Obrazovanje

Najčešće greške koje pravimo dan pre ispita

06.10.2015.
4 min

Celonoćno učenje, predoziranje kofeinom i slične ekstremne metode spašavanja ispita u zadnji čas neće ostvariti očekivani rezultat. Kampanjci će, bez obzira na upozorenja, učiti u pet do dvanaest, ali i oni mogu sebi olakšati taj proces izbegavajući neke od najčešćih grešaka koje pravimo dan pre ispita.

Najčešće greške koje pravimo dan pre ispita

Iako su mnogi studenti skloni ekstremnom učenju, evo najčešćih sedam grešaka koje lako možete izbeći.

Nedovoljno sna

Telu je potrebno nekoliko dana da ujednači ritam spavanja i buđenja stoga ne čekajte dan pre ispita kako biste se naspavali. Ukoliko ste navikli da kasno ležete, ne očekujte da ćete noć pred ispit otići ranije na spavanje i naspavati se pre sutrašnjeg "velikog dana", zapravo bićete još umorniji! Potrebno vam je bar nedelju dana da biste navikli organizam da ranije idete na spavanje i da ranije ustajete bez poteškoća. Takođe potrebno vam je minimalno sedam sati sna da biste se odmorili nakon celodnevnog učenja.

Sedmosatno spavanje ne mogu zameniti kratki odmori tokom dana niti polusatne dremke prekidane alarmom. Iako mnogi imaju naviku da noć pred ispit ostanu budni, upravo je tu noć najvažnije iskoristiti za dobar san i odmor.

Učenje dan pre ispita

Istraživanja pokazuju da učenje dan pre ispita šteti jer opterećuje kratkotrajnu memoriju što može oštetiti dugoročnu memoriju i uzrokovati mešanje naučenog gradiva.

Studenti su skloni tome da povećavaju obim gradiva i vreme provedeno učeći kako se ispit približava, ali sasvim sigurno je delotvornija metoda ukoliko smanjujete obim gradiva za učenje i vreme koje provedete učeći kako bi se smanjio nivo stresa koji ionako raste pred sam ispit.

Boravak u zatvorenom prostoru

Zaključavanje u sobu ili biblioteku tokom pripreme ispita može vas dodatno umoriti. Obavezno napravite nekoliko kraćih pauza na otvorenom. Izdvojite sat vremena da prošetate, vozite bicikl ili odete na kafu s prijateljima u neku baštu.

Zatvoreni prostori i manjak kiseonika mogu vas dodatno uspavati pa će vam pauze na otvorenom razbistriti misli i razbuditi vas za dalje učenje.

Izbegavanje televizije

Za vreme učenja dobro je imati ugašen televizor ili boraviti u prostoriji bez televizora ali potpuno izbegavanje nema smisla.

Važno je, u pauzama učenja, priuštiti sebi vreme za sebe i svoje užitke. Naravno da to ne znači da bi trebalo da počnete sa gledanjem nove sezone omiljene serije, ali laganija komedija dan pre ispita biće dovoljna da vas opusti i skrene vam misli sa stresnog dana.

Preterivanje s kofeinom

Iako je opšte prihvaćeno mišljenje kako će povećane doze kofeina dan pre ispita pomoći, neki ga studenti potpuno izbegavaju bojeći se eventualnih posledica.

Oba su mišljenja pogrešna jer ukoliko inače konzumiramo kofein onda njegove doze pred ispit ne smemo ni smanjivati ni povećavati. Uopšteno govoreći bilo kakva promena prehrane pred ispit je loša ideja.

Negiranje ispitnog dana

Zbog straha ili stresa, skloni smo neprihvatanju da se bliži dan ispita, prebacujući misli na sve ostalo osim na ispit.

Takav nam stav može samo odmoći, a priprema tehničkih detalja za ispit skrenuće nam misli sa straha i pomoći će vam da održite kontrolu nad situacijom.

Imamo li sav potreban materijal, znamo li u kojoj učionici polažemo ispit i u koje vreme, jesmo li ispit prijavili na vreme... O takvim detaljima valja razmisliti dovoljno pre ispita.

Pridavanje životne važnosti ispitu

Iako je naravno reč o veoma bitnom ispitu, budući da su svi bitni i važni, ali ne smemo ispit doživljavati kao nešto od čega nam život zavisi!

Ispiti se prolaze i padaju, ali se isto tako i ponavljaju i u tome nema ništa loše. Ne smemo mu pridavati veću važnost od realne jer na taj način stvaramo veliki pritisak koji nam može samo odmoći pri polaganju ispita.

Nakon ispita obavezno dogovorite viđanje sa društvom, idite u provod ili pronađite neku zabavu, ili nastavite sa učenjem i spremanjem sledećeg ispita, jer poslednje šta smete uraditi jeste razmišljanje o tome šta ste na ispitu uradili tačno ili pogrešili.

 

Preuzeto sa www.studentskizivot.com

Kopiraj link

Slični tekstovi

Mnemonička moć slika
13.08.2015.
3 min

Mnemonička moć slika

Obrazovanje
Kako napraviti dobru PowerPoint prezentaciju
08.05.2023.
4 min

Kako napraviti dobru PowerPoint prezentaciju

Obrazovanje
Koliko je bitan prosek na studijama?
03.06.2022.
6 min

Koliko je bitan prosek na studijama?

Obrazovanje