Obrazovanje

10 najvažnijih studentskih saveta

18.12.2015.
4 min

Ponekad čak i pored svih knjiga i vodiča koje se bave tematikom kako biti uspešan student, par mudrih i kratkih saveta mogu biti takodje od velike koristi. Studentski život sa sobom nosi mnogo lepih trenutaka, ali i dosta stresnih situacija i problema koje otežavaju da se akademska karijera privede kraju.

Predstavljamo vam par saveta koji će vam pomoći ne samo da postanete bolji student, već i naučiti kako pronaći vreme za žurke, zašto je važno suočiti se sa neuspehom i kako usmeriti nervozu u pozitivnom pravcu.

 

 

1. Upoznajte kolege – dok čekate predavanja ili ispite u velikim hodnicima fakulteta, sprijateljite se sa kolegama. Postizanje dobrih ocena u velikoj meri će zavisiti i od konekcija koje ste uspostavili tokom studija, a najverovatnije će vam biti od velike koristi i tokom profesionalne karijere.

 

2. Stvorite rutinu – Neka vam učenje postane rutina, nešto kao pranje zuba ujutru i tada će sve ići lakše jer vaš mozak bolje funkcioniše kada učestalo prima nove informacije, jer na taj način brže apsorbuje ono što učite.

 

3. Prvo predavanje je veoma bitno – mnogi ga smatraju samo uvodom u neki predmet i prema tome, nevažnom stvari. Medjutim, upravo to prvo predavanje može vas nadahnuti i dati dodatnu motivaciju za pohađanje ostalih predavanja.

 

4. Upoznajte svoje profesore – Istraživanja su pokazala da glavni razlog neuspešnog uspostavljanja i razvoja odnosa studenata sa profesorom jeste upravo odsustvo volje ili otpora kod studenata – čak 90 procenata. Pokušajte da razgovarate i da upoznate svoje profesore u prvim danima studiranja jer će vam polaganje kasnije biti mnogo lakše.

 

5. Nemojte fakultet činiti težim nego što jeste – ovo ćete učiniti ako ste odlučili doći na fakultet samo zato da bi se odvojili od roditelja i ne odvajate nikakvo vreme i trud za predavanja, čitanje ili učenje.

 

6. Dobar plan + disciplina = slobodno vreme za zabavu – možete se dobro zabaviti ako vam ostane vremena, odnosno ako se dobro organizujete pri obavljanju fakultetskih dužnosti.

 

7. Slobodno budite nervozni – sasvim je OK probuditi se u četiri sata ujutro ili uopšte ne spavati noć pre ispita i razmišljati o tome da li ste sve naučili i da li ćete uraditi sve tačno. Nemojte se zbog toga odmah ljutiti na sebe.

 

8. Pad je ponekad neizbežan, ali važno je koliko ćete se brzo pridići – nemojte se uporedjivati sa drugima i meriti svoj uspeh ili neuspeh sa ostalim studentima. Ako padnete nemojte to shvatiti kao strašnu stvar, već se odmah fokusirajte na sopstvene ciljeve kako bi poboljšali sami sebe i kako ne biste došli u sličnu situaciju.

 

9. Uspeh je uvek stvar više faktora – Budite skromni i zadovoljni položenim ispitima. Shvatićete da je ponekad čak i 6-ica na ispitu jedan korak više ka diplomi i završetku studija.

 

10. Fakultet je težak. Život je težak. Budite hrabri, ali i realni prema sebi – ako želite da uspete i postignete rezultat koji se ceni, budite sigurni da će to zahtevati i odredjenu žrtvu i ne mala odricanja.

 

Preuzeto sa sajta www.prijemniispiti.com

Kopiraj link