Obrazovanje

Dobra mesta za učenje van kuće i čitaonice u Novom Sadu

17.06.2024.
8 min

Leto nam kuca na vrata i taj “zvuk” obično izaziva neki čudan osećaj lepote i uzbuđenja. Ako nisi student. I ako ispitni rok nije pred tobom. Čini ti se da ti se sve pomešalo, da ništa ne stižeš, pitaš se da li ćeš sve stići i šta ćeš ako ne stigneš i realno, samo bi želeo da odeš do Keja ili Dunavskog parka, ali ne možeš jer moraš da učiš, ponavljaš, spremaš se, a u čitaonici je sve manje i manje mesta…

Dobra mesta za učenje van kuće i čitaonice u Novom Sadu

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

A šta ako ti kažemo da ne mora biti tako?

Kada je finiš faza, pokušaj da svom učenju daš malo drugačiju notu i da promeniš okruženje u kom možeš da učiš, a istovremeno da uživaš u početku leta (koje tek počinje i trajaće i nakon ispitnog roka, ništa ne propuštaš).

Pronašli smo 8 mesta u Novom Sadu koja moraš da posetiš ako ti je čitaonice preko glave, a u kojima možeš da učiš:

1. Izlet

Mali kafić zavučen u Dunavskom parku, da ne studiraš ovde, možda ga ne bi ni primetio. Međutim, ono što je lepota ovog kafića, to je da možeš da poneseš ćebe, jastuk, izvališ se u hlad u prirodi i čitaš do mile volje. Ovaj koncept je interesantan jer celokupna atmosfera podseća na neki izlet (gle slučajnosti), a super je što u kafiću možeš da kupiš odličnu kafu ili nešto ceđeno za boost energije. Unutar i ispred kafića ima par stolova, ako si fan štreberskog načina učenja za stolom, što je takođe dobra opcija jer je pogled predivan.

Lokacija: Dunavska 22, Novi Sad

2. Vremeplov

Nedaleko od studenjaka na Bulevaru oslobođenja nalazi se kultna poslastičarnica Vremeplov sa baštom u zelenilu i ovo je mesto za studente hedoniste - jer ovde možeš da se osladiš vrhunskim kolačima, u mirnom ambijentu, zelenišu i mirisu cveća.

Lokacija: Bulevar Oslobođenja 96, Novi Sad

3. Bulevar Books

Najjača stvar kod ovog mesta u srcu Novog Sada je što ne moraš da vučeš milion knjiga sa sobom, jer je ovaj kafić ujedno i knjižara, pa ti niko neće reći po’ reči ukoliko se poslužiš knjigama (naravno, ukoliko ih ne isflekaš, onda će te ova putešestvija malo više koštati). U prepodnevnim satima nije gužva, tako da možeš pronaći svoj sto na spratu i u miru učiti i piti kafu.

Lokacija: Bulevar Mihajla Pupina 6, Novi Sad

4. Kafeterija Akademija

Malo mestašce u kojem se uvek oseti miris sveže mlevene kafe. Pošto u kafeteriji nema mnogo stolova, nećeš imati problem sa velikom bukom (osim ako nisi baš baksuz pa naletiš na glasnu ekipu za stolom pored tvog). Ono što je sigurno, u dobroj kafi ćeš sigurno uživati, ali za svaki slučaj, ponesi sluške i nema greške.

Lokacija: Pavla Papa 28, Novi Sad

5. Hamam Atrium

Jedan neobičan objekat samom centru grada u kojem su ujedno i spa centar, frizerski salon, restoran i, možda i najveće blago ovog prelepog objekta - terasa na krovu. Ceo objekat je u turskom ambijentu, pa je ovo mesto za one koji vole pravu tursku kafu, a u predahu od učenja, možeš da isprobaš i neke neobične poslastice koje, možda, nećeš probati nigde u gradu. Restoran je prostran i retko retko je bučno, u pozadini se čuje tiha orijentalna muzika. Ovo mesto odiše mirom i pravi je izbor za one kojima je potrebna jaka koncentracija.

Lokacija: Nikole Pašića

6. Mala radionica kafe

Kafeterija u kojoj se malo teže pronalazi slobodno mesto - sa razlogom. Ova kafeterija je za ljubitelje najrazličitijih kafa, ali i čajeva. Ukoliko si od onih koji vole da uče sa slušalicama u ušima, ovo je mesto za tebe. Za komšijskim stolom ćeš uvek videti nekoga ko radi “od kuće” ili uči, kao i ti.

Lokacija: Ćirpanova 11

7. Brod Zeppelin

Lokal na vodi pored kojeg si sigurno prošao milion puta kada si išao na Kej na druženje sa kolegama sa faksa. Ovaj splav ima red stolova pored ograde, pa ako budeš imao sreće da uhvatiš neki od njih, imaćeš osećaj kao da plutaš na vodi, a ispred sebe ćeš imati prelep pogled na Petrovaradinsku tvrđavu. Preporuka je da ideš ujutru dok nije jako sunce, gde možeš i da učiš, ali i doručkuješ uz lepu kafu, bez gužve.

Lokacija: Kej žrtava racije bb, Novi Sad

8. Zenit Books

Knjižara bar. Mesto na kojem si sigurno nekada išao na promociju neke knjige, a ako nisi, trebalo bi. Kao i u Bulevar Books-u, i ovde možeš da se poslužiš knjigama, zauzmeš sto i niko te neće dirati dok učiš i kafenišeš. Zenit se nalazi u centru grada, odaje knjigoljubivi vajb i definitivno je mesto gde nećeš biti jedini koji je došao da priprema ispit ili piše seminarski rad. Preporuka k’o kuća.

Lokacija: Njegoševa 24, Novi Sad

Mali hint: ako kreneš Zmaj Jovinom i skreneš u neki pasaž, naletećeš na male kafiće koji su skriveno blago za učenje u miru.

Svi smo okusili čari studentskog džeparca i zato - ne mora svako učenje napolju da košta. Pored Dunavskog parka koji smo spomenuli, postoji još mesta u Novom Sadu gde možeš na miru da učiš, a da te ne košta ništa:

1. Limanski park

Nalazi se u blizini nekoliko studentskih domova, sa pregršt klupica, drveća i debelog hlada. Sve što ti je potrebno su ćebence, jastuče, voda, neka užina i knjige. S obzirom da je ovaj park dosta veliki, uvek možeš da pronađeš svoje parče parka za mir i tišinu.

Lokacija: Bulevar Despota Stefana 8, Novi Sad

2. Park u studenjaku

Iza zgrade Rektorata u Novom Sadu nalazi se veliki park pun zeleniša, ali i izlaz na kej, gde se nalazi mnogo klupica i prelep pogled na vodu. Najbolja stvar kod ovog mesta je što se nalazi u samom studenjaku, gde možeš da pobegneš između predavanja ili dok čekaš vreme za menzu, bez da gubiš mnogo vremena.

3. Futoški park

Iako se nalazi pored prometne ulice, kada uđeš u park, nećeš čuti ništa već cvrkut ptica. Možda i jedan od najmirnijih parkova u Novom Sadu. Definitivno mesto gde ćeš moći da se skoncentrišeš bez distrakcija.

Lokacija: Futoška 70, Novi Sad

Ukoliko si ipak od onih kojima ne smeta buka tokom učenja, gradska plaža Štrand ima delove plaže na kojima nema gužve, pa istovremeno možeš da učiš pored vode i osvežiš se. Iako puno turista, ako poznaješ Petrovaradinsku tvrđavu, možeš pronaći mesta na kojima nema nikoga i gde je mirno, a pogled je savršen.

Novi Sad je zaista riznica skrivenih kafića i parkova, zato ranac na leđa i u potragu za svojim omiljenim mestom za učenje, ali pre toga, obavezno čekiraj ove koje smo spomenuli.

Srećno!

Kopiraj link

Kristina Dorić

Kristina je diplomirana sociološkinja, student generacije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i HR menadžer u jednom startup-u. Zaljubljenik je u umetnost, mačke i Netflix.