Obrazovanje

Kako izaći iz začaranog kruga odlaganja obaveza

15.12.2023.
3 min

Živimo u vremenu u kojem je mnogo zanimacija i različitog sadržaja. Imamo puno želja iz koji izranjaju novi izazovi, a jedino što se u svom tom procesu ne uvećava je trajanje dana i slobodno vreme koje imamo, čak ga je sve manje kako smo stariji i fiksne obaveze uzimaju sve veći deo vremena.

Kako izaći iz začaranog kruga odlaganja obaveza

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Šta se onda dešava u tom čitavom vrtlogu sučeljavanja želja i obaveza, ciljeva i odgovornosti, težnji ka napretku i očekivanja drugih ljudi? – Odlaganje, zaboravljanje ili nesvesna deprioritizacija stvari.

Ovaj tekst će ti dati neke osnovne savete kako da se oslobodiš odlaganja obaveza ukoliko si primetio upadaš u taj začarani krug gde rešavanjem jedne obaveze samo oslobađaš mesto za drugu isto tako odloženu obavezu.

1. Napravi must i nice to have listu obaveza po danima i budi realan u planiranju

Ukoliko napakuješ previše obaveza u jednom danu, koje su gotovo nerealne da se realizuju, i sve jednakog prioriteta, možeš izazvati efekat odlaganja iz dana u dan jer data obaveza jednostavno nije došla na red u prevelikoj listi i isto tako izazvati nezadovoljstvo. Bitno je da uvek imaš prioritete, odnosno tačno znaš šta je nužno da se desi tog dana, a šta možeš uraditi kako bi sebi smanjio obaveze u narednim danima.

2. Rezerviši sebi prostor u kalendaru i vreme koje ti je potrebno da obaviš zadatak

Ovo će ti pomoći da sve svoje druge obaveze planiraš imajući u vidu da ti je vreme već limitirano i ograničeno u tom danu. Takođe, to će ti predstavljati i neku vrstu podsetnika.

3. Napravi balans u danu

Obaveze koje odlažemo iz niza razloga izbegavamo – dosadne su, nismo sigurni da li ćemo znati kako da ih rešimo, pa ih iz neke nesigurnosti i nepoznanice odlažemo, zahtevaju previše mentalne/fizičke energije, kreativnosti ili mašte koju ne pronalazimo u sebi u tom trenutku, itd. Zapitaj sebe šta je razlog zbog kojeg odlažeš tu obavezu i napravi sebi balans u danu, tako što ćeš nakon rešavanja počastiti sebe. Ukoliko ti je ta obaveza dosadana, bukiraj veče sa društvom i radi nešto zabavno, nešto čemu ćeš se radovati još dok budeš razmišljao o ponovnom odlaganju.

4. Osećaj rasterećenja

Nekada je dovoljan samo pomisao na osećaj koji ćeš imati nakon što se oslobodiš obaveze koju si imao na tanjiru. To je osećaj rasterećenja i sklanjanja nekog tereta sa leđa. Možemo se složiti da je dosta dobar osećaj!

Ukratko, da bi izašao iz začaranog kruga odlaganja obaveza, fokusiraj se na postavljanje realnih ciljeva, prioritizuj svoju listu obaveza, koristi trikove kao što su postavljanje rokova i sistemi nagrada, odnosno balansiranje između reda obaveza i zabave. Male promene u svakodnevnim navikama mogu imati veliki uticaj, a ključ je doslednost i pokretanje stvari sa zamrznute tačke. Važno je da pronađeš pristup koji odgovara tvom životnom stilu.

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."