Iskustva drugih

Iskustva mladih: Prednosti rada preko omladinskih zadruga

26.09.2022.
6 min

Kada smo pitali mlade kako dolaze do posla dobili smo različite odgovore, među kojima se najviše ističe da je za dobijanje posla najvažnija lična i porodična poznanstva, članstvo u političkoj partiji, a tek onda adekvatno formalno ili neformalno obrazovanje.

Iskustva mladih: Prednosti rada preko omladinskih zadruga

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Pisali smo već o tome zbog čega si u prednosti ako radiš tokom studiranja, a ono što je veoma aktuelno među mladima jeste na koje sve načine različite poslove pronaći. Jedna od najpoznatijih metoda potrage za poslom među studentima jeste svakako rad preko omladinske zadruge.

Rad omladinskih zadruga uređen je pomoću više regulativa, među kojima su Zakon o zadrugama, Zakon o radu, Zakon o zdravstvenom osiguranju, Zakon o PDV-u. Poslovi preko omladinske zadruge spadaju u poslove van radnog odnosa i pri njihovom obavljanju ne potpisuje se Ugovor o radu.

Ono što je karakteristično za omladinske zadruge jeste da se studenti sami prijavljuju za poslove koje žele da rade, a studentska zadruga pronalazi radna mesta kod poslodavaca i kontaktira studente. Najduže vreme trajanja posla koji je moguće dobiti iznosi 120 dana.

Za Startuj.infostud.com kontaktirali smo nekoliko studenata koji su nam preneli njihova iskustva rada preko omladinskih zadruga tokom studija.

Svako može da pronađe nešto za sebe

Danilo Drašović (21) student je Visoke ICT škole i na rad preko omladinske zadruge odlučio se jer je čuo da su dobri uslovi za studente i da postoji mogućnost usklađivanja radnog vremena sa obavezama na fakultetu, kao i mogućnost brzog prestanka rada.

- Još jedan bonus za mene je bilo to što sam primalac porodične penzije, a rad preko zadruge mi omogućava da zadržim tu penziju i pored plate.

Naš sagovornik kaže da je ponuda poslova velika i da postoji širok spektar poslova od prodaje, preko fizičkih poslova, do anketiranja.

- Stvarno ima svega, čak i praktikantskih pozicija u nekim firmama. Ima i povremenih poslova i full time poslova, odnosno svako može da pronađe nešto za sebe.

Danilo je prezadovoljan uslovima rada koje je dobio, zaposlio se u magacinu i od prvog dana su ispunjeni svi uslovi i dogovori.

- Organizovan je prevoz u oba smera, dogovorio sam se odmah oko izostajanja sa posla zbog ispita/kolokvijuma i nisu imali nikakvih problema oko toga. Prvenstveno je to bio posao na nedelju dana, ali sam baš zbog tih odličnih uslova odlučio da ostanem i na duže. Plata je više nego dovoljna za sve moje potrebe, tako da sam i time prezadovoljan.

U zadrugu se učlanio online preko aplikacije i to mu je odgovaralo jer nije morao da ide do prostorija uživo.

- Bilo koji posao za koji sam se prijavio, zvali su me u toku tog dana ili sledećeg oko konačnog dogovora, tako da je sve bilo baš lako. Ljudi na poslovima koje sam radio su bili uvek korektni, svaki posao je bio tačno ono što je pisalo u opisu posla, zarada isto, isplata uvek redovna.

Danilo svima preporučuje omladinsku zadrugu jer je pregled poslova lak, ima puno izbora, ostaje vremena za sve ostale obaveze, a i doprinosi samostalnosti.

Ponuda poslova je velika

Mila Bojković (20) je studentkinja Matematičkog fakulteta u Beogradu i zaposlila se preko zadruge zato što joj je novac potreban da bi platila školarinu.  

- Ponuda poslova je velika, ali sam primetila da su satnice veće ako je fizički rad u pitanju, dok su satnice na primer za rad u administraciji dosta manje.

Naša sagovornica je zadovoljna uslovima, ali je očekivala da su dosta drugačiji i gori i dodaje da su joj poslovi u dečijim igronicama i na prodajnim štandovima najzanimljiviji, iako su manje plaćeni.

Za kraj, Mila savetuje svima koji se premišljaju za poslove preko zadruge neka traže i nekog ko je tamo već radio i ko može da im ispriča lično iskustvo, ukoliko imaju neke nedoumice.

Nova znanja, kontakti i veštine

Aleksandra Petrović (23) se odlučila za rad preko omladinske zadruge zbog lakšeg dolaska do posla i zato što nije bilo potrebno mnogo njenog ličnog angažmana. Radila je poslove u magacinu, izlaganju robe, prodaji i promociji.

- Znala sam da mnogi poslodavci kontaktiraju omladinske zadruge, mene su zvali i po dva, tri puta dnevno sa različitim ponudama studentskih poslova.

Naša sagovornica kaže da u trenutku kada je radila kao student kome je prvobitno bila bitna zarada, a ne poslovni napredak, bila je zadovoljna uslovima i zaradom.

- Nova znanja, novi kontakti, nove veštine, pa i sama komunikacija sa ljudima mi je dosta značila za kasnija poslovna iskustva. Značilo mi je i za lični napredak, opuštenija sam, otvorenija, spremnija i vičnija u rešavanju problema bilo koje prirode, navodi Aleksandra.

Naša sagovornica za kraj poručuje mladima da se oprobaju u poslovima preko omladinske zadruge.

- U zadrugama su učlanjene osobe najrazličitijih nivoa obrazovanja, veština i mogućnosti. Sa razlogom se nude mladim ljudima koji nemaju mnogo iskustva: lako se uče, nisu teški, ni zahtevni.

Koliko je iskustvo rada bitno svima je jasno, a izbor za rad tokom studija je ogroman. Mladima koji studiraju i rade je najbitnije da usklade posao i obaveze oko fakulteta, i to je ono što je jedna od prednosti omladinskih zadruga. Ako niste imali uspeha u pronalasku posla na drugim mestima, pokušajte i na ovaj način.

Kopiraj link

Zorica Đukić

Po profesiji master pedagog, u duši večni kreativac. Uživam u šminkanju, čitanju knjiga, pisanju i šetnji sa mojim kucama.