Obrazovanje

4 saveta za učenje kada ste zaposleni

28.12.2015.
3 min
Šest od deset zaposlenih je reklo da je najveća prepreka učenju nedostatak vremena. Otkrijte kako da uspešno studirate dok radite.
 
 
 

Anketa, objavljena na portalu za zapošljavanje OCCMundial, pokazala je da se zaposleni u Meksiku jedva devet sati nedeljno posvećuju svojim studijama.

Šest od deset zaposlenih osoba je reklo da je najveća prepreka nedostatak vremena, na drugom mestu je buka (25%), zatim vreme posvećeno porodici (18%) i poslednje, telefon i društvene mreže (17%). Sa druge strane, sedam od osam ispitanika bira kuću, kao najbolje mesto za učenje, a nakon toga slede biblioteka (15%) i otvorena javna mesta (8,3%).

 

Što se tiče načina učenja, 63% osoba radije uči samostalno, nego u grupi, jer im je lakše da se koncentrišu, efektivno iskoriste vreme, planiraju učenje, zabeleže napredak i prilagode sistem učenja kako im odgovara.

 

Kako poboljšati dinamiku učenja?

 

1. Izbegavajte multitasking

 

Danas svi kombinuju korišćenje društvenih mreža, tekstualnih poruka ili televizije dok uče. Međutim, podeljena pažnja između toliko radnji utiče na kvalitet vašeg rada i usvajanje znanja. Naša preporuka je da izbegavate svaku vrstu ometanja pažnje, kako bi bili uspešniji u poslu ili učenju.

 

2. Potražite odgovarajuće mesto

 

Ako svaki put zaspite dok učite u krevetu, potražite stolicu ili mesto na otvorenom koje je mirno. Ako vam je, ipak, potrebna potpuna tišina, zatvorite se u svoju sobu, ali ako vam treba malo buke da podstakne tvoju inspiraciju, možete da pokušate da radite u kafeteriji. Uvek je cilj da budete što više produktivni za što kraće vreme.

 

 

3. Razvijajte strategije

Za studente nije dovoljno da čitaju i iščitavaju gradivo. Preporuke su da crtate, pravite liste, zapisujete sažete informacije ili diskutujete sa kolegama o naučenom, da bi bolje zapamtili informacije.

 

4. Ne žrtvujte san!

 

Manjak sna je kontraproduktivan, otežava koncentraciju u vreme kada treba da radite ili učite. Jedna studija Univerziteta u Mičigenu pokazala je da je manjak sna sve češća pojava, posebno kod odraslih, koji imaju problema sa snom. Ovo može negativno da utiče na pažnju i pamćenje osobe i samo može da doprinese zamoru.

 

Preuzeto sa sajta www.iserbia.rs

Kopiraj link

Slični tekstovi

Ispitni rokovi - noćna mora, fijasko ili trijumf?
23.09.2016.
3 min

Ispitni rokovi - noćna mora, fijasko ili trijumf?

Obrazovanje
Timski rad - uspeh ili katastrofa
09.12.2019.
5 min

Timski rad - uspeh ili katastrofa

Obrazovanje
Kako pospešiti memoriju
14.12.2015.
5 min

Kako pospešiti memoriju

Obrazovanje