Obrazovanje

10 pretraživača za studente i istraživače

20.01.2016.
5 min

Ovih 10 online pretraživača omogućavaju pristup velikom broju izvora akademskih informacija, kao što su naučni radovi, časopisi i tekstovi.

 

 

1. Virtual LRC (The Virtual Learning Resources Center)

 

Centar resursa za virtualno učenje omogućava pronalaženje akademskih informacija. Pretraga na ovoj stranici je pod nadzorom profesora i stručnih bibliotekara iz svih delova sveta i dozvoljava razmenu velike količine informacija i podataka neophodnih za akademske projekte.

 

2. HighBeam

 

Ovaj pretraživač omogućava pristup bazi podataka namenjenoj stručnjacima i studentima. Pronalazi na hiljade članaka i objavljenih naučnih radova iz raznih oblasti i pouzdanih izvora. Takođe, sadrži online biblioteku sa raznim tekstovima, specijalizovanim i akademskim časopisima.

 

Na ovoj stranici moguće je izvršiti pretragu naučnih oblasti prema autoru, događaju ili određenoj temi. Takođe, omogućava korisniku da sačuva i prosledi pretragu. Izvore informacija čine i dnevne novine kao sto su Washington Post i Washington Times. Na glavnoj stranici su objavljeni najrelevantniji tekstovi iz raznih olasti.

 

3. Academia

  

Predstavlja virtuelnu zajednicu namenjenu istraživačima gde korisnici mogu da objave svoja istraživanja ili radove i da prate druge korisnike koji dele zajedničke interese. Ova internet stranica ima jedan alat koji analizira ponašanje svakog profila, broj pregleda profila, pratilaca i komentara na objave koje korisnici dele na stranici.

 

4. Google akademik

 

Ova internet stranica omogućava pretraživanje 100 glavnih publikacija u poslednjih 15 dana na raznim jezicima. Korisnici mogu da pristupe temama različitih disciplina, kao što su: medicina, zdravlje, hemija, matematika, socijalne nauke, fizika i inženjerstvo, između ostalih. Autori mogu da izmere pomoću Google Scholar Metrics posećenost i uticaj koji imaju njihove publikacije na portalu. Izvori publikacija na portalu su univerziteti, udruženja i akademski časopisi, kao i informacije sa drugih internet stranica.

5. JURN

 

Ova stranica pretražuje bazu sa više od tri hiljade časopisa specijalizovanih za umetnost i društvo. Sadrži milione naslova akademskih članaka i teza iz oblasti umetnosti, ekonomije, ekologije, biomedicine i društvenih nauka.

 

6. RefSeek 

Refseek je pretraživač referenca, sa pristupom na više od milijardu dokumenata iz izvora, kao što su: enciklopedije, knjige, časopisi, članci, teze, i druge digitalne platforme. Ova internet stranica filtrira rezultate, izbegava sponzorisane linkove, kao i komercijalne rezultate.

 

 

7. Springer

 

Ova internet platforma ima grupu urednika zaduženih za pronalaženje najboljih autora, kako bi podelili njihova istraživanja. Deli članke iz časopisa, knjiga, protokola i drugih proizvoda napravljenih od strane i za naučnike, bibliotekare i profesionalce.

 

8. BASE

 

BASE je jedan od najopširnijih internet pretraživača akademskih tekstova. Ovu stranicu uređuje biblioteka Univerziteta u Bielefeldu u Nemačkoj. Nudi više od 60 miliona dokumenata iz više od 3000 izvora. Više od 70% ovih dokumenata su dostupni u celosti.

 

9. ERIC

 

Predstavlja virtuelnu biblioteku za istraživanja i informacije akademskih tema. Stranica je sponzorisana od strane Instituta za obrazovne nauke (IES), odeljenja za obrazovanje Sjedinjenih Američkih Država.

 

10. SCIndex (Srpski citatni index)

 

Na ovoj stranici se nalazi baza časopisa koji se objavljuju u Srbiji. Svi časopisi indeksiraju se sistematski „od korica do korica“. Pored naslova i sažetaka radova, metapodatke u SCIndeksu čine i sve citirane reference. Velika većina časopisa je potpuno besplatna i slobodna za čitanje.

 

Takođe, na sledećoj stranici možete se videti spisak akademskih baza podataka i internet pretraživača iz izvora kao što su: časopisi, knjige, naučna istraživanja i drugi.

 

Preuzeto sa sajta www.iserbia.rs

 

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

10 najvažnijih studentskih saveta
18.12.2015.
4 min

10 najvažnijih studentskih saveta

Obrazovanje
Tri najbolje strategije za pamćenje podataka
29.09.2017.
1 min

Tri najbolje strategije za pamćenje podataka

Obrazovanje
Od A do Š o onlajn učenju
22.09.2016.
6 min

Od A do Š o onlajn učenju

Obrazovanje