Obrazovanje

Namirnice koje zamenjuju kofein

20.07.2017.
3 min

Kada postanete deo studentskog života, uvidećete da mnogi studenti vole da uče noću. Učenje noću, naročito u studentskim domovima, podrazumeva mir i vi ste napokon sposobni da se posvetite svom gradivu u miru.

 

Učenje

Foto: Pixabay

Da bi to postigli, veliki broj studenata u organizam unosi mnogo kafe. Iako kafa ima svoje dobre strane (širenje krvnih sudova, regulacija insulina u krvi, sprečavanje pojave dijabetesa...), ukoliko se uzima u velikim količinama može da dovede do neispavanosti, tahikardije (ubrzanog rada srca) te bolova u mišićima u toku dana. Takođe, ukoliko se kofein (ne samo preko crne kafe, već i preko čajeva) unosi u organizam u velikim količinama, stvara se tolerancija na njega, te kafa nema željeno dejstvo, odnosno, ne dolazi do budnosti.

 

Kako bismo očuvali naš organizam, bez da stvaramo zavisnost od kafe, postoje mnogi drugi načini da nas održe budnima, a da se pritom osećamo dobro.

 

Integralne žitarice – Osim što poput kafe održavaju balans nivoa šećera u krvi, ove namirnice na stvaraju zavisnost, veoma su hranjive i pune vitamina i minerala. Još jedna pogodnost koja je naročito bitna za studente jeste ta da ove žitarice ne koštaju mnogo. Sa medom i mlekom, one čine savršen obrok, a vaše telo će se osećati odlično i zdravo!

 

Orašasto i bobičasto voće – Osim što mogu poslužiti kao zamena grickalicama koje imaju mnogo kalorija, ova vrsta voća se može kombinovati sa integralnim žitaricama, te u toj kombinaciji dati pravu energetsku bombu! Sa pola šake badema i borovnice, možete da napravite ukusan obrok i tako pospešiti rad metabolizma, a takođe poboljšaćete vašu krvnu sliku.

 

Izbacivanje suplemenata (dodataka) – Mnogi mladi ljudi koji se bave sportom, ne shvataju da je upravo to – pokretanje tela, sasvim dovoljno da bismo se osećali bolje i zdravije. Izbacivanje negativne energije trčanjem ili čestim treninzima, pospešuje rad celokupnog tela, a naš mozak se oseća svežije i spreman je za rad. Sve ovo je sasvim dovoljno za zdrav život, te svi dodaci koji su hemijski modifikovani ne mogu biti dobri po nas, jer kako manjak nečega usporava naš organizam, tako i hiperprodukcija vitamina i minerala može da dovede do uznemirenosti, neispavanosti i razdražljivosti.

Sve što je potrebno jeste voda. Iako se ljudsko telo većinski sastoji od vode, trčanjem, šetanjem, pa i razmišljanjem, dolazi do gubitka vode iz organizma. Uvek nosite sa sobom flašicu sa vodom. To će kod vas stvoriti naviku da vodu pijete što češće, a pritom ćete se osećati sveže i bolje.
 

Kopiraj link