Obrazovanje

Poboljšajte memoriju uz 7 lakih saveta

09.10.2015.
5 min

Sigurno ste koliko puta čuli nekoga da se žali kako postaje zaboravan ili ste i sami pomislili da ste suviše mladi da biste bili “senilni”. Pa ipak, sve je to prirodan proces sa kojim se susrećemo svakodnevno i kojem smo svi podložni.

 

Poboljšajte memoriju uz 7 lakih saveta

Starenje je proces s kojim zaboravljanje i opadanje kognitivnih sposobnosti, samim tim i slabljenje memorije, ide rame uz rame. Na žalost, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga možemo usporiti; isto tako možemo usporiti i čak preduprediti slabljenje naše memorije. Nisu vam potrebni nikakvi čudnovati lekovi ili medicinske procedure, svojoj memoriji možete pomoći vrlo lako uz par jednostavnih aktivnosti koje će vaš možak održati agilnim i brzim.

 

1. Naučite novi jezik

Naučno je dokazano da učenje stranih jezika doprinosi poboljšanju memorije kroz stvaranje novih veza u našem mozgu. Više od toga da koristi našem ličnom napretku, proces učenja novog jezika može odložiti i čak sprečiti gubitak pamćenja. Kroz brojne aktivnosti i mehanizme koje aktiviramo tokom učenja možemo da pamtimo, prepoznajemo i razumemo reči, i na taj način vežbamo našu memoriju.

 

2. Slagalice i ukrštene reči su više nego korisne

Volite da rešavate ukrštene reči, sudoku ili da slažete slagalice? Vaša memorija je u sigurnim rukama! Ove na prvi pogled jednostavne igrice obogaćuju vaše opšte znanje i mogu sprečiti gubitak memorije. Bilo da ste pasionirani ljubitelj Sudoku-a ili ukrštenih reči, važno je da vaše “vijuge” rade na rešavanju nekog zadatka I na taj način stimulišete mozak. Poenta ovih igrica je stvaranje asocijacija između reči I predmeta ili radnji.

 

3. Ne potcenjujte moć muzike

U svetu se odavno primenjuje terapija muzikom kao priznati metod u borbi protiv gubitka memorije i kognitivnih sposobnosti. Naučno je dokazano da slušanje muzike vašem mozgu obezbeđuje dobar “trening”. Više od toga da vam predstavlja zadovoljstvo da uživate u omiljenim izvođačima i pesmama, slušanje muzike poboljšava mentalni fokus. Jednostavan savet je slušajte muziku što češće, slušajte vaše omiljene izvođače i trudite se da zapamtite melodiju ili reči, pevušeći. Istovremeno se zabavljate i svojoj memoriji činite veliku uslugu.

 

4. Čitajte knjige i pokušajte da zapamtite detalje

Kaže se da ko ne čita živi samo jedan život, ali onaj ko čita može živeti hiljadu života. Čitanjem razvijate maštu, stoga možete (pro)živeti brojne živote i događaje iz romana. Ukoliko ste ljubitelj pisane reči, obradovaće vas da je čitanje jedna od najboljih vežbi za vaš mozak. Čitajte što više možete, što češće možete, kako biste sprečili slabljenje pamćenja. Pa ipak, ne morate čitati isključivo romane, od magazina do stručne literature, bitno je da vam “drži” pažnju. Pomislićete da nemate vremena za ovakav luksuz, čitajte u prevozu, na putu do fakulteta, I trudite se da zapamtite što više detalja.

 

5. Igrice za “vijuge”

Postoje brojne igrice i vežbe koje su posebno kreirane za “vežbanje” vašeg mozga. Takođe, vežbanje koordinacije oka i ruke je naročito bitno za stimulisanje uma i prevenciju gubitka pamćenja. To ne znači da treba da iscrpljujete mozak nekim neverovatnim vežbama kao u SF filmovima, dovoljno je da rešavate neke zanimljive logičke zadatke specijalno kreirane za tu funkciju ili trenirate vašu koordinaciju oko-ruka opet kroz jednostavne vežbe.

 

6. Fizička aktivnost

Za održavanje vitalnosti kako tela, tako i duha i naših mentalnih sposobnosti, bitna je i naša fizička kondicija. Razlog tome je što mentalne napore telo ume da prepozna kao i one fizičke kao što su umor i pospanost. Zahvaljujući kondiciji naše telo i mozak uspevaju da podnesu sve napore s kojima se susrećemo svakodnevno. Ukoliko brinemo o svom organizmu, živimo i hranimo se zdravo, već samim tim dosta doprinosimo zdravlju mozga. Najlakši način za poboljšanje memorije jeste zdrava i uravnotežena ishrana, budući da na taj način naš mozak redovno snabdevamo svim neophodnim supstancama, esencijalnim za njegovo pravilno funkcionisanje.

 

7. Odmorite vaš mozak

Da li vam se nekad čini da je maš mozak kao Browser na računaru u kojem je otvoreno previše Tabova? Kao student, svakodnevno ste izloženi potrebi da zapamtite veliki broj informacija i podataka, a pri tom novi podaci i utisci stalno pristižu. Sve to zamara vaš mozak, kojem je potrebno da se odmori. Potrebno je pronaći odgovarajući način da opustite mozak. Pogrešno je učiti odjednom mnogo stvari i po nekoliko dana sedeti satima ispred računara ili nad knjigom, jer mozak radi maksimalnim kapacitetom samo u jednom kratkom periodu vremena, a zatim mu je potreban odmor.

 

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.com

Kopiraj link

Slični tekstovi

Kako napisati predlog projekta - treći deo
22.07.2010.
7 min

Kako napisati predlog projekta - treći deo

Obrazovanje
Neformalno obrazovanje - zašto je važno?
08.06.2021.
8 min

Neformalno obrazovanje - zašto je važno?

Obrazovanje
Kako se motivisati da učiš tokom praznika?
16.12.2022.
6 min

Kako se motivisati da učiš tokom praznika?

Obrazovanje