Obrazovanje

Istraživanja pokazala da smo godinama grešili: Ponavljanje nije majka učenja

13.04.2016.
4 min

Profesori univerziteta u Vašingtonu su nakon studije o učenju i pamćenju koja je trajala 80 godina, zaključili da je iščitavanje udžbenika i skripti najgori način da učite. Prema njihovom mišljenju najefikasnije tehnike učenja su dijagrami, fleš kartice i kvizovi.

 

 

 

Njihovi ključni saveti profesorima i učenicima su sledeći:

 

Ne limitirajte sebe ponovnim iščitavanjem beležaka. 

 

Svi studenti ponavaljaju tako što u beskraj čitaju beleške, a to je loše jer je samo reciklaža informacija i na taj način se neće stvoriti trajne uspomene u umu. Studenti koji jednom pročitaju poglavlje, znaće bolje nego oni koji ga neprestano iščitavaju, pokazalo je istraživanje. U prvom čitanju to činimo sa puno razumevanja. Kada to činimo drugi put vodimo se onim ’ja to znam’. Stoga ne ulazite u dublju obradu informacija.

 

Postavljajte sebi puno pitanja

 

Učenici treba da vežbaju postavljanje pitanja nakon prvog čitanja. Pitanja i testiranje samoga sebe će vas naterati na razmišljanje i istraživanje, a to će imati snažan uticaj na učenje i pamćenje. To Je takođe tačna dijagnostika koliko znate. Pitanjima produbljujete samo razumevanje suštine. Što više pitanja to bolje.

 

Stavite informacije u vizualnu formu

 

Pravite skice, dijagrame, tabele ili vizualne ideje neverovatnih ideja. Ovakva forma vas tera da učestvujete u učenju i ne dozvoljava vam da budete pasivni učenik. Aktivno učenje čini da ste kreativni i otvoreni za nova znanja.

 

Koristite podsetnike

 

Ovo je dobar način da ponovo osmotrite stvari koje već znate. Prilikom prisećanja sve što znate sklonite sa stola. Susretati se ponovo sa tačnim odgovorima je veoma korisno. Ponavljanje nije štetno ali besmisleno ponavljanje je loše.

 

Ne ’ubijajte’ se od učenja

 

Kampanjsko učenje je loše. Prvenstveno, na taj način se ubija trajna memorija.  Takvim učenjem ćete proći jednu stepenicu ali na kraju nećete ništa uraditi jer nećete biti u stanju da obradite toliko informacija. Takođe, te informacije više nikada nećete moći da prizovete iiskoristite. Pokušajte da napravite prostor između ponavljanja informacija. Ovi vremenski razmaci su od izuzetnog značaja za pravilno učenje.

 

Pravite razmake između svake i mešajte lekcije

 

Tipičan sistem školovanja pokriva po jednu temu svakoga dana. Ovo se zove masovna prezentacija. Profesori se ne vraćaju i ne recikliraju materijal. Ključ uspeha u ovoj situaciji jeponovno predočavanje tema studentima nakon nekog perioda. Obnavljanje teme i kvizovi su odlična stvar za učenje.

 

’Matematičar’ je samo mit

 

Način razmišljanja o učenju je ono što postavlja granice svakom studentu i fiksira to koliko će oni biti uspešni. Neki učeni stvaraju fiksni model učenja, i pored toga nemaju uspeha. Drugi u svojoj svesti unapređuju učenje angažovanjem i strategijama u tom procesu. Ovo dovodi do povećanja kapaciteta za učenje na duži vremenski rok. Njihovo prijanjanje mentalnom sklopu pomaže im da budu uspešni. To ne mogu biti studenti sa fiksnim načinom razmišljanja.

 

 

Na kraju, vaše sposobnosti, inteligencija i učenje će zavisti od toga koliko pametno radite na tome i prilazite toj tematici, piše ’Curiousmob’.

 

Preuzeto sa sajta www.bizlife.rs

Kopiraj link