Obrazovanje

Top 5 besplatnih online kurseva sa sertifikatima

04.03.2021.
4 min

Imajući u vidu da živimo u digitalnom dobu kada se većina stvari može dobiti onlajn, posebnu pažnju treba obratiti na znanje. U takvom digitalnom dobu moguće je stalno unapređivati svoja znanja i menjati profesiju bez izlaska iz stolice. Na takve načine unapređenja svog znanja se najlakše možemo osloniti putem online kurseva, koji danas imaju široku ponudu.

Top 5 besplatnih online kurseva sa sertifikatima

Foto: NajStudent (Shutterstock)

Iako se mnogi od njih plaćaju u rasponima od nekoliko desetina do nekoliko stotina dolara, mi ćemo vam predstaviti top 5 besplatnih online kurseva nakon čijeg završetka možete dobiti sertifikate kao potvrdu vašeg znanja!

1. Lynda / Linkedin Learning

LinkedIn Learning (bivši naziv Lynda) nudi najširi spektar kurseva. Među njihovim opcijama se mogu naći kursevi iz IT, web dizajna i HR, kao i kursevi WordPress, odbrade zvuka i grafičkog dizajna.

Ova platforma se inače plaća, ali svi novi korisnici imaju prvi mesec besplatan tokom kojih im je na raspolaganju preko 13,000 kurseva. U svojim kursevima nude interaktivne lekcije, kvizove, i video-predavanja svojih vrhunskih predvača nakon kojih vas čeka sertifikat koji možete štampati kao dokaz vašeg uspeha. LinkedIn Learning je dostupan i kao aplikacija za iOS i Andriod.

2. Udemy

Platforma Udemy zajedno sa LinkedIn Learning spada među najpoznatije i ona je ukratko najbolja za marketing i dizajn. Iako inače imaju preko 150,000 kurseva, nude 823 besplatna video-kursa sa proverenim stručnjacima. Uz spomenute oblasti među besplatnima se mogu naći predavanja iz španskog jezika, blokčejna i dropšipinga. Ova platforma ima više od 40 miliona korisnika širom sveta sa preko 480 miliona upisivanja na kurseve.

Udemy je takođe prisutan u vidu mobilne aplikacije i nudi opciju sertifikata koje možete po želji štampati.

3. Alison

Nakon „zvezda“ onlajn kurseva vredi spomenuti i neke malo manje poznate. Alison je platforma koja trenutno ima više od 18 miliona „učenika“ i velikom brzinom osvaja nove. Nude više od 2000 besplatnih online kurseva i za razliku od Udemy i LinkedIn Learning koji sami prave svoje kurseve, Alison objedinjuje besplatne kurseve koji se nude inače na internetu.

Sertifikate ne nude za sve kurseve, i potrebno je napomenuti da se učenje na njihovoj platfomi obavlja isključivo preko računara i pojedini kursevi nemaju video-predavanja. Imajući u vidu da nude kurseve koje nisu sami pravili ove činjenice donekle imaju smisla.

4. Google Digital Garage

Jedna od najvećih svetskih kompanija ima svoju verziju praktično svega, pa i onlajn kurseva. Ova platforma nudi preko 150 kurseva koje možete da pretražujete po dužini trajanja, nivou znanja i poreklu, jer i Google Digital Garage, kao i Alison objedinjuje kurseve nekih univerziteta, uz to što nudi i svoje.

Sertifikat trenutno postoji za jedan kurs, što jeste neobično, ali ne bi nas čudilo da Gugl i to ubrzo promeni. Većina ovih kurseva je besplatna i uključuje pružanje znanja iz najtraženijih oblasti današnjice (digitalni marketing, obrade podataka i IT) kao i nauka poput socijalne psihologije.

5. Coursera

Coursera je jedna od vodećih platformi takozvanih „masovnih otvorenih online kurseva“ (MOOC). Sajt sažima sadržaje velikog broja univerziteta i drugih obrazovnih instuticija širom sveta na jedno mesto i više podseća na online fakultet nego brze kurseve različitih disciplina kao prethodne platforme.

Predavanjima iz umetnosti, biznisa, informacionih tehnologija i društvenih nauka možete pristupiti besplatno, ali zadatke, testove i sertifikate je potrebno platiti. Imajući u vidu da ima više od 1600 potpuno besplatnih predavanja smatramo ovim sajtom i te kako vrednim pažnje.

Naravno platformi poput opisanih ima na stotine i ne treba se zaustavljati samo na onim opisanim ovde. Ovde su predstavljene one za koje smatramo da svaki mladi čovek treba da zna, a vas ohrabrujemo da potražite i druge! Srećno!

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.