Obrazovanje

5 aplikacija za bolju koncentraciju

10.10.2022.
5 min

Koncentraciju danas nije lako održati. Čak i kada smo u čitaonici ili sami kod kuće, uvek će se naći nešto što može da nam skrene pažnju (a to nešto je najčešće pametni telefon). Upravo zbog toga smo odlučili da potražimo aplikacije koje mogu da nam pomognu da se fokusiramo.

5 aplikacija za bolju koncentraciju

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Aplikacije postoje za sve – bilo da nam je potrebno da na nekoliko sati zaboravimo na društvene mreže ili da samo vežbamo svoj um da bolje upija informacije.

Noisli

Često nam u trenucima kada nam je potrebna koncentracija smetaju razni zvukovi okoline: komšije koji nešto buše, deca koja se igraju glasno ili jednostavno automobili i autobusi koji prolaze blizu stana. U ovim trenucima pomislimo često “jaoj kad bih samo imao/imala sat vremena tišine”.

Ali, šta ako nam ne treba tišina već drugačiji zvuk? Aplikacija Noisli vam omogućava da pozadinske zvukove (white noise) sami možete da uređujete i tako zaglušite eventualnu buku.

Možete napraviti kombinaciju grmljavine i kamina ili lagane kiše i vetra kao i odabrati posebna podešavanja u skladu sa vašim potrebama. Neki zvukovi pomažu za stvaranje fokusa i povećanje produktivnosti dok drugi služe za opuštanje i spavanje.

Aplikacija Noisli je pre svega namenjena računarima.

Lumosity

Aplikacija i igrica Lumosity je jedna od poznatijih aplikacija napravljena da trenira vaš mozak i poveća vam koncentraciju. Moći ćete da vežbate pamćenje, rešavanje praktičnih problema, pažnju, brzinu obrade pročitanog materijala i fleksibilnost.

Aplikacija je laka za preuzimanje, a igre se brzo savladaju. Takođe, igra ima sistem napredovanja koji vas motiviše da uvek pokušate da ostvarite bolji rezultat i rangirate se više (posle igranja svake igre ćete dobiti informaciju o tome koji je prosečan rezultat svih igrača).

Freedom

Freedom, ukratko, nudi slobodu od aplikacija i društvenih mreža koje vam oduzimaju najviše vremena. Ona daje mogućnost da jednostavno blokirate sve sajtove i obaveštenja koja vam skreću pažnju sa posla ili učenja.

Željene sajtove možete blokirati na određen vremenski period (recimo odlučili ste da učite od 10 do 13 časova i u tom periodu onemogućite sebi pristup najvećim ometačima pažnje). Kroz aplikaciju pravite sesije za učenje, čiju dužinu unapred odredite, nakon čega će one blokirati sajtove koje želite na svim uređajima gde ste ulogovani i tako vam olakšati da održite fokus. Posle završene sesije sajtovi se otključavaju.

Takav pristup je pokazao odlične rezultate jer su ranije popularne aplikacije nudile blokiranje samo na jednom uređaju, nakon čega bi se korisnici brzo ulogovali na neki drugi i ponovo izgubili koncentraciju.

Ako ste jedna od osoba koja i pored ovih ograničenja uvek traži način da proveri notifikacije, postoji i opcija režima potpunog zaključavanja u kojem ni na koji način ne možete da pristupite zaključanim sajtovima dokle god vaša zadata sesija traje.

Personal Zen

Ako ste ikada razmišljali o jednom rešenju koje će vam u isto vreme graditi mentalnu otpornost i opuštati vas, našli ste ga. Personal Zen aplikaciju su razvili naučnici koji se bave nervnim sistemom, fokusirajući se na opuštanje korisnika onda kada im je to najpotrebnije.

U aplikaciji ćete na početku imati opciju da odaberete koliko ste stresirani u tom trenutku i koliko vremena želite da odvojite nedeljno na radu na sebi kroz njene metode. Na prvi pogled neobičnim i jednostavnim zadacima ćete uspeti da istrenirate svoj fokus i prebacite ga na pozitivne stvari.

Personal Zen je idealan za one trenutke kada imate mnogo posla pred sobom ili ste usred ispitnog roka, a u isto vreme vam se dešava nešto stresno u životu. Tada nam je svima teško da održimo fokus i tražimo razne načine da skrenemo misli sa onoga što nas tišti i završimo zadatke koje imamo.

Forest

Forest fokus aplikacija koristi Pomodoro tehniku planiranja vremena (deljenje perioda za učenje ili rad na male segmente od 25 minuta sa pauzama od 5 minuta) i dodaje element igre kako bi pomogla u stvaranju bolje koncentracije.

Svoj rad ili učenje započinjete tako što zasadite seme drveta, podesite tajmer i gledate kako vaše drvo raste dokle god ne prestanete sa radom i izađete iz aplikacije. Forest aplikacija sarađuje sa organizacijom Trees for the Future koja zapravo sadi drveće kada korisnici troše virtuelne novčiće zarađene kroz aplikaciju.

Pokušajte da date priliku našim predlozima jer smo sigurni da ćete sigurno naći jedan koji vam odgovara. Takođe, ne morate se dosledno držati pravila za poboljšanje fokusa koja su predstavljena u ovim aplikacijama. Slobodno pokušajte da na spomenute aplikacije gledate kao na inspiraciju. Možda neko od spomenutih rešenja ima jedan element koji vam odgovara i ostale koji se baš i ne uklapaju u vaš način rada. Sačuvajte ono što mislite da je korisno i isprobajte sledeći put kada se budete našli pred izazovima posla ili učenja!

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.