Obrazovanje

Ispitni rokovi - noćna mora, fijasko ili trijumf?

23.09.2016.
3 min

Kako ste prošli na septembarskom ispitnom roku? Jeste li zadovoljni? Jeste li se dobro isplanirali tokom vrelih letnjih dana?

 

Učenje

 

Na većini fakulteta septembarski ispitni rok je završen. Ali, i oktobarski je sve bliži, dok je na nekima već i počeo. Frka, panika, stres, nedostatak vremena, kako sam mogao/la da dočeka poslednji momenat i mnoge drugi misli preokupiraju vam pažnju? A da li je moralo tako?

 

Razmak između julskog i septembarskog ispitnog roka dovoljno je dug da se pripremi koji ispit, pogotovo ako je u pitanju neki na kom ste pali pa ga je trebalo samo malo ponoviti i upotpuniti ili ako je vam je ostao samo neki deo ispita. Najvažnije je dobro se isplanirati, organizovati i početi na vreme. Naravno, svakome je potreban predah nakon više ili manje uspešnog ispitnog roka, ali ni taj predah ne treba da traje dugo da se ne bi „izašlo“ iz forme. Znam, težak zadatak pogotovo kad su tu letnje vrućine, festivali, godišnji odmori, društvo kod kuće... Nije lako odoleti iskušenjima i treba malo „proluftirati“ glavu od svega, „napuniti baterije“ ali vreme „leti“ i „dok se okrenete“ tu je i novi rok. Upravo onaj važan koji odlučuje da li ćete dati uslov, upisati narednu godinu, dobiti stipendiju, ali i kada svi vaši očekuju odlične rezultate s obzirom na dugu letnju pauzu...

 

Koliko god da je ispitnih rokova godišnje, uvek nam ih je malo. I koliko god oni bili daleko brzo će doći blizu. I onda nam uvek fali onih dan-dva uz pomoć kojih bi smo sigurno položili. Ko je (bio) student sigurno se bar jednom našao u ovoj situaciji...

 

Recept je već isproban, nekih novih velikih saveta nema, sve je već dobro poznato, samo treba primeniti u praksi. I sve od toga svako od vas već zna, samo se treba podsetiti. A takvih tekstova i saveta na internetu je mnogo. Kada ponestane volje, snage i energije za učenje, ukucate ključne reči u pretraživač i malo se relaksirate uz korisne savete, motivacione tekstove i, verujte, može da pomogne. Pored toga što ćete napraviti pauzu i prosurfovati netom sigurno će vam se bar neki savet dopasti i pomoći vam da nastavite tamo gde ste počeli!

 

Motivacija je najbitnija - šta radim, zašto mi je to važno i šta će biti posle. Odgovorom na ova pitanja sigurno će i učenje biti lakše. I zato, ako ste u jednom ispitnom roku doživeli fijasko, potrudite se da u narednom trijumfujete. Teškoća je trenutna, ali se posle isplati.

Srećno!

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

22 navike najboljih studenata koje bi trebalo da primenite
21.12.2015.
14 min

22 navike najboljih studenata koje bi trebalo da primenite

Obrazovanje
A kojim “stilom” ti učiš?
21.10.2015.
5 min

A kojim “stilom” ti učiš?

Obrazovanje
Problemi prilagođavanja studenata i strategije prevladavanja
22.12.2015.
6 min

Problemi prilagođavanja studenata i strategije prevladavanja

Obrazovanje