Iskustva drugih

Šta sam naučila tokom prakse u Infostudu?

20.01.2023.
5 min

Pre godinu dana imala sam tu čast da budem deo Poslovi Infostud ekipe. Četiri meseca, koliko je trajala praksa, proletela su mi munjevitom brzinom.

Tijana Đurić

Ruku na srce, bez ikakvih očekivanja sam zakoračila u svet grupacije sajtova za zapošljavanje, a kada sam aplicirala za poziciju praktikanta, sve što sam imala na umu jeste da budem okružena inspirativnim ljudima i da malo uposlim ruke do ispitnog roka.

Ali prijatelji moji, atmosfera koja me je dočekala, kohezija, kolegijalnost, smeh i na svako moje “je l’ mogu ja to?” potvrdan odgovor su od zakletog neranoranioca napravili osobu koja jedva čeka da pređe prag kancelarije.

Praksa je realizovana u okviru tima za Marketing. Primarna lokacija mi je bila kancelarija u Beogradu, ali smo često posećivali i centralu u Subotici. Obožavala sam dane kada je ceo tim na okupu.

A sada, ukoliko sam vam zagolicala maštu, u nastavku vas čekaju tri najupečatljivije lekcije koje sam naučila tokom prakse u Infostudu.

1. Ne boj se greške

Jedna od osobina sa kojom sam često bila na ti jeste perfekcionizam. Iako sam sve više u skladu sa mantrom “bolje završeno nego savršeno”, i dalje se primese perfekcionizma, ruku pod ruku sa strahom od pravljenja greške, podvuku u poslovne i privatne aktivnosti. E, tu je Infostud skoro sve moje barijere srušio.

Kod njih se greške visoko kotiraju. Da se razumemo odmah, ne podržavaju one namerne i učestale, ali i te kako neguju kulturu “Iz grešaka se uči” i “Sve se da rešiti i ispraviti”. I zato me je od prvog dana prakse pratio osećaj da unutar zidova kancelarije nema ustručavanja, loših ideja i nekorisnih ishoda.

Nekoliko puta sam bila svedok kada je došlo do greške. I pozitivno sam se iznenadila reakcijom ostalih kolega. Tenzije nije bilo uopšte, izostala su i uzaludna zapitkivanja “pa, kako ti se to desilo” i praznih saveta “što nisi više pazio/la”. Ceo kolektiv se zajedničkim snagama potrudio da pomogne kako bi se izvukao što je moguće bolji rezultat.

Zato upamtite - za svaki problem ili nastalu grešku postoji rešenje. I znam da strah od neuspeha i mogućih pogreški ne može nestati preko noći, ali kada ga osetite, prvo ga osvestite, zatim prigrlite, a potom svejedno učinite to što ste nameravali. Samo takvim izlaskom iz zone komfora (ili širenjem iste, kako to neki vole da kažu) vi rastete u glavi, a strah se smanjuje.

2. Stavi svoja interesovanja u prvi plan

U prvih nekoliko dana prakse dodeljena mi je okvirna lista zadataka koje bi trebalo da, uz pomoć kolega, realizujem u narednih nekoliko meseci. A onda je jednog dana od strane tima usledilo pitanje “Šta je ono što ti želiš da naučiš i iskusiš tokom ove prakse?”.

Baš to pitanje mi je dalo vetar u leđa da mi samoinicijativa postane drugo ime što je dovelo do toga da moja interesovanja dođu u prvi plan. Mudro i pažljivo sam posmatrala koji je opis posla ostalih kolega, šta oni rade, analizirala koji bi zadatak možda meni prijao i u čemu bih volela da se oprobam. Zatim sam se, za sve što mi je bilo interesantno, ponudila da sledeći put ja to uradim umesto njih. I tako sam prošla kroz različite aktivnosti i oblasti u okviru Marketing sektora.

Dakle, ne ustežite se da pitate i zatražite zadatak koji primarno ne stoji na vašoj “to-do” listi. Bez obzira da li tu aktivnost zaista želite da naučite ili ste samo znatiželjni da li bi se taj deo posla uklopio uz vaš senzibilitet. Međutim, to ćete jedino znati ako pokušate. Ukoliko ćete se bolje i sigurnije osećati, naglasite da to radite prvi put i da niste sigurni kako će izgledati krajnji rezultat, ali da ćete dati sve od sebe. Time ćete ispred vrata ostaviti napetost, očekivanja i strah od moguće greške i svu energiju ćete moći da posvetite novom zadatku.

3. Sve je mnogo lakše uz kolektiv koji ti prija

Da sa kolegama na poslu provedemo više vremena nego sa nekim članovima porodice, jasno je kao dan. Zar nije onda pravo zadovoljstvo raditi sa ljudima u čijem društvu se prijatno osećamo, dobro funkcionišemo i koji nas svakim danom inspirišu i podržavaju?

Možda nekome zvuči kao moderna bajka, ali tako sam se ja osećala od prvog dana prakse. Delom je tom osećaju doprinelo moja opuštenost, želja da upoznam nove, inspirativne i kvalitetne ljude i spremnost na učenje novih veština. Sa druge strane, prethodna uigranost tima i kohezija koja se neguje, smeh i šale koje su svakodnevno prisutne, ali i istinska međusobna podrška i zajednički rad su bili odlična osnova kojoj sam se ja samo prepustila.

I da, upoznata sam sa time da u poslednje vreme online nebom kruži priča da nam nisu sve kolege prijatelji i da nekada moramo postaviti granicu. U potpunosti se slažem sa tim. Ali, ipak jednim delom stojim iza toga da su kolektiv koji ti prija i atmosfera u kojoj uživaš zlata vredni, te da se uz takvu podršku većina poslova i veština može savladati. Naravno, kroz određeni vremenski period i ukoliko neko to zaista želi da nauči. Zato prijatelji, ja vama želim jedno baš takvo radno okruženje.

I za kraj

Moram vam priznati da i dan danas sa osmehom od uva do uva pokucam na vrata kancelarije i rado posetim Infostud ekipu.

Ne samo da su ostavili neizbrisiv trag, nego su i postavili vrtoglave standarde za moja buduća radna iskustva.

Od mene prijatelji imate toplu preporuku ukoliko vas put nanese praksi ili nekoj od pozicija u okviru grupacije sajtova za zapošljavanje.

Kopiraj link

Tijana Đurić

Student sam Fakulteta organizacionih nauka, a u svetu digitalnog marketing sam od druge godine studija. Zaljubljenik sam u pisanu reč i volim da budem okružena inspirativnim ljudima.

Slični tekstovi

Na koji način ti iskustvo u inostranstvu može pomoći u Srbiji
23.09.2022.
12 min

Na koji način ti iskustvo u inostranstvu može pomoći u Srbiji

Iskustva drugih
Iskustva mladih: Prednosti rada preko omladinskih zadruga
26.09.2022.
6 min

Iskustva mladih: Prednosti rada preko omladinskih zadruga

Iskustva drugih
Da li si čuo za Male proizvođače hrane? Ona je ih okupila i ostvarila mnoge snove
09.03.2024.
5 min

Da li si čuo za Male proizvođače hrane? Ona je ih okupila i ostvarila mnoge snove

Iskustva drugih