Obrazovanje

Kako ublažiti stres pred ispitni rok?

02.06.2023.
5 min

Početak juna označava završetak predavanja na većini fakulteta i početak ispitnih rokova. Mnogi studenti žele da pre početka letnje pauze polože većinu ispita i bezbrižno odu na odmor. Upravo iz toga razloga mnogi nesveno sami sebi prave veliki pritisak koji ponekad može biti i kontraproduktivan.

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Stres se manifestuje na različite načine. Osim zabrinutosti i napetosti, osobe koje su pod stresom često osećaju i glavobolje, bolove u stomaku, razdražljivost... Sve to, na kraju, utiče i na produktivnost, koja je u vreme ispitnih rokova ključna.

Prema procenama Londonskog univerzitetskog koledža broj studenata koji traže pomoć psihologa zbog mentalnih problema je sve veći iz godine u godinu. To samo pokazuje da je ovaj problem prisutan na globalnom nivou i da se protiv njega treba boriti. Mi vam u ovom tekstu donosimo nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da ublažite stres koji osećate pre, ali i tokom ispitnih rokova.

Razgovarajte sa drugima

Prema preporukama britanske Nacionalne zdravstvene službe, veoma je važno da o svojim problemima pričate sa drugim ljudima. Podrška drugara, roditelja ili pak profesora vam može pomoći da situaciju sagledate iz drugog ugla. Ponekad, stres koji osećate može biti potpuno iracionalan i upravo takve situacije se najbolje rešavaju pomoću razgovora.
Ukoliko sve budete držali u sebi, problemi će se samo produbljivati. Nemojte se ustručavati od razgovora, a ukoliko osećate da je to potrebno, obratite se i psiholozima koji vam mogu pomoći da prebrodite krizu u kojoj ste se našli.

Ukoliko sve budete držali u sebi, problemi će se samo produbljivati. Nemojte se ustručavati od razgovora, a ukoliko osećate da je to potrebno, obratite se i psiholozima koji vam mogu pomoći da prebrodite krizu u kojoj ste se našli.

Istraživanja psihologa pokazuju da je ponavljanje gradiva zajedno sa kolegama jedna od najefikasnijih tehnika učenja. Deljenjem znanja sa drugima, možete videti različite načine rešavanja problema što će vam omogućiti da se lakše snađete ukoliko se na ispitu suočite sa sličnim pitanjima. Osim toga, postoji i emocionalna korist ovakvog vida socijalne podrške koja se manifestuje kroz veće samopouzdanje.

Pazite na organizam

Mnogi tokom ispitnih rokova svoj život bukvalno podrede učenju. Ukoliko učite tokom čitave noći i spavate po svega nekoliko sati dnevno vrlo je moguće da ćete osim umora osećati i anksioznost.

Za vaš organizam je najbolje da svakog dana spavate između osam i devet sati i da unosite hranu punu ugljenih hidrata. Izbegavajte da pijete puno kafe, jer kofein na organizam ima samo trenutni efekat koji vrlo brzo nestaje. Sa druge strane, potrudite se da u toku dana unosite dovoljne količine vode, što je naročito važno u letnjim mesecima.

Potrudite se da ne provodite ceo dan u zatvorenom prostoru. Važno je da se redovno krećete, a bilo bi idealno da vežbama posvetite makar pola sata svakog dana. Fizička aktivnost će vam, svakako, pomoći da skrenete misli sa gradiva i oslobodite se nagomilanog stresa.

Postavite realne ciljeve

Prema savetima za učenje koje je objavio Univeritet Svinburn, veoma je važno da jasno definišete svoje ciljeve. Odredite predmete za koje ste sigurni da možete da ih položite u narednom ispitnom roku i fokusirajte se na njih.

Potrudite se da u glavi zamislite jasan krajnji rezultat koji želite da postignete u jednom ispitnom roku i sve snage usmerite ka tome. Važno je da znate kada je cilj ostvaren, kako biste ga mogli precrtati sa liste.

Nemojte trošiti vreme na predmete za koje znate da su zahtevni, jer vas nakon letnje pauze očekuju i naredni ispitni rokovi. Sagledajte vreme i resurse koje imate na raspolaganju i postavite zadatke u skladu s tim. Pored odmora, naredne mesece svakako možete iskoristiti da polako i bez stresa pređete gradivo koje je obimnije.

Pokušajte da postavite vremenske rokove za svoje ciljeve jer je to odličan alat koji vam pomaže da efikasnije odredite prioritete. Na taj način ćete ostati na putu koji vas vodi ka postizanju željenih rezultata. Nikako nemojte dozvoliti da vas odugovlačenje spreči u ostvarenje vaših ciljeva.

Ispitne rokove koje su pred vama na treba da shvatate kao pretnju, već kao priliku da profesorima pokažete koliko znate. Nije strašno ukoliko u junskom ili julskom roku ne položite sve što ste želeli, jer do kraja akademske godine imate sasvim dovoljno prilike da to ispravite. Sigurno tokom leta možete i da pored zasluženog odmora pronađete i vreme za učenje.

Ukoliko ste tek na kraju prve godine, porazgovarajte sa starijim kolegama koje vam sasvim sigurno mogu pomoći da smanjite predispitni stres. Svaki student mora da prođe kroz to, na vama je da pronađete način koji vama najviše odgovara. 

Kopiraj link

Mladen Ikić

pre jedne godine

Odlican Blog :D

Mladen Ikić

pre jedne godine

Odlican Blog :D

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.