Obrazovanje

Saveti za uspešan povratak predispitnim obavezama posle novogodišnjih praznika

31.12.2015.
3 min
Zimski raspust ... bilo je zabavno dok je trajalo. Međutim, povratak obavezama posle raspusta na fakultetima može biti veoma težak. Možda ste tužni jer su dani bezbrižnog lenčarenja i slobodnog vremena završeni do sledećeg raspusta ili ste ipak uzbuđeni zbog povratka na predavanja, druženju sa svojim prijateljima i kolegama i upoznavanju sa novim predmetima.
 
 
Bez obzira kako se osećate, evo nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da se sa lakoćom vratite obavezama i učenju i dobijete motivaciju za novi semestar koji je pred vama.
 
Moraćete da pokušate da sledite ove savete:
  • Poslednjeg dana na fakultetu, pre početka raspusta, napravite raspored za vaše aktivnosti tokom raspusta. Izdvojte vreme za porodicu, prijatelje, putovanja i zabavu, ali ostavite i prostor za učenje i izradu seminarskih zadataka.
  • Uverite se da ste uradili sve domaće zadatke i obaveze koji su vam bili dodeljeni tokom raspusta. Poslednja stvar koju želite da vam se desi jeste da sve ostavite za poslednji čas. 
  • Tokom raspusta, učite svaki dan po malo, pišite seminarske radove ili posvetite pažnju predmetima koji vam baš i ne idu sa lakoćom. Tako ćete izbeći da izgubite rutinu učenja.
  • Ako je potrebno, prilagodite svoj raspored spavanja. Počnite nekoliko dana ili nedelja pre nego što je planiran povratak na fakultet. Ne želite da zaspete tokom predavanja prvog dana – to će ostaviti loš utisak na vaše nove profesore. Pokušajte da idete na spavanje što je ranije moguće, kad god možete.
  • Spakujte vašu torbu sa knjigama noć ranije, pa čak i užinu ako je neophodno. Sigurno ne biste želeli da se pojavite na velikom testu iz matematike prvog dana posle raspusta i da shvatite da ste zaboravili digitron kod kuće.
  • Slušajte profesore. Budite spremni da odgovorite na pitanja inteligentno. Pokušajte da ne izgube fokus. Ponašajte se pristojno što je više moguće.
  • Uključite se. Dobar način da se vratite stvarima na fakultetu i eventualno upoznate nove prijatelje je da se uključe u aktivnosti ili klubove. Možda ste bili preplavljeni obavezama tokom prvog semestra ili na prvoj godini, ili možda niste bili zainteresovani za pridruživanje klubu ili drugim vannastavnim delatnostima. Čak i ako već imate “stare” prijatelje, ovo može biti sjajna prilika da upoznate neke nove ljude koji dele zajedničke interese sa vama. Možda ćete želeti da se uključite u sportski savez, debatni tim, volonterske aktivnosti ili savet studenata. 
  • Pustite da se stvari odvijaju prirodno, svojim tokom. Vremenom, vaše navike će se ponovo vratiti na svoje mesto i vaš raspored učenja i obaveza će se sam namestiti. Srećno!
 

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Stipendije Erasmus Mundus programa Evropske Unije
30.11.2010.
8 min

Stipendije Erasmus Mundus programa Evropske Unije

Obrazovanje
Tehnike učenja: Koje daju najbolje, a koje najlošije rezultate?
05.06.2023.
5 min

Tehnike učenja: Koje daju najbolje, a koje najlošije rezultate?

Obrazovanje
Inspirativni citati za studente
22.12.2015.
2 min

Inspirativni citati za studente

Obrazovanje