Obrazovanje

Online kursevi: Steknite prednost na tržištu rada učeći od kuće

18.03.2020.
6 min

Evo uveli su i vanredno stanje. Fakulteti ne rade, nema predavanja, kolokvijumi obustavljeni. Šta raditi sad? Izolovani ste od sveta u svoja četiri zida i ostao vam je samo internet. Zvuči kao odlična prilika za bindžovanje serija na Netflixu, ali šta ćete onda raditi na predavanjima kada se vratimo u normalu?

Online kursevi

Foto: Shutterstock

Ako niste previše zaostali s gradivom ovog semestra, iskoristite ovu krizu kao priliku da poradite na sebi. Sada je pravo vreme da naučite nešto novo i da se pripremite za potragu za poslom koji vas čeka.

Biće posla, ne brinite. Neće sve propasti zbog korone. Stvari će se vratiti u normalu kad-tad, a to znači da nije dovoljno samo da završite faks i slikate diplomu za Instagram. Da biste pronašli posao moraćete i da slikate poneki sertifikat za Linkedin. Ne znam da li vam je iko rekao, ali fakultet je samo jedan deo priče. Moraćete i da radite na sebi samostalno da biste se istakli pred HR menadžerima. A sada vam jedino preostaje da radite na sebi putem online kurseva. Sve ostalo je odloženo do daljnjeg. 

Imate dosta dobrih platformni za online učenje kao što su: Future Learn, Khan Academy, edX, Udacity, Open Education Europa, Open University, itd. Probajte neke od njih, ne škodi. Ja nisam mogao sve da opišem, pa sam odabrao tri platforme koje su potpuno različite i verujem da će svako pronaći bar nešto što ga zanima na jednoj od njih.

Google Digital Garage

Google Digital Garage

Foto: Shutterstock

Bez obzira na kojem ste fakultetu, digitalne veštine će vam biti neophodne na svakom radnom mestu. Zato su u Guglu napravili platformu koja će vam dati potrebna znanja bilo da ste student koji će graditi karijeru u XXI veku ili preduzetnik koji želi svoj biznis da postavi online.

Digital Garage nudi gomilu kurseva i svi su besplatni. Sastoje se od kratkih video lekcija i testa za proveru znanja nakon svake lekcije. Podeljeni su u tri grupe: Podaci i tehnologija, digitalni marketing i razvoj karijere.

U poslednjoj grupi naći ćete 54 kursa koji će vas spremiti za skoro sve što vas čeka sutra na poslu. Osim pisanja CV-a i pripreme za intervju, naučićete i kako da pišete profi mejlove, kako da vodite tim, komunicirate s kolegama, planirate sastanak, i još mnogo toga. A imate čak i kurs koji će vas naučiti kako da učite, što je korisno ako se mučite s ispitima i dalje.

Gugl će vam dati znanje, ali ne i sertifikat. Jedini kurs “sa pečatom” koji Gugl nudi je kurs o osnovama digitalnog marketinga koji traje 40 sati. Odličan je za početnike, pa ako planirate da se bavite digitalom, ili samo želite da steknete veštine i zaradite koji dinar dok studirate, preporučujem da počnete s njim.

Udemy

Udemy

Foto: Shutterstock

Znate kako za velike robne kuće kažu da u njima možete naći sve - od igle do lokomotive? E pa Udemy vam je robna kuća za online učenje sa preko 150.000 kurseva na više od 65 jezika. Na ovoj platformi možete da naučite kako da napravite igricu, da sastavite kompjuter, kako da svirate gitaru, da dresirate psa ili čak da postanete sertifikovani reiki master. Šta god to bilo. A tek sam zagrebao površinu. Nema šta nema.

Fora sa ovom platformom je to što gotovo svako može da postane instruktor. Čak i vi, ako imate viška znanja iz neke oblasti i spremni ste da ga pretvorite u video lekcije. Iako svako može da predaje, to ne znači da je svako dobar predavač. Proberite kurseve koji imaju veliki broj studenata i ocenu iznad četiri zvezdice. To je često dobar znak da kurs zapravo vredi para.

A da, ovde se kursevi plaćaju. Ali cena nije strašna, uglavnom se većina kurseva prodaje za nekih 12 dolara. Više ste potrošili na skripte ovog meseca, iako imate knjige. Priznajte. Ima i nekih besplatnih kurseva, mada nisu toliko obuhvatni kao ovi plaćeni. Njih ne bih preporučio.

Coursera

Coursera

Foto: Shutterstock

Za razliku od Udemy-a, na Courseri kurseve kreiraju i vode iskusni profesori sa prestižnih Univerziteta u svetu, pa nema bojazni da li ćete pronaći dobar kurs. Svaki je odličan. Osim kurseva, ovde se nude i prave specijalizacije za određene oblasti koje mogu trajati mesecima, a možete čak i završiti fakultet online. Diploma osnovnih ili master studija sa Ivy League Univerziteta, od kuće. Zvuči kao kolač u tiganju, ali i to je moguće.

Nego, da ne idemo toliko daleko, kursevi su vam sasvim dovoljni. Možete da dopunite znanje o oblasti koju već studirate i da čujete kako to predaju na svetskim Univerzitetima. A možete i da naučite nešto potpuno novo i da dopunite svoj CV.

Šta god da odaberete znajte da će kurs trajati nekoliko nedelja i da ćete imati više sati obaveza tokom sedmice. Gledaćete video lekcije i dobićete zadatke, a na kraju svake nedelje ćete raditi test koji formira konačnu ocenu. Kao pravi fakultet, samo online. Plus možete da premotate ako lekcija postane dosadna.

Kursevi su stvarno na nivou, i zato je za sertifikat neophodno izdvojiti keš. Nažalost, cene kurseva nisu baš pristupačne za naš džep. Čak i da niste studenti verujem da biste teško izdvojili i do nekoliko stotina dolara za jedan kurs. Srećom, svaki kurs možete da pohađate besplatno i da steknete znanje, ali bez sertifikata. Isto se mučite ali nemate papir da to i dokažete na kraju. Ne zvuči primamljivo, znam. Ali postoji rešenje.

Možete da dobijete i znanje i sertifikat za dž. Besplatno. Odnosno, biće besplatno za vas, ali će sama platforma da plati. Caka je da se prijavite za finansijsku pomoć, jer kao studenti iz zemlje u razvoju imate mogućnost za to. Procedura za ovo je malo komplikovanija, pa ću je detaljno opisati u narednom tekstu. Ako ne možete da se strpite do tad - odaberite kurs i potražite link Financial aid available i pokušajte da se prijavite sami. Malo ćete se raspisati, ali nije strašno, videćete već. Srećno s učenjem!

Kopiraj link

Nikola Komazec

Nikola je počeo da piše tokom studija na Ekonomskom fakultetu gde je uređivao časopis MonopolList. Trenutno se bavi digitalnim marketingom u startapu koji razvija blockchain tehnologiju. U slobodno vreme voli da trenira i čita o filozofiji i psihologiji.