Obrazovanje

10 fakulteta na kojima je ostalo mesta u drugom upisnom roku

16.08.2024.
10 min

Oni koji su propustili prvi upisni rok ili nisu zadovoljni rezultatom, još uvek imaju priliku da se upišu u drugom upisnom roku.

10 fakulteta na kojima je ostalo mesta u drugom upisnom roku

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

U ovom tekstu izdvojili smo top 10 fakulteta na kojima je ostalo još mesta, kao i sve potrebne informacije o postupku prijave u drugom upisnom roku za akademsku 2024/2025. godinu.

Prema informacijama Univerziteta u Beogradu, u drugom upisnom roku preostalo je ukupno 2.085 budžetskih mesta i 1.696 samofinansirajućih mesta.

1. Hemijski fakultet u Beogradu

Na Hemijskom fakultetu preostalo je ukupno 81 mesto, od kojih 68 budžetskih i 13 samofinansirajućih mesta. Na osnovnim akademskim studijama za smer hemija preostalo je 25 mesta, na biohemiji 6 budžetskih mesta i 4 samofinansirajuća, na hemiji životne sredine 17 budžetskih i 5 samofinansirajućih mesta, a na nastavi hemije 20 budžetskih i 4 samofinansirajuća mesta.

Elektronska prijava za upis na studije biće od 26. do 29. avgusta, dok je prijemni ispit iz hemije 2. septembra 2024. godine u 12 časova, a prijemni ispit iz biologije istog dana u 15 časova.

Osim popunjenog elektronskog formulara i uplaćene naknade, za prijavu na konkurs potrebna su ti sledeća dokumenta: važeća lična karta ili pasoš, poželjno je (ali ne i obavezno) da imaš izvod iz matične knjige rođenih, fotokopije svedočanstava iz srednje škole i diplome o stečenom srednjem obrazovanju. Takođe, ako si na osnovu postignutog uspeha na takmičenjima oslobođen polaganja prijemnog ispita, potrebna ti je i fotokopija diplome sa takmičenja.

2. Ekonomski fakultet u Beogradu

Preostalo je još 42 samofinansirajuća mesta na smeru Ekonomija, poslovno upravljanje i statistika, a elektronsko prijavljivanje kandidata za drugi upisni rok je 29. i 30. avgusta 2024. godine.

Prijemni ispit kandidati polažu 2. septembra 2024. godine u 10 časova.

Kako se navodi na sajtu fakulteta, za konkurs treba pripremiti skenirana svedočanstva za sva četiri razreda srednje škole, diplomu o završenoj srednjoj školi i potvrdu da su dokumenta predata za nostrifikaciju ukoliko ste srednju školu završili u inostranstvu. Takođe, dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita na račun Ekonomskog fakulteta.

3. Pravni fakultet u Beogradu

U prvom konkursnom roku popunjena su sva mesta za studente čije se studije finansiraju iz budžeta, međutim u drugom konkursnom roku Pravni fakultet u Beogradu može da primi još 231 kandidata na samofinansiranje.

Prijave na konkurs primaju se 29. i 30. avgusta 2024. godine, u vremenu od 8 do 14 časova u Slušaonici I – „Jovan Sterija Popović“, dok je polaganje prijemnog ispita 3. septembra 2024. godine, prema rasporedu koji će biti naknadno objavljen na sajtu i oglasnoj tabli fakulteta.

Prilikom prijavljivanja svi kandidati podnose prijavu na konkurs koje mogu kupiti od 13. avgusta u knjižari fakulteta, svedočanstva o završenim razredima srednje škole, diplomu o stečenom srednjem obrazovanju i izvod iz matične knjige rođenih, kao i priznanicu o uplati naknade za sprovođenje prijemnog ispita.

Detaljnije informacije o prijavi možeš pronaći na sajtu Pravnog fakulteta.

4. Filozofski fakultet u Beogradu

Na Filozofskom fakultetu preostalo je ukupno 219 mesta koja se finansiraju iz budžeta, i samo 5 samofinansirajućih mesta, a koliko mesta na kom smeru je ostalo možeš pogledati na sajtu fakulteta.

Kandidati se prijavljuju na konkurs 29. i 30. avgusta 2024, od 10 do 14 sati. Takođe, kandidati ne moraju lično da se prijave na konkurs, odnosno može da ih prijavi i drugo lice.

Test znanja ili pismeni ispit iz oblasti koju je kandidat odabrao polaže se 2. septembra 2024, a test opšte informisanosti 3. septembra 2024. Ispiti će početi u 10 sati u učionicama utvrđenim rasporedom polaganja koji će biti objavljen u prizemlju i na sajtu fakulteta 30. avgusta 2024. godine.

Kandidati prilikom prijave na konkurs dostavljaju neoverene fotokopije, a na uvid originalna dokumenta i to:

  • svedočanstva svih razreda prethodnog srednjeg obrazovanja;
  • diplomu o položenom završnom, odnosno maturskom ispitu;
  • rešenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o nostrifikaciji svedočanstva i diplome stečene u inostranstvu ili potvrda da su školske isprave predate na nostrifikaciju, za kandidate koji su srednju školu, ili deo srednjeg školovanja završili u inostranstvu;
  • dokaz (priznanicu) o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita.

5. Filološki fakultet u Beogradu

Na ovom fakultetu u drugom upisnom roku može da se upiše ukupno 256 kandidata na budžet i 362 samofinansirajuća kandidata.

Kandidati u drugom upisnom roku mogu da se prijave 29. i 30. avgusta 2024. godine, od 11 do 13 časova, Odseku za studentska pitanja i dostave pisani zahtev za upis i izjavu kojom ovlašćuju fakultet i univerzitet da mogu izvršiti uvid, pribavljanje i obradu ličnih podataka za potrebe procesa konkursa za upis i radi studiranja.

Takođe, prijem dokumenata obaviće se i onlajn. Prijava počinje 20. avgusta 2024. u 10 časova i traje do 30. avgusta 2024. godine u 15 časova.

Prijemni ispit će biti održan 3. septembra 2024. godine u 10 časova, a više informacija o uslovima konkurisanja možeš pronaći na sajtu fakulteta.

6. Fakultet političkih nauka

Na ovom fakultetu preostalo je 26 slobodnih mesta za upis u svojstvu samofinansirajućih studenata, i to 21 mesto na smeru socijalna politika i socijalni rad, i samo 5 mesta na smeru za novinarstvo.

Prijavljivanje kandidata biće 29. i 30. avgusta 2024. od 11 do 13 časova, kancelarija br. 4 u prizemlju, dok je polaganje prijemnog ispita 3. septembar 2024. u 10 časova.

Svi kandidati prilikom prijave podnose prijavu na konkurs (kupuje se u skriptarnici fakulteta), originale svedočanstva sva četiri razreda završene srednje škole (na uvid), original diplomu o stečenom srednjem obrazovanju (na uvid), overene fotokopije svedočanstava sva četiri razreda završene srednje škole i overenu fotokopiju diplome o stečenom srednjem obrazovanju, kao i original priznanicu o uplati za polaganje prijemnog ispita.

Više informacija možeš pronaći na sajtu fakulteta.

7. Matematički fakultet u Beogradu

U drugom upisnom roku na ovom fakultetu može da se upiše ukupno 156 kandidata na budžet i 58 na samofinansiranje. Smer Informatika može da primi 14 kandidata na budžet i 31 samofinansirajućeg kandidata, na smeru Astronomija i astrofizika slobodno je 14 budžetskih mesta, dok je na smeru Matematika slobodno 128 budžetskih mesta i 27 samofinansirajućih mesta.

Onlajn prijavljivanje kandidata će biti 28. i 29. avgusta 2024. godine, dok će polaganje prijemnog ispita biti 3. septembra od 11 do 14 časova na 4. spratu na Matematičkom fakultetu.

Svi kandidati prilikom onlajn prijave na konkurs prilažu sledeća skenirana dokumenta:

  • svedočanstva za sva četiri razreda završene srednje škole
  • diplomu o položenom završnom odnosno maturskom ispitu
  • izvod iz matične knjige rođenih
  • dokaz o uplati

Još informacija o drugom upisnom roku na ovom fakultetu možeš pronaći na njihovom sajtu.

8. Poljoprivredni fakultet Novi Sad

Na fakultet se u drugom upisnom roku može upisati ukupno 443 studenta, 299 studenata čije se obrazovanje finansira iz budžeta i 144 samofinansirajućih studenata.

Prijavljivanje kandidata biće 5. i 6. septembra 2024. godine od 10 do 13 časova, a polaganje prijemnog ispita 9. septembra 2024. godine u 9 sati, prema rasporedu objavljenom na oglasnoj tabli fakulteta.

Kandidati prilikom prijave na konkurs podnose na uvid originalna dokumenta, a uz prijavni list predaju fotokopije koje ne treba overavati:

  • svedočanstva sva četiri razreda završene škole i diplomu o položenom završnom, odnosno maturskom ispitu
  • kopiju lične karte uz dostavljanja originala na uvid. U slučaju čipovane lične karte potrebno je dostaviti očitanu ličnu kartu
  • prijavni list (nalazi se na sajtu fakulteta)
  • dokaz o uplati naknade za prijavu na konkurs

Detaljnije informacije možeš pronaći na sajtu Fakulteta.

9. Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu

Na osnovne strukovne studije se u drugom upisnom roku može upisati ukupno 21 kandidat i to na samofinansiranje, dok se na osnovne akademske studije može ukupno upisati 396 kandidata i to, 284 kandidata na budžet i 112 samofinansirajućih.

Elektronska prijava traje od 28. avgusta do 6. septembra, dok je polaganje prijemnog ispita 9. septembra. Potrebna dokumentacija za prijavu treba da sadrži svedočanstva za sve četiri razreda srednje škole, diplomu, kopiju lične karte, uplatnicu, potvrdu o nostrifikaciji za lica koja nostifikuju dokumenta.

Više informacija o prijavi pronađi na zvaničnom sajtu Fakulteta.

10. Tehnološki fakultet u Novom Sadu

Na prvu godinu osnovnih akademskih studija u školskoj 2024/2025. godini na fakultet se u drugom upisnom roku može upisati ukupno 121 student, i to 103 studenta čije se obrazovanje finansira iz budžeta i 18 samofinansirajućih studenata.

Obavezna je elektronska pretprijava kandidata od 2. septembra do 6. septembra 2024. godine na linku: prijemni.tf.uns.ac.rs

Prijavljivanje kandidata biće 5. i 6. septembra 2024. godine, od 8 do 13 časova u učionici broj 10/prizemlje, dok je polaganje prijemnog ispita 10. septembra 2024. godine u 10 časova.

Dokumentacija koja se podnosi prilikom prijavljivanja kandidata:

  • Diploma o položenom maturskom ispitu
  • Svedočanstva sva četiri razreda završene srednje škole
  • Overena potvrda o uplati naknade za polaganje prijemnog
  • Prijavni list, popunjen (dobija se na fakultetu prilikom prijave)
  • Lična karta ili pasoš

Još informacija o upisu pronađi na sajtu fakulteta.

Za sve dodatne informacije i savete, kontaktiraj studentsku službu fakulteta ili poseti njihov zvanični sajt. Drugi upisni rok može biti tvoja prilika za ostvarivanje akademskih i profesionalnih ciljeva.

Srećno sa prijavom!

Kopiraj link

Sara Vuković

Diplomirana novinarka koja uživa u istraživanju i pisanju. Uvek raspoložena za nova znanja, ljude i putovanja.