Obrazovanje

Besplatni onlajn kursevi sa sertifikatom

05.08.2024.
8 min

U današnjem svetu, kontinuirano učenje je ključno za uspeh i lični razvoj. Besplatni onlajn kursevi sa sertifikatom su idealan način da proširiš svoja znanja i veštine bez troškova.

Besplatni onlajn kursevi sa sertifikatom

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Ovaj tekst pruža pregled besplatnih kurseva prilagođenih različitim uzrastima, uključujući osnovce, srednjoškolce i studente. Svi navedeni kursevi dolaze sa sertifikatom po završetku, koji ti sutra može poslužiti kao relevantna referenca pre prvog radnog iskustva i kao potvrda stečenog znanja.

Predlog kurseva za uzrast osnovne škole

1. Osnove kodiranja

Ukoliko si osnovac i želeo bi da uđeš u svet kodiranja na zabavan i interaktivan način, platforma Scratch može biti dobar izbor. Iako sajt navodi da je Scratch namenjen uzrastu od 8 do 16 godina, mogu ga koristiti svi uzrasti.  Kroz ovu platformu možeš naučiti osnovne koncepte programiranja, dok kreiraš svoje animacije i igre, što čitav proces učenja čini dodatno zabavnim.

Možeš koristiti Scratch za izradu školskih projekata i igara koje možeš pokazati svojim prijateljima i porodici. Takođe, možeš učestvovati u radionicama i takmičenjima, gde ćeš upoznati druge koji vole programiranje. Ovo iskustvo će ti pomoći da se bolje pripremiš za buduće školske zadatke i možda te inspiriše da postaneš programer jednog dana.

Link do platforme: scratch.mit.edu

2. Osnovi nauke

Ovo je kurs koji pokriva osnovne koncepte iz nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) kroz interaktivne lekcije i eksperimente. Ukoliko si osnovac ovaj kurs ti može pomoći da razviješ kritičko razmišljanje i veštine potrebne da samostalno rešavaš probleme.

Link do platforme: STEM Learning - FutureLearn

3. Matematika za početnike

Ovo je interaktivni kurs osnovne matematike koji pokriva ključne matematičke koncepte kao što su sabiranje, oduzimanje, množenje i deljenje. Ako si osnovac, može ti biti odlična osnova da kroz igru i zadatke ojačaš svoje matematičke veštine.

Naučene veštine možeš koristiti za izradu domaćih zadataka brže i sa više samopouzdanja, a takođe će ti pomoći da se pripremiš za kontrolne zadatke i završne ispite. Ako naiđeš na teške probleme, možeš koristiti interaktivne vežbe i video lekcije da bolje razumeš pojmove i primeniš ih na različite situacije

Link do platforme: Khan Academy - Math

Predlog kurseva za uzrast srednje škole

1. Osnove digitalnog marketinga

Ovo je kurs koji pokriva ključne aspekte digitalnog marketinga, uključujući SEO, content marketing, društvene mreže i analitiku. Kurs je odlična osnova za period srednje škole jer već u ranoj fazi možeš steći praktične veštine potrebne za kreiranje uspešnih digitalnih kampanja i da praktično stekneš veštine kako da materijalizuješ svoje prve poslovne ideje.

Link do platforme: Google Digital Garage

2. Finansijska pismenost za mlade

Osnovni kurs finansijske pismenosti koji uči kako upravljati novcem, štedeti, investirati i razumeti osnovne finansijske pojmove. Kurs je dizajniran da pomogne mladima da donose pametne finansijske odluke.

Naučićeš kako da napraviš budžet i pratiš svoje troškove, što ti omogućava da bolje kontrolišeš svoje finansije i izbegneš nepotrebne dugove. Savladaćeš tehnike štednje, što ti pomaže da postigneš dugoročne ciljeve, kao što su kupovina automobila ili odlazak na putovanje. Razumećeš osnovne koncepte investiranja, što ti može pomoći da povećaš svoju imovinu kroz pametna ulaganja. Takođe, naučićeš kako funkcionišu krediti i kako da izbegneš zamke prekomernog zaduživanja, kao i kako da pravilno popuniš poreske prijave. Sve su ovo neke od osnova koje nam redovno obrazovanje retko pruža, a izuzetno su korisne i praktično primenjive u svakodnevnom životu i za sve uzraste. 

Link do platforme: Khan Academy - Personal Finance

4. Kreativno pisanje

Kurs koji razvija veštine kreativnog pisanja kroz različite žanrove i stilove. Polaznici će učiti kako da strukturišu priče, razvijaju likove i stvaraju zanimljive zaplete.

Veštine koje stekneš mogu ti pomoći da bolje strukturiraš i organizuješ svoje pisanje, što je korisno i u akademskom kontekstu, kao i u profesionalnom pisanju izveštaja i prezentacija. Kroz rad na stvaranju likova i zapleta, poboljšaćeš svoju sposobnost da kreiraš uverljive i zanimljive priče koje mogu zaintrigirati čitaoce i publiku.

Link do platforme: FutureLearn - Start Writing Fiction

Kursevi prilagođeni mladima nakon završetka srednje škole

1. Napredna Gugl analitika

Kurs pokriva napredne tehnike korišćenja Google Analytics-a za temeljniju i napredniju analizu podataka, kreiranje složenih izveštaja i optimizaciju online kampanja.

Savladaćeš tehnike segmentacije publike, što ti omogućava da preciznije ciljaš različite grupe korisnika. Na primer, možeš analizirati ponašanje korisnika koji su već kupili proizvod i razviti strategije za njihovo zadržavanje. Takođe, kurs će ti pokazati kako da postaviš i pratiš prilagođene ciljeve i događaje, što ti pomaže da bolje razumeš kako posetioci reaguju sa tvojim sajtom. Ove veštine su neprocenjive za bilo koji posao u digitalnom marketingu, analitici ili menadžmentu, jer omogućavaju da optimizuješ svoje marketinške napore i povećaš ROI (Return on Investment).

Link do platforme: Alison - Advanced Google Analytics

2. IBM-ov kurs: Enterprise Design Thinking Practitioner

Ovaj kurs pruža sveobuhvatan uvid u principe Design Thinking-a i osposobljava te za primenu ovih tehnika u stvarnim poslovnim situacijama. Naučićeš kako da koristiš kreativne tehnike za rešavanje kompleksnih problema i podsticanje inovacija kroz saradnju i empatiju prema korisnicima. Po završetku kursa, dobićeš IBM Digital Badge.

Link do platforme: IBM - Enterprise Design Thinking Practitioner

3. Inbound Marketing

Kroz ovaj kurs možeš da naučiš kako da kreiraš relevantan sadržaj koji privlači potencijalne klijente, optimizuješ ga za pretraživače (SEO), i koristiš društvene mreže za širenje svog dosega. Ove veštine su ključne za bilo koju ulogu u digitalnom marketingu.

Stečena znanja možeš odmah primeniti na stvarnim projektima, bilo da radiš na sopstvenom blogu, pomažeš malom biznisu ili si praktikant u marketing agenciji. Razumevanje inbound marketing strategija ti pomaže da kreiraš efikasne kampanje koje privlače i zadržavaju klijente. Kroz praktične zadatke i primere, naučićeš kako da integrišeš različite marketing kanale i optimizuješ svoje marketinške napore za maksimalan učinak.

Link do platforme: HubSpot Academy - Inbound Marketing

Dodatni saveti

1. Linkedin Learning platforma

Iako nije besplatna, možeš da aktiviraš mesec dana trial perioda i da završiš najrazličitije kurseve iz oblasti koje te zanimaju ili u kojima bi želeo da se usavršiš. Kursevi naravno imaju integraciju sa Linkedin stranicom, tako da po završetku dobijaš sertifikat i možeš ga istaći u okviru svog profila.

2. Coursera Financial Aid

Kao student sam koristila ovu opciju na preko 10-ak kurseva. Uz slanje pisma kojim opisujete zašto niste u mogućnosti da samostalno kao učenik ili student isfinansirate pohađanje kursa, Coursera vam može obezbediti besplatno slušanje lekcija.

Besplatni kursevi sa sertifikatom predstavljaju sjajnu priliku za mlade ljude da unaprede svoja znanja i veštine, pripremajući se za buduće akademske i profesionalne izazove. Iskoristite ove resurse i unapredite svoje obrazovanje bez troškova i srećno u svim daljim podvizima!

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."