Obrazovanje

7 praktičnih saveta kako da lako savladaš ispitni rok

27.11.2023.
6 min

Bliži se januarski rok - rok kojem, kao po pravilu, svi studenti pristupaju najambicioznije moguće. Veruješ da imaš vremena, da ćeš dati sve ispite kao od šale, međutim, kako se decembar privodi kraju, shvataš da to i nije baš tako i kreće panika ili nešto što smo mi studenti neformalno zvali predispitna histerija. Dani postaju prekratki, gradivo preobimno, metež među studentima je sve glasniji i na kraju - kako bude, biće.

7 praktičnih saveta kako da lako savladaš ispitni rok

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Ipak, ne mora biti tako. Postoje načini kako da preživiš ispitni rok smireno, a u nastavku ti dajemo sedam praktičnih saveta kako da ispitni rok savladaš uspešno i teške ispite spremiš lako:

1. Fokus na kvalitet, a ne na kvantitet.

Na prvom mestu, treba da budeš iskren prema sebi, kada je reč o tvojim kapacitetima. Samo zato što Pera može da očisti semestar u prvom roku, ne znači nužno da moraš i ti. Pera ima svoj tempo, ti imaš svoj tempo. Ne obraćaj pažnju na druge ljude, tvoji kapaciteti su tvoja stvar. Imaj u vidu da ovo nije poslednji rok, da treba da čuvaš energiju za naredne. U kriznim situacijama možeš da rizikuješ, u prvom roku, zaista nema potrebe. Stavi na papir sve ispite koji su pred tobom. Skiciraj koliko je koji obiman i uradi estimaciju vremena za svaki. Nakon toga, izaberi dva ili tri ispita umesto šest i spremi ih kvalitetno. Bolje je da položiš manji broj ispita kvalitetno, nego da iscepkaš svoju energiju na sve i potencijalno ništa ne uradiš dobro.

2. Detalje sačuvaj za kraj, drži se celina.

Detalji su najveći kradljivci vremena i najlakše nas zavaraju kada procenjujemo da li smo nešto naučili ili nismo. Samo zato što nisi zapamtio kog datuma se nešto desilo, ne znači da suštinski ne znaš šta se to desilo. Kada kreneš da učiš, gradivo podeli po celinama, pokušaj da utvrdiš povezanost tih celina i ideš spolja ka unutra. Šta to znači? To znači da pročitaš (ako treba i više puta) jednu celinu, razumeš je i potom sužavaš informacije koje pamtiš. Kada savladaš jednu celinu, pređi na drugu. Nemoj da trošiš previše vremena da iz prvog puta pamtiš sve detalje, zbunićeš se.

3. Ne čekaj ispit da bi napisao koncept za svako pitanje.

Uzmi svesku i za svako pitanje napiši koncept koji bi napisao na ispitu, ukoliko bi dobio to pitanje. Nemoj da varaš i gledaš u knjigu. Zatvori knjigu i napiši teze šta si sve zapamtio (nemoj da ideš u detalje, koncept je samo podsetnik). Kada završiš pisanje koncepta, naglas ispričaj pitanje, a tek nakon toga, pogledaj u knjigu i vidi koje si delove zaboravio. Crvenom olovkom dodaj teze koje si zaboravio, a ako više puta budeš iščitavao koncept, tvoj mozak će zapamtiti istaknute teze.

4. Ne uči se samo iz knjige.

Verovatno i najlakši način da položiš ispite jeste da istinski razumeš to što učiš. U doba interneta, toliko ima resursa koj mogu da ti olakšaju učenje. Prepričaj to što si pročitao u knjizi svojim rečima, pojednostavi gradivo, pogledaj da li na tu temu postoji podcast, blog, popričaj sa kolegama da vidiš kako su oni to razumeli, snimi audio na telefonu kako pričaš o tome i slušaj ga na putu do fakulteta, dok šetaš. Najvažnije od svega, kada razumeš to što si naučio, znanje ćeš moći da preneseš i na naredne predmete. Profesori ništa ne vole toliko, kao kada vide da studenti razumeju gradivo i povezuju ga sa sličnim predmetima i daju relevantne primere.

5. Dan pre ispita nije dan za učenje novih stvari.

Poslednji dan ostavi za iščitavanje koncepta. Da li je moguće dan pre ispita naučiti nešto novo i položiti? Verovatno da. Ali ukoliko ne želiš ogroman stres i paniku, nemoj sebi to raditi. Obično ostavljamo najteže stvari za kraj, zbog čega je duplo teže i duplo stresnije dan pre sve zapamtiti. Na kraju krajeva, zbog toga i postoji plan pre početka. Rasporedi gradivo na vreme i budi dosledan svom planu.

6. Ne treba da imaš grižu savesti jer ti je potreban odmor.

Ne dozvoli da upadneš u zamku da ćeš više naučiti tako što ćeš sedeti za knjigom deset sati u kontinuitetu. I kada trčiš, nekada moraš da zastaneš da bi uspeo da prođeš kroz cilj. Pauze su zlato kada si u procesu učenja. Informacije koje si pročitao moraju da se slegnu. Nemoj da te grize savest što je ispit “iza ćoška”, a ti ideš na trening, kafu, u bioskop ili u izlazak. I nikada, nikada, nemoj da žrtvuješ san. Više ćeš zapamtiti i naučiti ako si odmoran, nego ako spavaš manje sati da bi dobio više na vremenu.

7. Uvek imaj plan B.

Da bi mirne glave uplovio u spremanje ispita, uvek imaj plan B - šta ću da radim ako ovo ne bude onako kako sam planirao. Naravno, ne treba u startu da se samosabotiraš i držiš se plana B, ovo je samo opcija ukoliko prva ne upali. To bi otprilike izgledalo ovako: u januarskom roku ću da položim tri ispita, dva teža i jedan lakši. U narednim rokovima polagaću po dva. Ukoliko ipak u ovom roku položim dva umesto tri, u sledećem roku ću dati ovaj težak koji sam polovično spremio, uz dva lakša ispita koja sam isplanirao za naredni rok. 

Stres u ispitnom roku je nešto što je neizbežno. Stres proživljavamo svaki put kada radimo nešto što nam je važno. Ipak, dobra vest je da je ipak nešto i do tebe. Ti možeš da učiniš da taj stres ne bude parališući i loš po tvoje zdravlje, samo ako:

  • Budeš iskren prema sebi;
  • Planiraš;
  • Budeš dosledan svom planu;
  • Imaš alternativni plan.

I na kraju, uvek treba da imaš na umu da nisi sam u tome. U čitaonici fakulteta se nalazi na desetine studenata koji prolaze kroz isto što i ti. Okruži se ljudima koji imaju iste ciljeve, pričaj sa kolegama o stvarima koje ne razumeš i, isto tako, o stvarima koje razumeš. Kolegijalnost je vrlina koja se višestruko vraća. Možda ćeš i ti dobiti neku novu perspektivu u onome što (misliš da) znaš.

Srećno!

Kopiraj link

Kristina Dorić

Kristina je diplomirana sociološkinja, student generacije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i HR menadžer u jednom startup-u. Zaljubljenik je u umetnost, mačke i Netflix.