Obrazovanje

Iz ugla profesora: Privatni ili državni fakultet?

30.01.2023.
6 min

Jedna od tema koje često izazivaju mnogo nedoumica kako među srednjoškolcima, tako i među njihovim roditeljima, jeste dalje školovanje i izbor pravog fakulteta. Jedna od tih nedoumica često je da li je bolje upisati državni ili privatni fakultet. Pitanja koja se dalje nameću svakako su koji fakultet daje bolje i adekvatnije znanje, sa kojim fakultetom ću se pre zaposliti i mnoga, mnoga druga.

Iz ugla profesora: Privatni ili državni fakultet?

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Razgovarali smo sa profesorima sa oba fakulteta, i privatnog i državnog, kako bi pokušali da razjasnimo neke od nedoumica, a na naša pitanja za Startuj.infostud.com odgovorili su profesor dr Nemanja Berber sa Ekonomskog fakulteta u Subotici, Univerziteta u Novom Sadu i profesorica dr Lidija Amidžić sa Univerziteta Singidunum.

Pored školarine, koja je često prva nedoumica koju srednjoškolci i njihovi roditelji imaju, postoje i mnoge druge razlike između državnog i privatnog fakulteta. Profesorica Lidija nam ukazuje na to da, ako kao kriterijum za vrednovanje uzimamo ko je osnivač, odnosno vlasnik fakulteta, onda tu ne možemo praviti poređenje. 

- Možemo samo govoriti o razlici između kvalitetnih i manje kvalitetnih visokoškolskih ustanova. Što se iznosa školarine tiče, na privatnim fakultetima školarine najčešće jesu nešto veće, ali razlika nije toliko velika kao što se misli.

Profesorica nam posebno naglašava da kad se nešto više plati, očekuje se i kvalitetnija usluga.

Profesor Nemanja nam dodaje i to da se razlike nalaze i u odnosu prema profitu - dok su državni fakulteti po pravilu neprofitne organizacije, privatni fakulteti imaju težnju za ostvarenjem profita jer nemaju državni fond koji stoji iza njihovih materijalnih troškova i troškova zarada nenastavnog i nastavnog osoblja. On nam govori o tome da su razlike i u pragu znanja za polaganje ispita, načina izvođenja nastave i fleksibilnosti. 

- Privatni fakulteti su se pokazali kao fleskibilniji u odnosu prema studentima. Konkurencija prilikom upisa na privatni fakultet je slabija, dok se na državnim fakultetima studenti bore za dobijanje statusa budžetskog studenta i svih privilegija koje imaju u skladu sa navedenim. 

On akcenat stavlja na činjenicu da su državni fakulteti u većoj meri zastupljeni u programima međunarodne razmene, te studenti imaju mogućnost da deo studija obave i u nekoj od zemalja sveta.

Naši sagovornici su nam kroz razgovor predstavili i prednosti studiranja na privatnim i državnim fakultetima. 

Profesor Nemanja nam objašnjava da je prednost državnog fakulteta u tome što postoji određeni garant kvaliteta.

- Taj garant se ne oslikava samo u ispunjenosti standarda propisanih od strane komisije za akreditaciju, već i tradicije koja je duga i po nekoliko decenija. Rad u naučno-istraživačkim projektima, projektima sa privredom, prepoznatljivost u okruženju i kvalitet nastavnog kadra doprinosi tome da pored kvalitetnih udžbenika i nastavnih planova studenti dobijaju mnogo više u smislu organizovane prakse.

Napominje da je stručna praksa obavezna u četvrtoj godini studija na osnovnim akademskim studijama, kao i na master studijama.

Profesorica Lidija smatra da sve ipak zavisi od nastavnog kadra i organizacije fakulteta, bez obzira da li je u pitanju državni ili privatni.

- Konkretno mogu da govorim samo o Univerzitetu Singidunum na kome sam zaposlena. Prednosti studiranja na ovom Univerzitetu zaista jesu brojne. Prvenstveno mislim na nastavni kadar koji objedinjava vrlo priznate naučne radnike i vrsne pedagoge.

Profesorica posebno naglašava da o tome svedoči i podatak da je prema citiranosti naučnih radova profesora, Univerzitet Singidunum najbolje rangiran privatni univerzitet u Srbiji. Dalje, studentima Univerziteta su na raspolaganju besplatni udžbenici koji se redovno unapređuju tako da oni uče ono što je najnovije u svetu nauke i struke. 

- Prednosti su i adekvatan i dobro opremljen prostor, stručna praksa, radionice, seminari za stručno usavršavanje, takmičenja na kojima naši student proveravaju nivo svog znanja i veština itd. 

Ono što je takođe vrlo bitno budućim studentima je pitanje koji su stavovi poslodavaca po pitanju zapošljavanja i da li se stvarno neki fakulteti vrednuju manje, a neki više.

Profesorica nam govori kako smatra da je poslodavcima najvažnije šta kandidat za posao zna i koliko je sposoban da svoje znanje pretoči u praksu na predviđenom radnom mestu. 

- Ukoliko student iskoristi sve prednosti koje mu privatni univerzitet pruža i stekne potrebno znanje i veštine, nema problem da se zaposli u struci. 

Ona dodaje da njihovi studenti koji se za vreme stručne prakse na trećoj i četvrtoj godini fakulteta pokažu kao dobri kandidati često ostaju da rade kod istih poslodavaca. Takođe, veliki broj bivših studenata ima veoma uspešnu karijeru, navodi Lidija.

Profesor Nemanja smatra da praksa ne pokazuje da studenti državnih fakulteta imaju prednosti pri zapošljavanju, kao ni da je poslodavcima važno sa kog fakulteta dolaze.

- Mislim da danas poslodavci žele da zaposle mlade diplomce koji pokazuju proaktivnost, želju za učenjem, koji imaju određene kompetencije, ne samo znanje (strani jezik, IT veštine, komunikacija i sl.) i koji su spremni da se nose sa izazovima. Diploma je na neki način ulaznica u svet poslovanja, garantuje da ste stekli znanja iz neke oblasti, da ste bili vredni kao student i da ste izvršili sve što se od vas očekivalo tokom studija. 

On smatra da sama diploma državnog ili privatnog fakulteta nije presudna kod dobijanja posla, već je akcenat na spremnosti mladih za dalji razvoj. 

Obzirom da su i naši sagovornici bili u situacijama da kao i današnji maturanti imaju dilemu, pitali smo ih za savet – šta biste poručili budućim studentima?

Profesor Nemanja preporučuje da se fakultet bira prema afinitetima individue i onome što određeni studijski program nudi.

- Ukoliko student dobije kvalitetno znanje, savlada adekvatne veštine i stekne potrebne kompetencije da se zaposli ili otvori sopstveni biznis jednog dana, to je pokazatelj da studijski program vredi

Profesorica Lidija nam govori da bi budućim studentima preporučila da dobro preispitaju svoja interesovanja, sposobnosti i sklonosti jer će biti mnogo uspešniji ukoliko izaberu fakultet koji im odgovara. 

- Preporučila bih im i da se ne vode predrasudama drugih, nego da se detaljno informišu o svim fakultetima i načinu rada na njima. U svemu ovome, veoma je važno da čuju i iskustva aktuelnih ili bivših studenata. 

Konačan izbor ostaje svakako na maturantima, ali ono što je najbolji savet za sve one koji imaju dilemu jeste da pronađu ono što vole i ne vode se samo predrasudama drugih. Vaše iskustvo je samo vaše i može se umnogome razlikovati od drugih. Dobro razmislite pre upisa i vredno učite, bez obzira na konačan izbor. Želim vam svu sreću. 

Kopiraj link

Dušana Kosjer

Dušana je student završne godine Ekonomskog fakulteta u Subotici. Pored marketinga, zainteresovana za menadžment ljudskih resursa i pisanje, zaljubljenik u gitaru, iako još uvek ne zna da svira.