Obrazovanje

Deset saveta kako postati bolji student

14.01.2016.
4 min

Pored svih knjiga i vodiča koji se bave tematikom kako biti uspešan student, ovih par mudrih i kratkih saveta mogu vam biti od velike koristi.

 

 

Studentski život sa sobom nosi mnogo lepih trenutaka, ali i dosta stresnih situacija i problema koji otežavaju da se akademska karijera privede kraju. Predstavljamo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći ne samo da postanete bolji student, već i da naučite kako da pronađete vreme za provod, zašto je važno suočiti se sa neuspehom i kako usmeriti nervozu u pozitivnom pravcu.

 

Upoznajte kolege – dok čekate predavanja ili ispite u velikim hodnicima fakulteta, sprijateljite se sa kolegama. Postizanje dobrih rezultata u velikoj meri će zavisiti i od veza i poznanstava koje ste uspostavili tokom studija, a najverovatnije će vam biti od velike koristi i tokom profesionalne karijere.

 

Stvorite rutinu – Neka vam učenje postane rutina, nešto kao pranje zuba ujutro i tada će sve ići lakše jer vaš mozak bolje funkcioniše kada učestalo prima nove informacije, jer na taj način brže apsorbuje ono što učite.

 

Prvo predavanje je veoma bitno – mnogi ga smatraju samo uvodom u neki predmet i prema tome, nevažnom stvari. Međutim, upravo to prvo predavanje može vas nadahnuti i dati dodatnu motivaciju za pohađanje ostalih predavanja.

 

Upoznajte svoje profesore – Istraživanja su pokazala da glavni razlog neuspešnog uspostavljanja i razvoja odnosa studenata sa profesorom jeste upravo odsustvo volje ili postojanje otpora kod studenata – čak 90 procenata. Pokušajte da razgovarate i da upoznate svoje profesore u prvim danima studiranja jer će vam predavanja i polaganje ispita kasnije biti mnogo lakši.

 

Nemojte fakultet činiti težim nego što jeste – ovo ćete učiniti ako ste odlučili doći na fakultet samo zato da bi se odvojili od roditelja i ne odvajate nikakvo vreme i trud za predavanja, čitanje ili učenje.

 

Dobar plan + disciplina = slobodno vreme za zabavu – možete se dobro zabaviti ako vam ostane vremena, odnosno ako se dobro organizujete pri obavljanju fakultetskih obaveza.

 

Slobodno budite nervozni – sasvim je OK probuditi se u četiri sata ujutro ili uopšte ne spavati noć pre ispita i razmišljati o tome da li ste sve naučili i da li ćete uraditi sve tačno. Nemojte se zbog toga odmah ljutiti na sebe.

 

Pad je ponekad neizbežan, ali važno je koliko ćete se brzo pridići – nemojte se upoređivati sa drugima i meriti svoj uspeh ili neuspeh sa ostalim studentima. Ako padnete nemojte to shvatiti kao strašnu stvar, već se odmah fokusirajte na sopstvene ciljeve kako bi poboljšali sami sebe i kako ne biste došli u sličnu situaciju.

 

Uspeh je uvek stvar više faktora – Budite skromni i zadovoljni položenim ispitima. Shvatićete da je ponekad čak i 6-ica na ispitu jedan korak više ka diplomi i završetku studija.

 

Fakultet je težak. Život je težak. Budite hrabri ali i realni prema sebi – ako želite da uspete i postignete rezultat koji se ceni, budite sigurni da će to zahtevati i određenu žrtvu i ne mala odricanja.

 

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.com

 

 

Kopiraj link