Obrazovanje

Psihologija dominira, EKOF oborio rekord: Ovo su najtraženiji fakulteti ove godine

02.08.2024.
6 min

Sajt Startuj.infostud.com, kao deo najveće grupacije sajtova za zapošljavanje Poslovi Infostud, istraživao je koliko je prijavljenih studenata bilo ove godine na državnim fakultetima, odnosno koji su fakulteti ove godine bili najtraženiji. Istraživanje pokazuje da je ukupno manje raspoloživih mesta i manje prijavljenih studenata u odnosu na prošlu godinu.

Psihologija dominira, EKOF oborio rekord: Ovo su najtraženiji fakulteti ove godine

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock - Nikola Fific)

Prošle godine bilo je ukupno 33.739 mesta i 35.038 prijavljenih, dok je ove godine 33.583 mesta i 32.816 prijavljenih, što znači da se više od 2.000 srednjoškolaca manje prijavilo ove godine. Kako se navodi u istraživanju, razlozi tome mogu biti različiti, ili manji broj zainteresovanih srednjoškolaca, ili ih ove godine više ide na akademije, visoke škole ili privatne fakultete, a moguće i da je ove godine više mladih otišlo iz države.

Psihologija dominira

Prema procentima, najtraženiji fakulteti, odnosno smerovi ove godine jesu psihologija, čak četiri kandidata na jedno mesto, a zatim stomatologija , arhitektura, grafički dizajn, medicina, farmacija, PR i nakon toga IT i engleski jezik.

Prema broju kandidata, IT ima 5.710 prijava, ekonomija 3.200, pravo 2.500, medicina 1.950, a zatim slede arhitektura, psihologija (1.252 na 316 mesta), stomatologija i farmacija.

U odnosu na prošlu godinu više je zainteresovanih za stomatologiju, pravo, ekonomiju i PR.

Stomatologija beleži veću zainteresovanost u odnosu na prošlu godinu, ukupno gledajući preko tri kandidata na jedno raspoloživo mesto. Na Stomatološkom fakultetu u Beogradu ukupno se prijavilo 770 srednjoškolaca, a može da se upiše ukupno 220 studenata. Prema procentima, najveći rast se beleži na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu od čak 515 odsto, odnosno 268 prijavljenih na ukupno 52 mesta.

Takođe, veću zainteresovanost beleži i pravo u Beogradu i Novom Sadu. Na Pravnom fakultetu u Beogradu prijavilo se 1.310 srednjoškolaca, dok je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu prijavljeno 577.

Rekordan broj prijava za ekonomiju

Zabeležen je rekord po broju prijavljenih na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, 1.657 prijava na 990 mesta, odnosno ukupno na 1.320 mesta ako se računa i trogodišnji smer. Takođe, za ekonomiju je veće interesovanje i u Novom Sadu i Nišu.

„Već dve decenije Ekonomski fakultet sprovodi temeljnu reformu i modernizaciju svojih studijskih programa, što je imalo za posledicu da sada koristimo više od trideset prevoda najboljih udžbenika koji se koriste u svetu na studijama ekonomije, poslovnog upravljanja i statistike, kao i da ostvarujemo neposrednu i plodonosnu saradnju sa nekoliko najboljih ekonomskih fakulteta (London, Berlin, Boston) i kroz tu saradnju menjamo i unapređujemo naše nastavne sadržaje“, rekao je Branislav Boričić, prodekan za razvoj na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Takođe, pored navedenog, EKOF ima međunarodno akreditovane studijske programe i pripremaju se za nove akreditacije.

„Ostvarujemo saradnju i sa privredom kroz koju obezbeđujemo bolju ponudu radnih mesta našim diplomcima. Ukratko, to je formula kvaliteta Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu“, zaključio je Boričić.

Prema istraživanjima Infostuda, za ekonomiju je generalno poraslo interesovanje, preko 130 više zainteresovanih nego prošle godine, što znači da je 99 odsto veće interesovanje u odnosu na broj mesta, dok je prošle godine bilo 95 odsto.

Pored svega navedenog, veće interesovanje je i za građevinske fakultete, i u Beogradu i Nišu, mašinsko inženjerstvo, Fakultet političkih nauka u Beogradu, inženjerski menadžment, umetničke fakultete, veterinu, turizam, logopediju, pedagogiju...

Što se tiče arhitekture, zabeležen je skok u brojkama uglavnom svuda, iako je u Beogradu manje zainteresovanih nego prošle godine, opet je više od dva kandidata po jednom raspoloživom mestu. Na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu prijavljeno je 602, a primaju ukupno 304 studenta. Na Fakultetu tehničkih nauka, na smeru arhitektura od ukupno 120 mesta, prijavljeno je 381 kandidat. Takođe, i u Nišu je više prijavljenih od ukupnog broja mesta, na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu na 160 mesta prijavljeno je 334 kandidata.

Psiholozi traženi na tržištu rada

Ove godine, psihologija i stomatologija su među najpopularnijim studijskim programima na državnim fakultetima. Međutim, pitanje koje se postavlja jeste da li su ove profesije podjednako tražene i na tržištu rada.

„Psiholozi su traženi u različitim sektorima. Mogu pronaći posao u obrazovanju, zdravstvenom sektoru, korporativnim organizacijama, posebno u oblasti ljudskih resursa i razvoja zaposlenih, kao i u privatnoj praksi. Ipak, konkurencija među psiholozima je velika, a broj radnih mesta je često ograničen, naročito u državnim institucijama“, rekao  je Miloš Turinski, PR menadžer Infostuda.

Kako navodi Turinski, iako porast svesti o mentalnom zdravlju može povećati potrebu za psiholozima, to  u velikoj meri zavisi od ekonomskih uslova i ulaganja u ovaj sektor.

„S druge strane, stomatolozi su uvek potrebni, kako u privatnim, tako i u državnim zdravstvenim ustanovama. Većina stomatologa zapošljava se u privatnim ordinacijama ili otvara sopstvene prakse, što može biti izazovno zbog visokih početnih troškova“, rekao je Turinski.

Generalno, zdravstveni sektor nudi stabilne mogućnosti za zapošljavanje, ali regionalne razlike mogu uticati na konkurentnost u ovom polju.

„Dakle, iako su stomatologija i psihologija popularni studijski programi, njihove perspektive na tržištu rada zavise od mnogih faktora, uključujući konkurenciju, ekonomske uslove i regionalne potrebe“, zaključio je Turinski.

Podsetimo, 2022. godine  je bilo najviše upisanih na sve visokoškolske ustanove u poslednjih par godina, čak 49.387 studenata, dok je prošle godine bilo 47.946.  U decembru će se videti situacija za ovu godinu, ali očekuje se pad u odnosu na podatke sa državnih fakulteta prethodnih godina.

Kopiraj link

Sara Vuković

Diplomirana novinarka koja uživa u istraživanju i pisanju. Uvek raspoložena za nova znanja, ljude i putovanja.