Obrazovanje

Otkrijte kako da rešite ispitni stres

19.06.2013.
2 min

ştres

Nije neobično da osetite veliki stres pred sam početak ispita ili još češće za vreme trajanja ispita.

 

Ispitni stres je stanje u kom postaje gotovo nemoguće da razmišljate. Što duže traje, stanje se samo pogoršava.

 

Obično se javlja nakon što ste pročitali ispitna pitanja i niste odmah znali tačne odgovore.

 

Neki od simptoma ispitnog stresa koji vam se mogu javiti su: nedostatak koncentracije, brzo disanje, mučnina, vlažni dlanovi, osećaj vrućine, blokada mozga (misli prolaze prebrzo da biste ih mogli zapisati, ne možete se ničega setiti).

 

 

Sledeće četiri metode omogućavaju da umnogome smanjite simptome predispitnog i ispitnog stresa:

  1. Zastanite. Preuzmite kontrolu nad svojim telom. Počnite da kontrolišete svoje disanje. Duboko udahnite, zadržite dah i polako izdahnite. Ponovite to nekoliko puta.
  2. Ponavljajte stalno u sebi: “Ja sam sposoban da se suočim sa ovim izazovom. Vredno sam radio i pripremao se za ispit. Ne prihvatam da ne znam ništa.
  3. Nemojte pokušavati da odgovorite na sva pitanja ili da rešite sve zadatke odjednom. Polako. Jedan po jedan. Nemojte brinuti o sledećem pitanju dok odgovarate na sadašnje. Zabrinutost vam u tom trenutku neće pomoći.
  4. Razmišljajte pozitivno. Budite optimista. U najgorem slučaju treba da znate: pad na ispitu nije najgora stvar koja vam se može desiti u životu. Život je pun uspona i padova. Pasti na ispitu nije ništa strašno. Popravićete rezultat vrlo brzo, već u sledećem roku.

Preuzeto iz "Vodič za učenje" LINKgroup

Kopiraj link