Obrazovanje

Popijte ovo da bolje pamtite

20.10.2016.
2 min

Poznato je da postoji „hrana za mozak“, ali ono što sigurno niste znali je da postoje i napici koji mogu poboljšati vašu memoriju i olakšati vam učenje, pamćenje i druge kognitivne procese.

 

Hrana za vijuge 

 

Vino

Čaša vina nakon ručka ima pozitivno dejstvo na organizam. Osim što štiti krvne sudove, pojačava cirkulaciju i smanjuje stres, crno vino deluje blagotvorno i na moždane ćelije, koje dobijaju više kiseonika. Tako se izoštrava sposobnost mišljenja i poboljšava pamćenje.

 

Sok od cvekle

Tamnocrveni sok iz ovog korena možda vam nije omiljen, ali je vrlo hranjiv. Čaša soka od cvekle dnevno čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema i poboljšava cirkulaciju. Cvekla može drastično da snizi povišen krvni pritisak, te da pojača dotok krvi u mozak. Bolja prokrvljenost znači bolje funkcionisanje, odnosno bolje pamćenje i bolje kognitivne sposobnosti.

 

Čaj

Svi oni koji ne vole da piju kafu svoju dozu pametnog napitka mogu da potraže u čaju. Dokazano je da tein, odnosno kofein, koji se nalazi u crnom, zelenom ili belom čaju, deluje stimulativno na mozak, te na taj način povećava sposobnost pamćenja, jača koncentraciju, motivaciju i izdržljivost.

 

Sok od jabuke

Jabuka je oduvek poznata kao zdravo voće, a ustanovljeno je i da pomaže u očuvanju pamćenja. Sok od jabuke povećava proizvodnju osnovnog neurotransmitera acetilkolina u mozgu, što rezultira povećanom memorijom. Dve-tri čaše jabukovog soka dnevno značajno smanjuju rizik od slabljenja pamćenja.

Kopiraj link