Vesti

Srpski startapi među pet najboljih u regionu

24.11.2023.
2 min

Srpski startapi Hydrolyzer i SOMA plasirali su se među pet najboljih u regionu na takmičenju BASF Innovation Hub za održivu budućnost. Dalja pobeda, otvara im mogućnost za učestvovanje na finalnom takmičenju za region čitave Jugoistočne Evrope.

Srpski startapi među pet najboljih u regionu

Startap Hydrolyzer razvija rešenje za proizvodnju vodonika unapređenjem procesa elektrokatalize vodonika, dok rešenje drugog srpskog predstavnika SOMA, nudi rešenje uz pomoć kog se poljoprivredni otpad transformiše u održive proizvode poput pakovanja za jednokratnu upotrebu.

BASF Innovation Hub konkurs namenjen je idejama koje se bave pitanjima čiste energije, cirkularne ekonomije i strategijom „od farme do viljuške“ koji su sastavni deo evropskog Zelenog dogovora.

Simon Franko, direktor kompanije BASF za Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju, istakao je da se BASF Innovation Hub održava već treću godinu zaredom, ali da interesovanje ne jenjava: „Ove godine je pristiglo više od 120 prijava iz 11 evropskih zemalja, što je više nego u prethodnim ciklusima. Veliko mi je zadovoljstvo što smo, na ovom konkursu, imali priliku da vidimo da su domaći startapi i te kako zainteresovani za pitanja održive budućnosti. Znamo da Evropa ima viziju da do 2050. godine, postane prvi klimatski neutralan kontinent, a to je nemoguće bez saradnje državnih organa, privrede i pojedinaca.“

Miroslav Brnjak, direktor komunikacija kompanije BASF za Jugoistočnu Evropu, objasnio je da rešenja koje startapi predlažu adresiraju najrazličitije moguće ideje: „Neko se bavio 3D štampom hrane, neko održivom poljoprivredom, savremenim dizajnom automobila, a neka rešenja su sugerisala da se materijal za svemirske brodove može koristiti za izgradnju zgrada. Konkretno ideje iz Srbije bave se stvaranjem čiste energije elektrokatalizom vodonika i podsticanjem cirkularne ekonomije kreiranjem supstituta za penaste materijale od plastike i prehrambene materijale od pečuraka.“

Dva najbolja rešenja iz regionalnog finala, plasiraće se u narednu fazu takmičenja gde će ih sačekati pobednici ostalih regionalnih finala.

Kopiraj link