Obrazovanje

Korisni saveti za uspešno učenje i polaganje ispita

24.12.2015.
3 min

Ispitni rokovi su u toku, a mnogima teško pada da se fokusiraju i uzmu knjigu u ruke.

 

 

Često vas hvata nervoza, stalno vam se nešto jede i imate osećaj da nikada nećete savladati gradivo koje je pred vama.

 

Predlažemo vam nekoliko načina da se opustite, koncentrišete na knjigu, dobro savladate gradivo i tako uspešno položite ispit.

 

Pročitajte savete:

 

Hrana za mozak

 

Dok učite, izbegavajte nezdrave grickalice, već se opredelite za namirnice koje su dobre za mozak, odnosno koje podstiču funkcionalnost moždanih vijuga, sposobnost koncentracije i utiču na motivaciju. Dobar izbor su: riba, orašasti plodovi, avokado, žitarice, borovnica, zelena salata, banana i šipak. Umesto slatkih gaziranih napitaka radije pijte zeleni čaj.

 

Fokusirajte se na učenje

 

Osigurajte da vam prostor za učenje bude uredan. Sobu dobro provetrite, a s radnog stola uklonite sve ono što bi moglo uticati na koncentraciju. Držite se podalje od televizora, kompjuter koristite samo za dodatne sadržaje za učenje, mobilni takođe isključite kako vam ne bi odvlačio pažnju.

 

Odmorite malo

 

Kad osetite umor, obavezno napravite pauzu, otvorite prozor i duboko udahnite. Napravite nekoliko čučnjeva, istegnite ruke, prošetajte po sobi… Ako imate volje i vremena, izađite iz stana i prošetajte se pola sata brzim korakom.

 

Timski rad

 

Dobra je ideja timski rad, pa s prijateljima organizujte učenje, propitujte se, testirajte znanje…

 

Nagradite sebe

 

Nakon što uspešno svladate deo gradiva prema vašem planu, nagradite se nekom sitnicom kako biste se motivisali za nastavak učenja. Pročitajte nekoliko stranica knjige, zaigrajte uz omiljenu pesmu, pogledajte nekoliko video spotova...

 

Mislite pozitivno

 

O sebi morate misliti na pozitivan način. Ako vas obuzmu crne misli u stilu "ja to nikad neću uspeti", odmah ih odbacite. Uverite se da vi to možete i dođite na ispit smireni i ubeđeni da će sve biti dobro. To sigurno neće da vam odmogne.

 

Bez nervoze

 

Pre dana D, dobro se opustite, a ujutro se pripremite šta ćete obući kako vas ne bi ulovila panika da ćete zakasniti. I sretno!

 

Preuzeto sa sajta www.naslovi.net

Kopiraj link