Obrazovanje

Oni imaju po dva indeksa i najbolju formulu uspeha koju ćete čuti danas

22.12.2015.
3 min

Velika nezaposlenost i povećana stopa mladih visokoobrazovanih građana koji iz godine u godinu u sve većoj meri napuštaju Srbiju slika je na koju smo navikli. Međutim, da izuzeci postoje potvrđuju i ovi novosadski studenti koji imaju po dva indeksa.

 

 

Ksenija Vojinov na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu studira Srpsku književnost, gde je na četvrtoj godini, a školske 2015/16. paralelno je upisala i studije filozofije. Kaže da je filozofiju upisala, jer je osim književnosti to jedina oblast kojom bi se bavila, pisala i istraživala. Na pitanje šta smatra najvećim benefitima i da li misli da će joj dve diplome državnog fakulteta u budućnosti možda lakše doneti zaposlenje, skromno odgovara.

 

“Benefit koji vam nudi studiranje na ove dve studijske grupe jeste na strani duhovnosti. Svako može da uživa u čitanju knjiga, predstavama i filmovima, i da piše o tome, ali vi stičete znanja koja vam daju dublji uvid u ove tvorevine duha”, smatra Ksenija i dodaje da se nada lakšem zaposlenju, ali ne razmišlja intenzivno o tome.

 

Ova ambiciozna devojka se trudi da odlazi na sva predavanja, a pored toga je i član Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta.

 

Vanja Glišin pohađa studije žurnalistike na Filozofskom fakultetu i političke nauke na Fakultetu za evropske pravno-političke studije (FEPPS). Interesovanje za retoriku, pisanje i izlaganje tekstova na različite teme, ali ujedno i interesovanje za savremene međunarodne odnose i geopolitiku bili su presudni da upiše baš ova dva fakulteta.

 

Vanja kaže da mu je cilj kvalitetno znanje i visoke ocene, koje će mu, kako se nada, obezbediti da doktorske studije završi u inostranstvu, na univerzitetu Uni Wien u Beču. Ovaj mladi intelektualac je živi dokaz da je dobra organizacija pola posla, jer osim fakulteta ima široku lepezu aktivnosti kojima se bavi.

 

“Treniram 4-5 puta nedeljno, pohađam kurs stranog jezika, izlazim, družim se sa ljudima, takođe sam volonter u Crvenom krstu, u Kancelariji za mlade i u neformalnoj grupi „Wake up“, ali i fudbalski sudija”, objašnjava Vanja.

 

Njegova poruka za sve vas je: “Koliko ste preduzetni, toliko ste uspešni.”

 

Aleksandar Vukmir je još jedan akademac – društvenjak. Pohađa studije sociologije i filozofije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, ali smatra da bi zakon trebalo da se promeni.

 

“Nije dobra praksa da neko ko poseduje dva indeksa, po Zakonu o visokom obrazovanju, na jednom fakultetu može da bude na budžetu, a na drugom mora biti samofinansirajući student, jer bi valjda obrazovanije stanovništvo trebalo da bude cilj svima”, kaže Aleksandar i tvrdi da je svrha života sticanje znanja, iskustava, ali i veće konkuretnosti na tržištu.

 

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.com

Kopiraj link

Slični tekstovi

Pročitajte ovih 8 saveta i više nikada nećete imati frku pred ispit
25.11.2016.
4 min

Pročitajte ovih 8 saveta i više nikada nećete imati frku pred ispit

Obrazovanje
Studije bez stresa - ipak je moguće!
20.01.2020.
6 min

Studije bez stresa - ipak je moguće!

Obrazovanje
Programiranje: Odakle početi?
15.12.2021.
5 min

Programiranje: Odakle početi?

Obrazovanje