Obrazovanje

Pustite note da deluju: Ovo je najbolja muzika za učenje

23.12.2022.
5 min

Učenje ponekad može biti veoma naporno, sati i sati čitanja i ponavljanja gradiva zaista mogu dosta da umore. Svako od nas ima različite načine da sebi olakša ovaj proces - neki grickaju čokoladu u nadi da će im razbuditi moždane ćelije, neki se odlučuju da uče u omiljenom kafiću, dok nekima pak najviše prija tišina čitaonice.

Pustite note da deluju: Ovo je najbolja muzika za učenje

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Brojne studije su dokazale da je najbolja „podloga“ za učenje muzika. Naravno da vam prvo na pamet pada klasika i neki od legendarnih kompozitora, ali postoji i veliki broj drugih žanrova za koje je dokazano da mogu pozitivno uticati na moždane vijuge. Zato smo vam pripremili pregled žanrova za koje se dokazalo da su najbolji lek za studentske brige.

Instrumentalna muzika

Svaki film ili video igru prati i specijalno komponovana muzika koja treba da prati radnju i pomogne gledaocima da se na najbolji mogući način povežu sa onim što se dešava na ekranu. Ovakve kompoziije su pravljene tako da ne smetaju, jer su tu da prate radnju, a ne da radnja prati njih, i upravo zato mogu poslužiti kao odličan pozadinski zvuk.

Vaš mozak će se u ovom slučaju fokusirati samo na melodiju, a tekst koji je prati može biti upravo gradivo koje treba da pređete. Na Jutjubu možete pronaći veliki broj ovakvih kompilacija, čak i iz nekih domaćih filmova. Među njima se svakako najviše ističu kompozicije Zorana Simjanovića kojima je obojio neke od najpopularnijih domaćih filmova poput „Nacionalne klase“ ili „Specijalnog vaspitanja“.

Feel-good muzika

Svaka od muzičkih striming aplikacija vam već na početnoj strani nudi feel-good plejlistu. Ako do sada niste slušali ovakve liste, ispitni rokovi su pravo vreme za to. Kad ste neraspoloženi, kada vas sve mrzi i jednostavno nemate energije, kompilacija veselih i energičnih pesama će vas sasvim sigurno izvući iz letargije.

Nema potrebe da se brinete oko izbora, jer ćete ovakve liste pronaći veoma lako. Na njima se nalaze i aktuelni hitovi kao što je Megan Trejnor ili pak Heri Stajls, ali i neki od starijih zvezda kao što je Nena i njen legendarni feel-good hit „99 Luftballons“. Takođe, u ponudi kablovskih operatera možete pronaći i tematske radio stanice koje tokom čitavog dana puštaju upravo ovakvu muziku, a na vama je samo da uzmete daljinski u ruke i pronađete ih.

Klasična muzika

Istraživanja pokazuju da slušanje klasične muzike doprinosi koncentraciji i pozitivno utiče na moždane ćelije, naročito kada treba da učimo nešto novo. Studenti koji su tokom prelaženja gradiva slušali ovu vrstu muzike su postizali bolje rezultate na ispitima, što se u stručnoj literaturi naziva „Mocartovim efektom“. Slušanje klasične muzike takođe smanjuje i anksionzost, koja je danas prisutna kod velikog broja mladih.

Kao „najefikasnija“ dela pokazala su se Betovenova „Mesečava sonata“, Vivaldijevo „Proleće“ i Šopenov „Nocturno“. Ako ne znate odakle da počenete, sa ove tri kompozicije nećete pogrešti. Naravno, na Jutjubu postoji veliki broj kompilacija klasične muzike od kojih su neke sastavljene specijalno za učenje. Tu su, naravno, i radio stanice ali i tematski televizijski kanali koje možete pronaći kod kablosvkih operatera.

Džez

Ukoliko su vam klasične kompozicije previše monotone, onda je ovo pravi žanr za vas. Iako je potekao iz zadimljenih kafića američkog juga, džez se tokom vremena razgranao u puno zanimljivih žanrova. Istraživanja sprovedana u SAD pokazuju da džez, pre svega, smanjuje stres, koji se smatra najvećim neprijateljem učenja.

Mnogi misle da je džez bučan i da odvraća pažnju, ali nije tako. On, pre svega, podstiče kreativnost kako kod muzičara koji ga izvode, tako i kod slušalaca. U osnovi ovog muzičkog pravca su, pre svega improvizacije koje omogućavaju muzičarima da maksimalno pokažu svoj talenat. Proizvod tog haosa su, na kraju, umirujući zvukovi truba, saksofona i gitare koji vam mogu dati preko potrebnu energiju da nastavite dalje.

Zvuk prirode

Iako tehnički ne potpada pod muziku, ovakvi zvukovi vam mogu puno pomoći pri učenju. Ukoliko vam muzika više smeta nego što vas opušta, ovakvi snimci su idealni za vas. Ne treba da vas čudi zašto na Jutjubu postoji veliki broj snimaka kiše, zvukova prašume ili cvrkuta ptica. Ovi zvukovi opuštaju mozak i oplemenjuju sredinu u kojoj se nalazite.

Prema istraživanjima, najefektivniji su zvukovi talasa ili kiše, jer imaju umirujući efekat. Za par minuta mislićete da se nalazite na obali okeana ili pored nekog bistrog planinskog potoka. Ukoliko već ne možete da odete tamo, lako možete da prevarite mozak i ubedite ga da se nalazite u nekom prirodnom okruženju, a ne u svoja četiri zida. Tek kada se maksimalno opustite, onda uzmite knjigu u ruke i sve će biti puno, puno lakše.

Muzika nije tu samo da nam pomogne da se dobro provedemo u izlasku, već može pomoći i da opuštenije i lakše prelazite literaturu za neki od ispita koji vas očekuje. Na vama je samo da odaberete žanr koji vam najviše prija i da pustite note da deluju.

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.