Obrazovanje

Kako prevazići najčešće izgovore za neučenje

11.01.2021.
4 min

U svetu studenata postoje stotine, pa i hiljade izgovora i opravdanja za neučenje i odlaganje. Neki od najčešćih su: “nisam raspoložen sad da učim/posle ću”, “nisam sposoban da položim ovaj predmet”, “ovo mi neće trebati ni za šta u životu”, “ne volim ovaj predmet/ne voli me profesor”, “ma ovo je nemoguće položiti, neću ni da pokušavam”. Da se razumemo, ovakvi stavovi neće te odvesti nikuda. Ako uhvatiš sebe kako smišljaš izgovore umesto da spremaš ispite, vrati se na ovaj tekst da pročitaš naše savete.

Studenti Foto: NajStudent (AdobeStock)

#1 Pametno koristi vreme

Sastavi raspored ili plan učenja i strogo ga se pridržavaj. Primeni sistem nagrade i kazne - ako ispoštuješ sve zacrtano, nagradi sebe nekom čokoladicom ili gledanjem filma, a ako ne ispoštuješ, odrekni se nečega što voliš. Ukoliko uspeš da sprovedeš ovo bez izuzetka, primoraćeš sebe da radiš i napreduješ sa učenjem.

#2 Koristi pravilo 80/20

Primeni Pareto princip i fokusiraj vreme i pažnju na 20% zadataka koji će ti doneti 80% obavljenog posla. U prevodu, nemoj gubiti vreme na nebitne stvari, već se strogo koncentriši na ono što će ti najviše pomoći da pripremiš ispit.

#3 Nauči da preživiš neuspehe

Čest uzrok odlaganja i neučenja jeste strah od neuspeha. Ako te strepnja od nekog profesora, predmeta ili težine njegovog ispita demotiviše i šalje tvoju volju za učenjem u zimski san, podseti se nekoliko stvari:

  • Ništa nije nerešivo ili nepoloživo, neke stvari samo zahtevaju više vremena, truda i rada.
  • Ako izdeliš veliki zadatak na manje delove, lakše ćeš sagledati šta sve treba da uradiš i taj zadatak ti više neće biti toliko strašan.
  • Neuspeh je sastavni deo života, treba da naučiš kako da posle njega nastaviš dalje a ne kako da ga uspešno izbegavaš.
  • Šansa da ne položiš je 100% ako ne izađeš na ispit.
  • Ono što ne počneš, nikad nećeš ni završiti.

#4 Seti se posledica

Sagledaj ponekad sve ono što nastaje kao posledica tvoje neozbiljnosti i neučenja:

  • Gubiš previše vremena svog života na odugovlačenje umesto da sedneš, završiš i otkačiš brigu sa vrata.
  • Prisiljavaš sebe da se odrekneš stvari koje voliš (šetnje, treninga, izlazaka, viđanja sa prijateljima, Netflix-a...) zato što ne završavaš stvari na vreme.
  • Bespotrebno stresiraš sebe konstantnim neučenjem i razmišljanjem o onome što treba da uradiš, a nikako da uopšte počneš.
  • Dovodiš u pitanje svoje i porodične finansije rizikovanjem budžeta ili stipendije, a sutra i mogućnosti da ne dobiješ željeni posao zbog lošeg uspeha na fakultetu.

#5 Svemu dođe kraj

Kad pomisliš kako ti je nešto teško, preteško, i kako bi radije u njivi kopao nego sad seo i to učio, seti se da ništa ne traje zauvek. Umesto da odustaneš kada ti je teško ili te samo mrzi da spremaš ispit, razmišljaj ovako: što pre završiš sa njim, pre će doći trenutak kada više nećeš morati da ga gledaš. Što ga duže budeš razvlačio i odugovlačio, više ćeš sebe maltretirati i taj ispit će ti teže padati.

Izgovori su najveći neprijatelj kada je učenje u pitanju. Onaj ko želi, može ih svuda pronaći samo ako se potrudi. Ili se može setiti izreke: "Postoje dve opcije, nizati uspehe ili nizati izgovore.", stisnuti zube i skinuti problem sa dnevnog reda :)

Kopiraj link

Hristina Pajić

Hristina studira informacione sisteme na Fakultetu organizacionih nauka. Radi kao freelance Wordpress developer, a u slobodno vreme fotografiše i putuje.

Slični tekstovi

Veština prezentacije
22.12.2008.
11 min

Veština prezentacije

Obrazovanje
Pravilan pristup i značaj izučavanju stranih jezika
02.02.2017.
3 min

Pravilan pristup i značaj izučavanju stranih jezika

Obrazovanje
Kako da pokidate prvi ispitni rok nakon leta?
29.07.2022.
7 min

Kako da pokidate prvi ispitni rok nakon leta?

Obrazovanje