Iskustva drugih

Prvi poslovi uspešnih javnih ličnosti

19.09.2022.
9 min

Verujemo da ste dosta puta na TV-u, u novinama ili na društvenim mrežama, posmatrajući osobu koja je uspešna i poznata u svom poslu, pomislili da je rođena pod srećnom zvezdom. Iz ugla jednog posmatrača vidimo samo ono što nam se prikazuje – lagodan, glamurozan i jednostavan život.

Prvi posaoFoto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Međutim, činjenica je da taj lagodan život ne dolazi preko noći i da je tom cilju prethodio trnovit put, ispunjen usponima i padovima, a najviše motivacijom. Nepresušnim izvorom snage i želje da se gura napred i gradi karijera o kojoj maštamo. Samo uspešni ljudi znaju da je neuspeh prvi korak ka postizanju onoga što želimo. Neuspeh znači da smo počeli, da ne stojimo u mestu i da smo korak bliže uspehu. Da biste naučili da ustanete, prvo morate da padnete.

Ovu priliku iskoristili smo da neke od poznatih ličnosti pitamo kako je izgledao njihov “put do zvezda“, a vama preporučujem da naredne pasuse čitate sa punom pažnjom, čak i ako je potrebno – olovku u ruke i zapisujte.

Uroš Petrović 

Njegova dela zasigurno su među najčitanijim naslovima književnosti za decu i mlade, a ja verujem da ste se u više navrata susreli sa barem jednom knjigom ovog poznatog autora. Za sajt Startuj.com, Uroš je otkrio da je njegov prvi posao zapravo bio posao carinskog referenta u društvenoj špediterskoj kompaniji.

- Tu sam, u živahnoj postsocijalističkoj eri začinjenoj rekordnom inflacijom i crnim tržistem, sagledao sve vesele prednosti i mračne mane rada u takvoj vrsti institucije. 

Na tom mestu, proveo je pet godina, a pošto nije želeo da u tim vremenima zavisi isključivo od jedne vrste prihoda, paralelno je sa drugovima otvorio prodavnicu akvarijumskih životinja i opreme, potom nakratko i štand sa ukrasnim biljkama.  

-  Pre toga sam, u pedesestak nijansi sive zone, prodavao fotografije fudbalera i navijačkih koreografija na stadionu, fotografisao svadbe, vajao figurice od gline i prodavao ih u galerijama i prodavnicama poklona.

Kada smo pitali Uroša da li je posao carinskog referenta zadovoljio njegova početna očekivanja, otkrio nam je da taj posao za njega predstavlja dragoceno iskustvo i da je sve što čovek radi isto tako dragocena prednost za budućnost.

Onima koji su trenutno u potrazi za prvim poslom savetuje da ga pronađu, makar to bio i pogrešan izbor.

- Saznati šta ne želiš je jednako važno koliko i saznati suprotno od toga – završava Uroš.

Srđan Žikić

Ako niste čuli za njega, sigurno ste čuli njegov glas u jutarnjem programu ili se zadesili na podijumu kada je on puštao Yugo hitove. Ma znate ga sigurno – to je onaj što priča na radiju i televiziji.

Srđanov prvi posao bio je Radio Zrenjanin, a imao je samo 15 godina kada je prvi put zakoračio u studio.

-  Sasvim slučajno, na nekom rođendanu, upoznao sam tadašnju urednicu Bojanu Kovačević koja je primetila da sam "brzo mutirao". Pozvala me je da dođem sutradan do radija i da probamo malo da se snimamo. Ušao sam u studio, počeo da pričam i evo, nisam stao punih dvadeset godina. 

Na Radio Zrenjaninu radio je godinu dana, nakon čega je prešao na drugi radio, a ističe da je već na prvom poslu upoznao i sarađivao sa velikim brojem sjajnih kolega koji su bili profesionalaci u svom poslu.

Takođe, za naš sajt otkriva da je u prvo vreme radio bez plate.

-  To mi uopšte nije smetalo tada, a kasnije će se ispostaviti da će mi se taj "volonterski" rad višestruko isplatiti. 

On je zasigurno jedan od srećnika koji je svoj životni poziv otkrio tako rano, a nama savetuje da radimo različite poslove sve dok ne nađemo onaj pravi.

- Nema ništa bolje kada ponedeljkom nasmejan ulaziš u svoju kancelariju  jer obožavaš svoj posao – zaključuje Srđan.

Katarina Vuksanović

Nekada se bavila organizacijom i dekoracijom prostora i događaja, dok danas ima svoju firmu koja se bavi konsaltingom u oblasti društvenih mreža. Ukoliko vam treba savet za bolju promociju vaših proizvoda i usluga, Katarina je osim rada sa firmama, okrenuta i radu sa klijentima 1 na 1.

Za Startuj.infostud.com govori nam kako je došla do posla kojim se bavi danas i koliko stvari je na tom putu naučila.

- Prvi pravi poslovi došli su leta između treće i četvrte godine srednje škole. Tog leta sam radila u poslastičarnici, služila kafu i kolače, pravila limunadu... dok nisam dobila poziv da se pridružim timu koji se bavi organizacijom i dekoracijom venčanja i proslava. To gledam kao prvi pravi posao, jer sam ga radila svakog vikenda do kraja studija.

Katarina ističe da je ovaj posao radila punih sedam godina i tom prilikom dekorisala najrazličitija mesta u Beogradu, ali i u Srbiji. Naporan rad svakog vikenda doneo joj je i mogućnost da sebi kupi prvi auto, a kako kaže, ni u tim momentima nije dopustila da fakultet trpi.

- Bila sam redovan student i sve ispite davala u roku sa visokim ocenama, ali sam mnogo volela sve što mi je ovaj posao donosio.

Tokom studija počela je da se interesuje za digitalni marketing, te je dobila poverenje vlasnice da vodi njihove društvene mreže i kako kaže, taj posao je bio pravi spoj dinamike, akcije, kreative, snalažljivosti i raznolikih obaveza.

- Od svoje vlasnice sam naučila šta znači oformiti dobar tim, kako dobro komunicirati sa ljudima, kao i jako važnu rečenicu koja se kasnije primenila na svaki segment života – ništa se ne podrazumeva! Ona je bila najbolji lider sa kojim sam ikad sarađivala.

Savetuje nas da probamo sve što nas zanima, ne slušamo druge i da se zauzmemo za sebe, jer uvek postoji nešto bolje i veće od posla za koji mislimo da jedino možemo da radimo.

Tamara Ćosić

Ukoliko ste žena, sigurna sam da ste u nekom momentu poslušale neki njen beauty savet o nezi kože lica, tela ili kose, jer ona upravo brine o tome da budete lepe svaki dan.

Prvi posao popularne Tamare Ćosić koja danas ima svoj Beauty Concept Lepa svaki dan, bio je na poziciji marketing asistenta u kozmetičkoj kompaniji Avon samo par nedelja nakon što je diplomirala.

Na poziciji marketing asistenta zadržala se tri kratka meseca jer se otvorila prilika za poziciju Beauty&Business trenera u istoj firmi, i taj posao je, po njenim rečima, za nju bio idealna prilika.

Na pitanje da li je taj posao zadovoljio njena početna očekivanja, ističe da je posao marketing asistenta delovao kao jako uzbudljiva i dinamična pozicija koja je zapravo u realnosti podrazumevala dosta tehničkog i suvoparnog posla.

- S druge strane, taj posao je kasnije bio ulaznica za posao koji me je mnogo naučio i bio izuzetno kreativan - pun čestih putovanja, usavršavanja prezentacionih veština, komunikacije i učenja strukture u edukaciji što i danas spada u važne stvari u mom novom poslu.

Kao važne stavke za buduće poslove navodi značaj CV-a, kvalitetnog motivacionog pisma i proaktivnog pristupa. Ne treba odustajati, treba pokušati na više mesta, ali onih koja nas zaista interesuju.

- Nisam pristalica serijskog slanja biografije svima jer to i poslodavci osete i iako deluje da ćete tako imati veće šanse, zapravo je suprotno jer nigde nema ničeg posebnog. Uvek pucajte na ono što vam je prva želja i dajte sve od sebe da takav posao nađete – naglašava Tamara.

Anastasija Đurić

Diplomirana ekonomistkinja, a danas poznata blogerka Anastasija Đurić, na svom blogu pored mode i odeće, često govori o putovanjima, događajima koje posećuje, deli savete o lepoti i svom načinu života.

Zanimalo nas je šta je bio njen prvi posao, koliko je iz njega naučila i da li je bio prekretnica za ono čime se bavi danas.

- Moj prvi posao bila je praksa u PR agenciji Neo Communications, dok sam završavala fakultet. Želela sam da upišem Arhitektonski fakultet jer me je oduvek privlačilo nešto kreativno, ali kada sam krenula na pripreme, predomislila sam se i rešila da upišem Ekonomski fakultet. Odmah sam znala da me privlači smer marketing. 

Za potrebe svog diplomskog rada otvorila je blog koji je u početku za nju predstavljao samo hobi, a danas je full-time posao koji obožava.

- Ovaj posao je oduvek bio moja ljubav i strast, nikada se nisam bavila njim zbog zarade, ona je sama i spontano došla. Kao i klijenti – kaže Anastasija i ističe da je ključ uspeha ljubav prema onome što radimo.

Osim ljubavi, ovaj posao je uticao na iskustvo i samopouzdanje koje ima danas. Pobedila je strah od javnog nastupa i naučila da bez treme govori pred velikim brojem ljudi.

- Najbitnije je da smislite šta želite i šta bi vas učinilo srećnim. Svesna sam da je to i najteži zadatak i da je do te spoznaje teško doći, ali je vredno, verujte mi – zaključuje Anastasija.

Da biste radili posao iz snova, morate početi iz neke tačke. Verujte, svako iskustvo vas samo gura napred i iz svakog posla sa kojim se susretnete možete naučiti nešto novo. Tek kada budete dobili ono što želite, shvatićete da je svaki momenat koji ste proveli učeći nešto za šta ste mislili da vam nije potrebno, zapravo vredeo. Znanje dolazi iz iskustva, a sa znanjem i trudom pod ruku idu uspesi. 

Kopiraj link

Natalija Nenadović

Student sam treće godine Fakulteta organizacionih nauka. U slobodno vreme volim da čitam, treniram i da se družim sa prijateljima.

Slični tekstovi

Društvene nauke ne moraju biti mračna tema
09.03.2022.
6 min

Društvene nauke ne moraju biti mračna tema

Iskustva drugih
Šta sve možeš da naučiš radeći kao konobar
15.09.2023.
11 min

Šta sve možeš da naučiš radeći kao konobar

Iskustva drugih
Programer na sajtu Startuj.com: Do prvog posla u IT-ju preko takmičenja i prakse
26.01.2024.
6 min

Programer na sajtu Startuj.com: Do prvog posla u IT-ju preko takmičenja i prakse

Iskustva drugih