Obrazovanje

Saveti koji će vam pomoći kod učenja

29.12.2015.
3 min

Spremanje ispita može da bude noćna mora svakog studenta, a sigurno ste imali makar jedan ispit koji vas je izmučio. Međutim, uz ove korisne savete, spremanje ispita može postati mnogo jednostavnije.

 

 

Organizujte svoje beleške pomoću boja

 

Jedan od najboljih savteta za učenje je organizovanje po bojama. Označite vaše beleške i skripte kako biste znali koji deo gradiva je gde. Na primer, žuto može da bude za matematičke jednačine, roze za bitne definicije, a zeleno za beleške sa predavanja.

 

Organizujte vreme

 

Ukoliko pokušavate da gradivo iz celog semestra savladate za jedan dan, sigurno nećete uspeti. Zato je bolje da planirate kada i koliko učite. Isplanirajte koliko vremena u toku dana možete da učite, a pred važan ispit ponavljajte minimum dva do tri dana.

 

Idite na konsutacije

 

Možda neki profesori deliju strašno, ali oni su tu da rade svoj posao a to je da vam nauče. Ukoliko vam nešto nije jasno, svratite do fakulteta na konsultacije. Profesor ili njegov asistent će vam objasniti na šta da se fokusirate i rešiće vam nedoumice oko gradiva.

 

Označite ključne stvari u udžbeniku

 

Udžbenik od 500 strana je noćna mora svakog studenta, ali kako biste olakšali sebi, označite glavna poglavlje i ključne reči. Tako da kada budete listali knjigu, tačno znate šta je najbitnije u kojoj lekciji, a to će vam pomoći i tokom prisećanja pred ispit.

 

Odšampajte prezentacije

 

Dosta profesora sumira svoje gradivo na par slajdova u prezentaciji kako bi studentima istakli ključne stvari. Odšatmpajte ih kod kuće i pomoću njih pratite lekcije.

 

Napravite plan učenja

 

Ukoliko učite u grupi, dobro bi bilo da se pre učenja dogovorite ko će šta da radi. Neko će odšampati potreban materijal, neko će poneti svoje beleške za druge a neko će objašnjavati ono što je nejasno. Učenje u grupi može biti i zanimljivo i korisno.

 

Preuzeto sa sajta www.naslovi.net

Kopiraj link