Obrazovanje

Obrazovanje=samoobrazovanje

02.12.2015.
4 min

Sve češće se susrećemo sa problemom nedostatka praktičnih i konkretnih znanja. Pa ipak, svima je poznato da koliko god škola i fakulteta završili, uspeh u učenju i naučenom zavisi isključivo od nas samih.

 

 

Nije važno da li smo prisustvovali baš svakom času, naučili „na pamet“ udžbenik od korice do korice i na taj način položili još jedan ispit, upisali sledeću godinu, završili studije. Merilo našeg akademskog uspeha jeste zapravo „naučeno“.

Kao što su nekad naši roditelji imali običaj da kažu, „nas su u školi to naučili tako da to znaš u pola noći“. I zapravo to je istina. Koji god fakultet da studirate, bilo da se bavite prirodnim ili društvenim naukama, susreli ste se sa gomilom literature koju vam profesori preporučuju (čitaj: nameću). No, nismo li se ikad zapitali zašto je to tako? Profesora „mrzi“ da to ispredaje? Hoće da olakša sebi posao, a meni zagorča život? Daleko je to od istine.

Sav taj dodatni materijal preporučen je u vašu korist. Nikada, ali ni u kojem slučaju, osnovno znanje iz udžbenika može biti dovoljno da vas osposobi da sutra obavljate svoje poslovne zadatke, i budete pristojno upućeni u dešavanja i aktuelnosti u vašoj sferi interesovanja.

Stoga ukoliko nemate tako revnosne profesore koji vam preporučuju dodatnu literaturu i izvore informacija, ne dozvolite da vas to odvrati od dodatnog informisanja i učenja. Potrudite se i pronađite zanimljive podatke, danas je to bar lako uz svemogući internet.

Shvatite to kako želite, ali obrazovanje je pre svega SAMOOBRAZOVANJE. Bićemo obrazovani i učeni onoliko koliko sami radimo na tome. Niko vas neće potapšati po ramenu pri tome, ali ubrzo ćete i sami shvatiti koristi koje proizilaze iz tog dodatno uloženog truda.

 

 

Kao vaši saveznici tokom studija predstaljamo vam nekoliko sajtova gde možete pronaći zaista zanimljive podatke i koje će vam zasigurno koristiti tokom studija.

#1 MIT OpenCourseWare – čuveni MIT – Massachusetts Institute of Technology na svom sajtu nudi niz on line predavanja iz različitih oblasti (inženjerstvo, fizika, matematika, medicina, ekologija, društvene nauke…).

U zavisnosti od materijala koji vam je potreban možete pregledati bazu audio i video predavanja, studentskih radova, beleški sa predavanja, interaktivnih simulacija.

#2 Khan Academy – je organizacija sa misijom! Khan akademija predstavlja on-line projekat koji za cilj ima popularizaciju samoobrazovanja i obezbeđuje besplatnu edukaciju za sve one koji žele nešto novo da nauče.

Sav materijal na ovom sajtu je besplatan i dostupan svima, bez obzira da li ste student, profesor, učenik, ili samo neko ko želi da nauči po neku novu činjenicu.

#3 Open Yale Courses – Da li ste ikada maštali o tome da pohađate prestižni Yale? Sada nam je dostupniji nego ikada putem on-line Open Yale kurseva.

Ovaj servis obezbeđuje besplatan pristup selekciji uvodnih predavanja koja drže neki od najuglednijih profesora na Yale-u. ovo je jedinstvena prilika da zakoračite u amfiteatar na Yale-u i odslušate neko od predavanja. Na ovoj adresi pronaći ćete audio i video zapise direktno iz učionica, kao i transkripte predavanja.

#4 Harward Law School – za student prava ovo je prava adresa da saznaju kako se pravo uči na najprestižnijem fakultetu iz ove oblasti. Na ovoj stranici otkrićete i neke konkretne primere pored regularnih “školskih” lekcija.

#5 BBC Languages – ukoliko studirate jezike, ili pak samo želite da naučite neki strain jezik BBC Languages će vam u tome biti od znatne pomoći.

Mnoštvo dodatnih materijala, audio i video lekcija, vežbanja i standardnih lekcija garantuju uspeh kada je reč o savladavanju tih večitih jezičkih barijera. Ovaj servis nudi pomoć u učenju čak 40 jezika.

 

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.com

Kopiraj link