaju da li to još negde postoji, da li je drugde čitano i tako dalje. Ono što je nama priznato to je inovativno i tu nema dalje, stavljena je tačka – kaže za „Politiku” dr Vladimir Mladenović, vanredni profesor FTN-a na katedri za informacione tehnologije.

Pored četiri ranija predmeta na osnovnim studijama nedavno je za završnu godinu uveo i novi, pod nazivom internet inteligentnih uređaja.

Nastava na tom predmetu nije više samo kreda, tabla i prezentacija već sa studentima organizujem male grupe gde ih uputim u taj svet inovacija, da bih im probudio svest o tome, a onda sam im napravio kontakt sa Zavodom za intelektualnu svojinu. Moja je namera da studenti prođu kroz metodologiju pripreme malog patenta, da shvate šta to znači mala inovacija i ako taj mali pantent bude priznat njihovo ime biće upisano u evropsku bazu patenata što je izuzetno dobro. Kad budu diplomirali mogu da se predstave pred privrednim društvima koja to posebno cene, čak i više od teorijskih radova profesora.

Ovde je osnovna zamisao da sve što sada postoji u našem okruženju bude unapređeno na nov i lako usvojiv način, da brže donosimo odluke ma gde da jesmo, uz uslov da postoji pristup internetu.

Evo, recimo, jedan od priznatih malih patenata jeste i Sistem obezbeđenja nedozvoljenog upada u stambeni objekat. Suština patenta je da u jedan objekat kompletno budu instalirani senzori, povezani na nove mikroračunare i internet, koji imaju odašiljač za emitovanje elektromagnetnih talasa da možemo da razmenjujemo poruke. Računar je mali, košta od četiri do pet hiljada dinara a za ceo sistem potrebno ne više od 120 evra. Senzori uočavaju svaku primenu u okolini, dim, pokret, udare, ukoliko imamo infracrveni senzor detektuju i taj pokret, imamo kamere, možemo da preko mobilnog telefona pratimo šta se desilo u našem objektu. On to javlja na mobilni telefon i pratimo sve što se dešava u kući, u realnom vremenu, bez obzira gde smo – objašnjava dr Mladenović.

Kako ovo izgleda u zbiljskom životu, ne samo izmaštanom i tehničkom (virtuelnom)? Na uvidu smo imali četiri prijave već priznatih malih patenata apsolvenata iz Čačka.

Jedan je već rečeni Sistem obezbeđenja od nedozvoljenih upada u stambeni objekat. Tehnički problem rešen je uvođenjem LED diode i „bazer” zvučnika, sve je sastavljeno od električnih delova i kodova, uz minimalne troškove i jednostavno korišćenje. Na isti način osmišljeni su patenti za pametno osveljenje, proveru zaliha namirnica u skladištima i merenje kvaliteta vode za piće, sve preko programa na telefonu.

Ovde nisu bitni nastavnici i profesori već studenti podstaknuti da stvaraju inovacije.

Narodna Republika Kina, gde sam boravio pre dve godine, usvojila je strategiju kojom planira da svoj budžet poveća čak sedam procenata naplatom intelektualne svojine. Mi, kao mala zemlja, imamo priliku da prepoznamo trenutak, vidimo od velikih šta rade, pa i sami krenemo na taj put – kazao nam je dr Mladenović.

 

Izvor: Politika

Kopiraj link