Obrazovanje

Kako napisati predlog projekta - prvi deo

31.05.2010.
4 min

Sigurno ste u medijima mnogo puta čuli "projekat je finansirala..." ili "projekat je realizovan uz pomoć...". Za sve vas koji ste poželeli da i vaš projekat neko finansira pripremili smo seriju saveta koji će vam približiti pojam "predlog projekta" i pomoći vam u pisanju istog.

 

Šta je projekat i predlog projekta?

Projekat predstavlja logički i hronološki uređen niz aktivnosti čije sprovođenje dovodi do ostvarenja prethodno definisanog cilja u predviđenom vremenskom roku, uz angažovanje određenih ljudskih, materijalnih i finansijskih resursa.

Predlog projekta se piše pri konkurisanju za dobijanje finansijske podrške za realizaciju projekta i najčešće podrazumeva detaljan opis sledećih aspekata:

• opis situacije tj. problem koji treba da se reši ili ublaži realizacijom projekta
• opšti i specifični ciljevi projekta
• aktivnosti i njihov vremenski raspored
• očekivani rezultati
• planirani budžet

 

Odmah da vam napomenemo da se forma predloga projekta vrlo često razlikuje u zavisnosti od zahteva - od donatora do donatora, ali ipak, određene stavke su uvek sastavni deo predloga projekta te ćemo njih u narednim savetima detaljnije obraditi. U ovom prvom delu ćemo se baviti prvenstveno donatorima i time kako naći adekvatne za svoj projekat, odnosno one koji bi najverovatnije finansirali vaš projekat, kao i stavkama na koje treba obratiti pažnju pri pregledanju konkursa.

 

Kako izabrati donatora?

Jedan od najbitnijih koraka u realizaciji vašeg projekta jeste temeljna potraga za donatorom kojom ćete doći do onoga koji želi da podrži baš vaš projekat. Potencijalni donatori najčešće otvaraju konkurs za finansiranje projekata (Call for Proposals) u kojem jasno definišu probleme kojima žele da se projekti bave, efekte koje očekuju da budu postignuti uz njihovu finansijsku pomoć i visinu novčanih sredstava koju su spremni da doniraju.

Naravno, kako biste uopšte krenuli u potragu za donatorom, potrebno je da imate ideju, odnosno, cilj koji podrazumeva približno identifikovan problem i moguće rešenje istog. Ideja treba da je jednostavna, inovativna i ekonomična. Imajte na umu da je bitno da se koncentrišete na problem koji možete da rešite ili da bar utičete na njegovo rešenje (npr. kroz širenje svesti javnosti o problemu) ili da ublažite njegove posledice. Ipak, za početak vam nije neophodan detaljan plan te ćemo se time baviti u sledećim savetima. Dakle, sa idejom i ciljem krenite u potragu za adekvatnim finansijerom.

 

Ključno je da dobro proučite interese i prioritete koji su uvek navedeni u sklopu konkursa donatora. Ovi prioriteti mogu biti na primer: povećanje tolerancije, smanjenje siromaštva, smanjenje nezaposlenosti ili očuvanje životne sredine. Osim toga, često se spominju i ciljne grupe koje treba da budu direkni korisnici projektnih aktivnosti, i to su često ugrožene grupe ljudi, kao na primer, nacionalne manjine, mladi ili nezaposleni, a mogu biti i, na primer, mala i srednja preduzeća. Takođe, konkursi su često vezani za određeno geografsko područje, na primer, gradove, okruge ili regije u kojima određeni projekat treba da se realizuje i time donese neku promenu u tom određenom području.

 

Kako napisati predlog projektaPostoje još dve stvari na koje treba da obratite pažnju pri analizi konkursa i to su: za šta su namenjena sredstva koja se odobravaju (na primer, za opremu, kampanju, obuku) i kome su namenjena (pojedincima, neprofitnim udruženjima građana, državnim ustanovama, firmama). Dakle, ukoliko vi kao pojedinac planirate da podnesete svoj predlog projekta za obnovu igrališta, a konkurs je namenjen neprofitnim udruženjima građana za obuku mladih, šanse da vaš projekat bude izabran su ravne nuli.

Ukoliko je potrebno i smatrate da je to adekvatno, prilagodite svoju ideju i ciljeve kako biste se uskladili sa zahtevima i povećali šanse da baš vaš predlog projekta bude izabran.

 

Dodatni plusevi

Kako bi vaš predlog projekta privukao pažnju donatora preporučljivo je da se koncentrišete na problem i/ili grupu ljudi sa najvećim prioritetom, ili da kombinujete više njih. Na primer, ukoliko se kao problemi sa prioritetom, između ostalog, navode i neaktivnost mladih i nedostatak kulturnih sadržaja u određenom regionu, najbolje bi bilo da osmislite aktivnosti koje uključuju veliki broj mladih u realizaciju određenih kulturnih manifestacija.

 

Osim toga, imajte na umu da donatorima veliki plus predstavlja dodatna, finansijska ili nematerijalna, podrška koju vaš projekat ima. Ovo podrazumeva ljudske resurse (na primer, osobe koje su spremne da volontiraju), korišćenje već postojećih resursa (vaša oprema ili prostor koji možete da obezbedite bez dodatnih troškova), kao i podrška određenih državnih i/ili privatnih institucija.

Kopiraj link

Slični tekstovi

10 načina da izbegnete prokrastinaciju
01.06.2021.
8 min

10 načina da izbegnete prokrastinaciju

Obrazovanje
Kako rešavati studiju slučaja?
25.05.2018.
2 min

Kako rešavati studiju slučaja?

Obrazovanje
Peta kafa vam neće pomoći da položite ispit!
29.03.2022.
5 min

Peta kafa vam neće pomoći da položite ispit!

Obrazovanje