Obrazovanje

Male fore protiv uroka pred ispite i kontrolne

12.07.2024.
2 min

Protiv uroka ili “zlih sila”, često se koriste razne narodne tradicije i običaji. Studenti takođe pred sam ispit pokušavaju da smire svoju savest, pa tako naprave sebi neke rituale za koje smatraju da im donose sreću.

Male fore protiv uroka pred ispite i kontrolne

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

U samom razgovoru sa kolegama studentima, doznala sam šta njima donosi sreću pred sam ispit.

Crveni konac

Nošenje crvenog konca oko zgloba, najčešće na levoj ruci, veruje se da štiti od uroka i negativne energije. Sve više viđam tetovaže tankog crvenog konca na rukama (to je izgleda postao neki novi trend).

Zaštitni amuleti

Možeš nositi mali amulet ili talisman za koji veruješ da te štiti. To može biti neki predmet koji ti je važan ili koji ti je neko darovao s ljubavlju. Kažu da ako nosiš rasparene čarape, ili neki komad odeće naopačke, možeš sprečiti dolazak nekog uroka i negativne energije.

So

Stavljanje male količine soli u džep ili cipelu se često koristi kao zaštita od zlih sila.

Molitva ili meditacija

Kratka molitva ili meditacija pre ispita može ti pomoći da se smiriš i usmeriš svoju energiju na pozitivan način.

Biljke

Nošenje ili držanje grančice ruzmarina ili lovora u torbi može doneti sreću i zaštitu.

Pozitivne afirmacije

Ponavljanje pozitivnih afirmacija poput "Ja mogu", "Ja ću uspeti", "Siguran/na sam u sebe" može ti pomoći da se osećaš snažnije i otpornije na negativnu energiju.

Obredi

Neki veruju da će ih ritual poput paljenja sveće ili tamjana osloboditi od negativnih uticaja. Ostavljanje knjiga i skripti ispod jastuka kako bi što više informacija ostalo u glavi, kada se ulazi u neku prostoriju (npr. amfiteatar) ulazi se desnom nogom ako si desnoruk/a. Slušanje omiljene plejliste pred ispit, kao i nošenje odeće koja donosi sreću, može dodatno uticati da smiren/a odeš na ispit.

Ove metode su deo narodnog verovanja i imaju različite korene u kulturi i tradiciji. Bez obzira na to da li veruješ u njihovu moć, sam čin pripreme i fokusiranja može ti pomoći da se osećaš sigurnije i spremnije za ispit.

Kopiraj link

Milica Paunić

Studentkinja TMF-a koja pored nauke, gaji ogromnu ljubav prema čitanju i pisanju u slobodno vreme. Prijatelji za mene kažu da sam putujući jukebox jer znam svaku pesmu, prepoznatljiva sam po svojim šarenim kombinacijama i zaraznom smehu.