Obrazovanje

Kako odabrati pravu studentsku organizaciju za sebe?

09.09.2020.
3 min

Na fakultetima postoji veliki broj studentskih organizacija, verovatno mnogo veći nego što smo i pretpostavljali. Konkretno, na FON-u postoji 14 organizacija, a verujem da drugi fakulteti ne broje ništa manje. Dakle, pred vama je veliki broj mogućnosti i izbora. Kako se odlučiti za onu pravu? Koji su to kriterijumi i načini odlučivanja?

Studentska organizacija

Foto: NajStudent (AdobeStock)

Poznanstvo sa članovima organizacije

Jedan od možda najčešćih razloga opredeljenja za neku studentsku organizaciju jesu ljudi koje poznajemo i koji su već članovi organizacije. Na taj način, kroz njihovo iskustvo možete da se raspitate i razumete koliko bi vama ta organizacija odgovarala. Obavezno se raspitajte kakva je organizaciona struktura organizacije, koliko ima timova, koji su to timovi, koliko projekata godišnje organizuje, koliko često se održavaju sastanci i slično. Svi ti odgovori će ti pomoći da lakše prepoznaš da li je to prava organizacija za tebe. Ukoliko misliš da ne možeš da odvojiš nedeljo 12 sati za organizaciju, ostaješ popodne više puta u toku nedelje na fakultetu, onda ti organizacija koja oraktikuje više sastanaka možda neće odgovarati. Ukoliko bi želeo da budeš član nekog određenog tima (CR, PR, IT, HR, Logistika …), a tim kao takav ne postoji u organizaciji, u tom slučaju, možda ni ta organizacija neće biti najbolji izbor ukoliko si znanja hteo da stičeš iz određene oblasti. Takođe, jako je bitno da proveriš da li određene organizacije imaju kancelarije na tvom fakultetu, ukoliko si za njih čuo van svog fakulteta.

Učešće na projektima

Još jedan odličan na koji možete prepoznati da li je neka organizacija dobar izbor za vas je učešće na nekom od projekata koje ta organizacija tokom godine organizuje. Iz samog projekta možete zaključiti mnogo o organizaciji. Pre svega, gledajući projekat iz ugla posetioca, možete videti da li bi vam organizovanje tog tipa događaja/konferencije/sajma/predavanja/panela i sličnog, bilo zanimljivo. Takođe, na osnovu obima projekta, broja ljudi, kvaliteta predavača, možete prepoznati nivo ozbiljnosti, truda i rada za koje se organizacija zalaže.

Pogledajte sajt

Obavezno pogledajte sajtove svih organizacija pre donošenja finalne odluke. Na sajtovima se nalaze informacije o svim projektima koje data organizacija ima, zatim detaljni opisi projekata, timovi koji postoje, kao i rezultati koje je organizacija ostvarila tokom godina. Veliki je dijapazon projekata koje organizacije imaju, od sportskih konferencija, preko sajmova praksi, do case takmičenja ili organizovanja projekata međunarodnih saradnji. Vrsta projekata će vam dati mnogo jasniju sliku o svojoj ulozi u toj organizaciji.

Studentske organizacije daju mnogo boje studiranju i takvo iskustvo svako treba da prođe i ponese sa sobom nakon fakulteta. Zato bih vam od srca preporučila da ako već niste, pošaljete prijavu organizaciji za koju mislite da je pravi izbor za vas.

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."