Obrazovanje

Razlozi za učestvovanje na studentskim takmičenjima

24.04.2017.
3 min

Kao što je poznato, postignut izuzetan uspeh na takmičenjima vrednuje se nagradama u vidu jednog od prva tri mesta. Međutim, učešće na takmičenjima sa sobom nosi brojne doprinose koji istovremeno podstiču na učenje, ali njihov uticaj ide još dalje, u prilog konstantnom usavršavanju studenata i formiranju identiteta mladih ljudi.

 

Razlozi za učestvovanje na studentskim takmičenjima

 

Takmičenja su prilika da prikažete upravo ono što znate, vaše talente, veštine, jedinstvene sposobnosti, kao i da steknete nova znanja i veštine. Samim tim ćete, svakako, dobiti više od svog iskustva studiranja i bićete korak bliže ostvarenju vaših, ličnih ciljeva.

 

S obzirom da se akademska takmičenja odvijaju na bazi rešavanja realnih, praktičnih problema i studija slučaja, prva pogodnost jeste to što se očekivanja od vas, kao učesnika, kreću u pravcu specifičnog pristupa na čijim osnovama ćete razmišljati o datoj problematici. To, konkretno, znači težnju da posedujete korisna i primenjiva znanja, objedinjena zajedno sa savremenim modelima i načinima rada.

 

Učestvovanje na takmičenjima organizovanim od strane kompanija, biće iskustvo prilikom kojeg ćete moći ostvariti kontakte sa zaposlenima iz poslovne sfere za koju ste zainteresovani. Takođe, često studenti, koji su se posebno istakli, uzimaju učešće u određenim projektima, što podrazumeva da su već zakoračili u fazu traženja i pronalaženja odgovarajućeg poslovnog angažovanja.

 

Pre svega, studenti su u mogućnosti da razgovaraju i bliže se upoznaju sa pitanjima koja se postavljaju na intervjuima za posao, kriterijumima koji se primenjuju pri apliciranju na konkurse, odnosno pri selekciji kandidata, i slično. U datom trenutku, moguće je dobiti i povratne informacije od značaja koje se tiču vaših studija i budućeg profesionalnog života.

 

Bitno je spomenuti i specifičnost u vidu stimulativnog dejstva, koje će obezbediti učešće na takmičenjima za studente. Jer, ukoliko na takmičenja gledate kao na individualni napredak i razvoj, ostvarivanje akademskih ciljeva, priliku za poznanstva, pre nego kao na takmičenje protiv kolega, postajaćete bolji i bez osvajanja nagrada, uz beleženje adekvatnog samopouzdanja, a ne odraza gubitka.

 

Istovremeno, ukoliko ne ostvarite visok plasman, u vidu formalne nagrade, učešće će obogatiti vaše iskustvo, pozitivan prilaz i odnos prema studentskim takmičenjima, i takmičenjima uopšte, ali i CV.

 

Uvažavajući sve prethodno navedeno, potrebno je obratiti pažnju na sve što ste dobili učestvovanjem, udruženo sa stavljanjem naglaska na metode kojima nastojite da nastavite dalje sa razvijanjem, u smislu učenja i usvajanja važnih karakteristika praktičnog znanja, a sve to su benefiti učestvovanja na akademskim takmičenjima.  

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

6 pravila za efikasnije učenje
21.01.2022.
6 min

6 pravila za efikasnije učenje

Obrazovanje
Kako ispravno konkurisati za stipendiju?
16.10.2007.
3 min

Kako ispravno konkurisati za stipendiju?

Obrazovanje
Pravilan pristup i značaj izučavanju stranih jezika
02.02.2017.
3 min

Pravilan pristup i značaj izučavanju stranih jezika

Obrazovanje