Obrazovanje

Još 48 sati do ispita – Mogu ja to!

11.09.2020.
6 min

Počinje novi semestar. Vraćanje u klupe, slušanje predavanja i vežbi, kafe sa kolegama u pauzama, novi predmeti po mogućnosti zanimljivi, ali povrh svega osećaj da imamo još dosta vremena do ispitnog roka. Volim da nazovem to period "Ma stižemo sve, lagano" i iako sam svesna svih njegovih zamki, još jednom sam dopustila da me obmane. Kako to obično ide, prvu nedelju ni ne primetim, druga i treća prolete i odjednom sam pri kraju semestra i hvata me panika.

Sat

Foto: NajStudent (AdobeStock)

Kad je pre prošlo vreme? Šta smo uopšte sve radili? Nemoguće da su ispiti tako blizu!

Međutim, kratkim razgovorom sa sobom uspela sam čak i tada sebe da ubedim da još ne moram da počnem sa učenjem, da stižem sve i da ako baš ništa, uvek imam i sledeći rok. Ništa strašno. Naravno, to i nije ništa strašno sve dok nakon nekog vremena ne shvatim da ce mi upropastiti sve planove koje sam imala.

Ali šta sada da radim? Imam još 48 sati do ispita!

Verujem da većina vas zna onaj osećaj kada poželite da ste pre 10 dana samo počeli po malo da učite, kada osećate da će vam glava eksplodirati od milion misli koje trče od ostvarivog do nemogućeg i kada biste najradije seli, plakali i kukali, ali nemate vremena ni za to.

Kreće razmišljanje o odustajanju, o narednom roku u kome uvek daju teži ispit i zaključak da mora da se položi sada. Ali KAKO?

Strategija “48”

Srećom, ovo nije bio prvi put da mi se dešava ovako nešto, a znala sam da verovatno neće biti ni poslednji, tako da sam razvila strategiju “48h” koju ću podeliti sa vama. Ova strategija nije nikakva magija, ali može nekom da pomogne.

1. Korak – Odlucite!

Prvo, naravno, treba otkazati sve dogovore za naredna dva dana i čvrsto odluciti da ćete učiti, što neće biti toliko teško jer se obavezujete da učite samo dva dana za koja svi znamo da će proći neverovatnom brzinom. To je dobar početak jer tako počinjete da se koncentrišete  na rešenje problema i način njegovog postizanja. Nema razmišljanja više o tome kako smo mogli ranije da počnemo da učimo i kako nema šanse da položimo. Uvek ima šanse!

2. Korak - Isplanirajte do detalja

Kada ste to raščistili sa sobom, treba dobro isplanirati i organizovati naredna dva dana. Ima jedna jako dobra rečenica koju sam naučila na fakultetu: “Plan je ništa, planiranje je sve.”, koja mi prvo i nije bila potpuno jasna, ali posle ovakvih iskustava mi se iskristalisalo njeno značenje. Cilj planiranja je plan, ali da biste postigli najbolji plan morate perfektno da vodite proces planiranja. Zbrzate li to misleći da samo gubite i ovo malo dragocenog vremena dobićete jedan haotican ishod. Ako plan bude neprecizan, pa krenete užurbano da čitate jedan deo knjige, pa jednu rečenicu iz skripte, pa neke slajdove sa sajta, na kraju nećete ništa postići. Zato papir i olovku u ruke i napišite plan! Može, naravno, i laptop i word dokument. Ja sam više za pisanje na papiru, pa onda zaokruživanje i precrtavanje postignutih ciljeva. Nekako mi je veće zadovoljstvo i veći osećaj postignuća kad svojom rukom precrtam ili štikliram neko pitanje koje sam naučila. To vi odlučite, samo obavezno napišite negde jer će vas i samo čitanje plana motivisati kada zastanete i kada pomislite da vi to ne možete. Budite sigurni da možete ako ste već uspeli da isplanirate i krenuli sa učenjem.

3. Korak - Plan po vasoj meri

Kakav plan treba da bude ne mogu da vam kažem jer treba da ga napravite po vašim afinitetima, onako kako vama najviše odgovara i to će biti najbolji način za vas. Bilo čitanje čitavog gradiva po određenim delovima i razumevanje suštine ili učenje svakog pitanja detaljno. Bitno je da plan postoji.

4. Korak - Budite istrajni!

Kada ste napravili plan, držite se njega pa makar vam i u nekom trenutku izgledao apsurdno! I obavezno, ma koliko god naučili ili mislili da ne znate ništa, IZAĐITE NA ISPIT!

Nemoguće ne postoji!

Dešavalo mi se da je ispit koji imam za dva dana obiman i tek tada mi je reč “nemoguće” preplavljala misli. Međutim, ni tada nisam odustajala. Znate onu izreku: “Sreća prati hrabre.”? Ja u to čvrsto verujem. Učenje jeste bitan faktor kod polaganja ispita, ali sreća je nekad presudna. Verujući u sreću “nemogućih 3 puta po 30 pitanja od po dve strane “ jednom prilikom sam pretvorila u “solidno naučenih 3 puta po 7 pitanja od po jedne i po strane”, skupila hrabrost, izašla na ispit i izvukla 3 pitanja iz grupe “solidno naučenih 3 puta po 7 pitanja od po jedne i po strane”. Ne možete da zamislite moje oduševljenje.

Ne kažem da će to uvek proći, niti da je to najbolji način, ali hoću da kažem da, ma koliko vam se činilo nemoguće, ne treba da odustajete! Ništa nećete izgubiti ako pokušate, a možete mnogo da dobijete. Najgore što može da vam se desi je da profesor bude neprijatan prema vama i da padnete ispit. Neprijatnost profesora ne treba da vas dotiče, a ako ne izađete na ispit pali ste ga automatski. Pri tom, razmislite samo, ako znate da ste u učenje uložili samo dva dana, možete jedino da se mnogo obradujete ako položite ispit. Ako se desi da padnete nećete biti preterano iznenađeni i moći ćete lakše da se utešite misleći “Pa dobro, dala sam sve od sebe, ali eto učila sam ga samo dva dana.”, nego da ste ga pali sedeći kod kuće, ne radeći ništa i razmišljajući da li biste ga položili da ste izašli.

Izađite iz svoje komfor zone!

U studiranju, kao i u životu, nekad ćete biti vredni i radni, a nekad malo lenji i rasejani. Nekada ćete krenuti ozbiljan ispit da spremate početkom semestra, a nekad par dana pred. To vas ne određuje kao studenta, ni kao osobu. Bitno je kako se nosite sa posledicama svog ponašanja i kako rešavate i reagujete na potencijalne probleme. Često je potrebno izaći iz zone komfora i uraditi nešto što mislimo da ne možemo.

48 sati do ispita može da znaci “ništa od toga”, “ma neću ni da pokušavam”, “ovo je mnogo teško”, “nema šanse”, a može da se pretvori u priču kako je “mogu ja to” postalo “USPELA SAM”!

Vi birate!

Kopiraj link

Dragana Vinčić

Dragana je završna godina osnovnih studija na FON-u. Pored ISiT-a kojim se bavi na fakultetu, zaljubljena je u psihologiju i uživa u slikanju, pisanju, čitanju i stvaranju svega što bi na bilo koji način moglo da ulepša ovaj svet i život na njemu.